Dialyseafdeling

Inleiding

Binnenkort start u met uw dialysebehandeling. In deze brochure vindt u informatie over de gang van zaken op de Dialyseafdeling en over de medewerkers van deze afdeling.

Binnen het HagaZiekenhuis is dialyse op 2 locaties mogelijk:

  • Els Borst-Eilersplein 275 in Den Haag
  • DialyseCentrum Zoetermeer.

Als u een voorkeur voor een van deze locaties heeft, kunt u dit bij uw arts aangeven. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met de Dialyseafdeling en vragen naar een van de verpleegkundigen.

 

Visie van de Dialyseafdeling

De visie van de Dialyseafdeling op de zorg aan patiënten is het bieden van een behandeling op maat, binnen de mogelijkheden van de organisatie van de afdeling. Wij maken op basis van uw wensen een individueel behandelplan. Respectvolle behandeling, betrouwbaarheid en inlevingsvermogen zijn hierbij essentiële uitgangspunten.

Het streven van de afdeling is een zo hoog mogelijk niveau van zelfzorg. Er wordt aandacht besteed aan het geven van inzicht in uw ziektebeeld en uw behandeling. Zo leert u vaardigheden om actief deel te kunnen nemen aan uw behandeling en mee te denken over de mogelijkheden binnen uw dieet en uw medicatie.

Wij werken volgens afdelingsprotocollen en landelijke richtlijnen. De Zorgeenheid Dialyse van het HagaZiekenhuis is in het bezit van een HKZ kwaliteitscertificaat.

Vervoer

Het advies voor vervoer van en naar de dialyse is per taxi. Voor dit vervoer vragen zorgverzekeraars een jaarlijkse eigen bijdrage. U kunt hiernaar informeren bij uw eigen zorgverzekeraar. Elke zorgverzekeraar werkt met eigen vervoersbedrijven.

Een medewerker van de Dialyseafdeling regelt de eerste machtiging voor de taxivergoeding bij uw zorgverzekeraar. Ook regelt deze medewerker de taxirit voor de eerste dialyse. Daarna bent u zelf verantwoordelijk voor het vernieuwen van de machtiging bij uw verzekering.

Algemene informatie

Medicijnen

Het is belangrijk dat u altijd uw medicijnkaart meeneemt en de medicijnen die u bij de maaltijd moet innemen.

Kledingadvies

Omdat u enkele uren in een stoel zit, is makkelijk zittende kleding aan te raden. Als u een shunt heeft, is het handig als u een bloes of overhemd draagt waarvan de mouwen makkelijk zijn op te rollen.

Afleiding

Als u wilt, kunt u iets te lezen, puzzels of iets dergelijks meenemen.

Kluisje

Op elke Dialyseafdeling zijn kluisjes waarin u uw persoonlijke eigendommen kunt opbergen. Wij raden u aan om waardevolle spullen thuis te laten. Het HagaZiekenhuis is, ondanks alle mogelijke voorzorgsmaatregelen, niet aansprakelijk voor vermissing of diefstal van eigendommen.

Poliklinische behandeling

  • Uw behandeling is poliklinisch. Dat houdt in dat u na de behandeling naar huis gaat.
  • Vermeld eventuele bezoeken aan andere disciplines (zoals, SEH, huisarts, etc.) of geplande lichamelijke ingrepen bij uw dialyseverpleegkundige en/of nefroloog. Dit zou invloed kunnen hebben op uw behandeling en/of medicatielijst via de dialyse.
  • Als u klachten heeft die niet direct met de dialyse te maken hebben, moet u contact opnemen met uw huisarts. Voorbeelden van klachten die te maken hebben met de dialyse zijn: koorts, shunt- of katheterproblemen.

Ziekenhuisopname

Als u in het ziekenhuis bent opgenomen op een andere locatie dan waar u dialyseert, wordt u tijdelijk op die andere locatie gedialyseerd.

Bezoek

In overleg met de dialyseverpleegkundige kan er besproken worden of bezoek tijdens de dialysebehandeling mogelijk is.

Hemodialyse

Behandeldagen en -tijden

Voor uw eerste behandeling hemodialyse wordt u gebeld door een verpleegkundige over de dagen en tijden van uw dialysebehandeling. Wenst u andere tijden dan kunt u dit aangeven bij de zaalcoördinator en komt u op een wachtlijst.

De eerste keer komt u op de afgesproken datum en tijd en neemt u plaats in de wachtruimte van de Dialyseafdeling. De verpleegkundige die u die dag behandelt, haalt u daar op.

Bij de volgende dialysebehandelingen kunt u maximaal een kwartier voor aanvang direct doorlopen naar de aan u aangewezen plek.

Duur van de behandeling

De eerste dialyse duurt meestal 2 uur, de tweede dialyse duurt 3 uur en vervolgens 4 uur, of zo lang uw behandelend arts heeft voorgeschreven. In de meeste gevallen zal de nefroloog 3 keer per week voorschrijven.

Voorzieningen op de afdeling

Om uw verblijf op de afdeling zo aangenaam mogelijk te maken, zijn er verschillende voorzieningen aanwezig:

  • In het HagaZiekenhuis kunt u gebruik maken van de Haga patiënten pc. U kunt televisie kijken of naar de radio luisteren, internet gebruiken of spelletjes spelen.
  • In DialyseCentrum Zoetermeer kunt u een tablet vragen.
  • Het gebruik van uw eigen mobiele telefoon dient zoveel mogelijk te worden beperkt in verband met de rust van de andere patiënten.

Eten en Drinken

Na het aansluiten op de dialysemachine krijgt u een kopje koffie, thee of frisdrank aangeboden met wat lekkers. Voor de lunch of avondmaaltijd komt de dialyseassistent bij u langs met de broodkar.

Peritoneaaldialyse

Training

Voor peritoneaal dialyse (PD) wordt u getraind om handelingen te leren voor de Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse (CAPD), ook wel bekend als handwisselingen overdag of voor de Automatische Peritoneaal Dialyse (APD) ook wel bekend als machinewisseling ’s nachts.

De verpleegkundige van de afdeling (PD) maakt met u een afspraak voor een training. Deze kan zowel poliklinisch als klinisch (bij een opname) worden gevolgd. De training (inclusief lunch) is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Tijdens de training regelt de verpleegkundige de materialen die u thuis nodig heeft voor peritoneaaldialyse. Ook overlegt deze verpleegkundige met u wanneer deze materialen bij u thuis afgeleverd kunnen worden. Na afronding van de training kunt u de behandeling zelfstandig thuis uitvoeren.

Begeleiding thuis

De afdeling Peritoneaaldialyse begeleidt u de eerste weken na de start telefonisch. Verder wordt de behandeling tijdens de controle op de polikliniek geëvalueerd. De eerste controle is tussen de
2 tot 4 weken na de start, daarna ongeveer iedere 6 weken.

Ook is er 24 uur per dag een verpleegkundige telefonisch bereikbaar. Deze kan u bij PD-gerelateerde problemen helpen.

Organisatie Dialyseafdeling

Op elke locatie is een unithoofd die leiding geeft aan de medewerkers.

Medewerkers Dialyseafdeling

Bij uw behandeling zijn meerdere personen betrokken.

Internisten/nefrologen

Uw behandelend arts is verantwoordelijk voor uw medische behandeling. Dit is de aangewezen persoon voor informatie over uw ziekte, uw behandeling en eventuele onderzoeken.

Hemodialyse

Als u hemodialyse doet, komt de arts elke week bij u langs tijdens de behandeling op de afdeling. Dit hoeft niet de arts te zijn die u op de NefroPlus poli heeft gehad. Tijdens deze visite kunt u medische zaken, herhaalrecepten en bloeduitslagen bespreken. Bij dit gesprek is ook de verpleegkundige aanwezig. Wanneer u alleen een gesprek met uw arts wilt, kunt u dit altijd aanvragen. Tijdens dit gesprek vragen wij ook naar uw herhalingsrecepten, zodat die gemaild kunnen worden naar uw apotheek.

Eens per jaar nodigt de arts u uit voor een jaargesprek. Er vindt dan ook een lichamelijk onderzoek plaats. Het verdient aanbeveling iemand mee te nemen tijdens dit bezoek.

Peritoneaaldialyse

Als u peritoneaaldialyse doet, ziet u uw behandelend arts eens in de 6 tot 8 weken op de polikliniek.

Dialyseverpleegkundigen

Het verpleegkundig team bestaat uit gespecialiseerde dialyseverpleegkundigen. Daarnaast zijn er verpleegkundigen die in opleiding zijn tot dialyseverpleegkundigen en dialyseassistenten. De verpleegkundigen werken in verschillende diensten. Hierdoor heeft u niet altijd dezelfde verpleegkundige voor uw dialysebehandeling.

Elke patiënt krijgt een eerste verantwoordelijke verpleegkundige (EVV’er) toegewezen. Deze verpleegkundige is uw aanspreekpunt bij vragen of problemen.

Afdelingsassistenten

De assistenten hebben een ondersteunende functie en helpen de verpleegkundigen bij de werkzaamheden. Denk hierbij aan het op- en afbouwen van de machines, het schoonmaken van de machines en de dialysestoelen en het klaarzetten van de dialysebenodigdheden. De assistenten zorgen verder voor uw eten en drinken tijdens de dialyse.

Diëtist

Wanneer u start met dialyseren, komt de diëtist bij een van uw eerste dialyses bij u langs. Uw dieet wordt na het starten met dialyseren aangepast. Daarnaast blijft de diëtist u begeleiden en ondersteunen bij het volgen van dieetvoorschriften.

Maatschappelijk werker

U heeft tijdens de NefroPlus periode kennisgemaakt met maatschappelijk werk. Tijdens een van uw eerste behandelingen komt de maatschappelijk werker bij u langs tijdens de dialyse.

Geestelijk verzorgers

Bij ziekte kunnen vragen bij u boven komen over de zin van het leven, over kwetsbaarheid en kracht, over sterven. De geestelijk verzorgers zijn er om naar u te luisteren en met u in gesprek te gaan. Zij sluiten aan bij uw verhaal en uw kijk op het leven. Als u wilt, kunt u een voorkeur aangeven, afhankelijk van uw eigen levensbeschouwelijke achtergrond. U kunt de arts of verpleegkundige vragen om contact met hen op te nemen. U kunt hen ook zelf bellen op (070) 210 3835, iedere werkdag tussen 09.00 - 17.30 uur.

Secretaresse

De secretaresse zorgt voor de administratieve zaken op de afdeling. Zij regelt indien nodig ook afspraken voor u bij de nefroloog.

Technicus

Voor het onderhoud van de dialysemachines en de waterbehandeling is een technicus aan de afdeling verbonden.

Uw rechten als patiënt

Het HagaZiekenhuis heeft verschillende folders over uw rechten als patiënt. Denk hierbij aan informatie over de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en over de klachtenregeling. Vraag gerust naar deze folders.

Op de Dialyse afdeling ontvangen wij graag feedback van onze patiënten over hun ervaringen en/of verbeterpunten. Hiervoor kan er gebruik gemaakt worden van onze online vragenlijst, de FeedBackRadar. Ga hiervoor naar de website https://hagaradar.nl/aanmelden/OHDia .

Renine

Bij de start van dialyse worden gegevens van u doorgestuurd naar Renine (Registratie Nierfunctievervanging Nederland). Renine is een onderdeel van Nefrovisie, het landelijk kwaliteitsbureau voor de dialyse. Om de behandeling van nierpatiënten te verbeteren is het belangrijk om te weten hoeveel dialyse en transplantatiepatiënten er zijn, hoeveel patiënten er elk jaar bijkomen en voor welke nierfunctievervangende behandeling is gekozen.

De toestemming om uw gegevens naar Renine te sturen geeft u door uw handtekening te zetten op het aanmeldformulier (pre-)dialyse.

Vragen

U kunt altijd contact opnemen met de Dialyseafdeling en vragen naar een van de (pre)dialyseverpleegkundigen:

  • HagaZiekenhuis Den Haag:     (070) 210 2727
  • DialyseCentrum Zoetermeer:   (079) 346 2463

Onze huisregels voor een veilige sfeer

Respect

Iedereen in ons ziekenhuis gedraagt zich respectvol.

Rekening houden

Bezoekers houden rekening met patiënten.

Bezoektijden

Bezoekers houden zich aan de bezoektijden en -regels van de afdeling.

Noodsituaties

Bij een noodsituatie volgt iedereen de aanwijzingen van beveiliging, bedrijfshulpverleners, medewerkers, politie en brandweer op.

Intimidatie

Niemand intimideert een ander met schreeuwen of grof taalgebruik.

Belediging

Niemand kwetst, discrimineert of maakt beledigende of seksueel getinte opmerkingen.

Dreigementen

Medewerkers schakelen de beveiliging in als iemand een ander bedreigt of lichamelijk geweld gebruikt.

Gevaarlijke voorwerpen

Niemand heeft wapens en gevaarlijke voorwerpen bij zich. Gebeurt dat wel, dan wordt de beveiliging ingeschakeld om ze in beslag te nemen.

Legitimeren

Iedereen moet zich kunnen legitimeren als dat gevraagd wordt. Onze medewerkers legitimeren zich met hun personeelspas met foto.

Alcohol en drugs

Het onder invloed zijn van alcohol en/of drugs wordt niet getolereerd en kan reden zijn voor ontzegging van de toegang.

Rookvrij ziekenhuis

Binnen en rondom het ziekenhuis mag u niet roken. Kijk op de website voor meer informatie www.hagaziekenhuis.nl/rookvrij

Beeld en geluid

Niemand maakt zonder toestemming geluidsopnamen, foto's of filmbeelden.

Strafbare feiten

Niemand pleegt strafbare feiten, zoals agressie, vandalisme, diefstal of fraude. Gebeurt dat wel, dan wordt aangifte gedaan bij de politie.

Met elkaar

Als u vindt dat iemand zich niet aan de regels houdt, meld het bij een van onze medewerkers. Samen werken wij namelijk aan een veilige sfeer.

Registratie

Wie onze huisregels niet naleeft krijgt een officiële waarschuwing. In het uiterste geval wordt de toegang tot het ziekenhuis officieel ontzegd en/of aangifte bij de politie gedaan.

Meer informatie

Op de website www.nierstichting.nl vindt u meer algemene informatie over dialyse.

Op de website van het Hagaziekenhuis (www.hagaziekenhuis.nl) vindt u informatie over het ziekenhuis en de dialyseafdelingen.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie