Katheterimplantatie Peritoneaaldialyse

In deze folder vindt u informatie over de voorbereidingen die nodig zijn om Peritoneaaldialyse, ook wel buikspoeling genoemd, bij u mogelijk te maken. Deze folder geeft geen informatie over de verschillende vormen van Peritoneaaldialyse. Die informatie vindt u in de folder ‘Peritoneaaldialyse’.

U heeft gekozen voor Peritoneaaldialyse (PD), een behandeling die u zelfstandig en onder eigen verantwoordelijkheid thuis gaat uitvoeren. Om dit goed te kunnen doen, krijgt u tijdens een persoonlijke training met behulp van een handboek schriftelijk en mondeling informatie over de behandeling.

Voordat u kunt beginnen met de PD-behandeling, moet er eerst een katheter in de buikholte worden ingebracht. De PD-katheter kan op 2 manieren door de chirurg worden ingebracht. Percutaan: hierbij wordt de PD-katheter onder lokale verdoving op de interventiekamer ingebracht. Laparoscopisch: hierbij wordt de katheter onder narcose op de operatiekamer ingebracht. Om te bepalen of dat bij u mogelijk is, verwijst de nefroloog u naar de chirurg voor een gesprek.

Vervolgens krijgt u bericht over de operatiedatum. Een week voor de operatie maakt de PD- verpleegkundige met u een afspraak om de laatste zaken door te nemen. Heeft u niets gehoord? Neemt u dan zelf contact op met de PD- afdeling, telefoon: (070) 210 2727.

Voorbereiding operatie

Omdat de neus een bron is van infectie, moet u 5 dagen voor de operatie starten met het gebruik van Mupirocine (=Bactroban) neuszalf . Hiermee gaat u door tot 3 weken na de operatie. Hierbij een korte instructie: u brengt 1 maal per dag (bij voorkeur ’s avonds) een beetje zalf met de pink aan in beide neusgaten. Daarna knijpt u de neusvleugels dicht en masseert u het onderste deel van de neus. Hierdoor wordt de zalf verder verspreid.

Bij laparoscopische plaatsing

U start 2 dagen voor de operatie met Magrocol (= Movicolon) dat u 2 maal per dag inneemt. Movicolon werkt obstipatie tegen en zorgt voor een soepel ontlastingspatroon.

Bij percutane plaatsing

U start 5 dagen voor de operatie met Magrocol (= Movicolon), dat u 2 maal per dag inneemt. Movicolon werkt obstipatie tegen en zorgt voor een soepel ontlastingspatroon. De dag van de operatie gebruikt u eenmalig een microlax.

Opname

Op de operatiedatum meldt u zich nuchter. De afdelingsverpleegkundige ontvangt u op de verpleegafdeling. Vervolgens komt de PD-verpleegkundige bij u langs. Als dit nog niet eerder is gedaan, kan de PD-verpleegkundige de plaats van de toekomstige huidpoort bepalen en aftekenen op de buik ter hoogte van de navel.

Operatie

Voor de operatie heeft u een gesprek gehad met de chirurg. Met de anesthesioloog heeft u gesproken over de verdoving.

Na de operatie

De chirurg bepaalt wanneer u naar huis mag. Dit hangt af van uw conditie en het verloop van de ingreep. In de meeste gevallen is dit dezelfde of de volgende dag.

De PD-verpleegkundige zorgt voor de wond en huidpoort. De afdelingsverpleegkundige zorgt voor de algehele gang van zaken op de afdeling. Om het verband niet nat te laten worden en de wondgenezing te bevorderen, mag u de eerste 3 weken niet douchen of in bad.

Het uitwendige deel van de katheter is ongeveer 7 centimeter lang. Als de buikspoeling van start gaat, wordt op het uitwendige deel van de katheter een verlengstuk van 15 cm gezet. Hierdoor kunt u de behandeling zelf uitvoeren.

  • Na de ingreep mag u vloeibare tot zachte voeding eten. De dag na de ingreep geldt hetzelfde voedingsvoorschrift zoals u thuis gewend bent. Let op de eventuele vochtbeperking!
  • Na de ingreep kan obstipatie (een moeilijke stoelgang) optreden. U blijft 2 maal per dag Movicolon gebruiken.

Voordat u naar huis gaat, controleert de PD-verpleegkundige het verband. U mag het verband zelf niet verwijderen! Als het verband losraakt plakt u er een extra pleister overheen. Lekt het verband door? Neemt u dan contact op met de PD-verpleegkundige.

U komt de eerste 3 weken bij de PD-verpleegkundige langs voor de verzorging van de huidpoort en eventueel laboratoriumonderzoek. De PD-training start in principe 2 tot 3 weken na het plaatsen van de katheter. De buik kan zodoende eerst herstellen en de katheter kan ingroeien in de huid.

Aandachtspunten

Voor een goede PD-behandeling gelden de volgende aandachtspunten:

  • De PD-verpleegkundige verzorgt 1 maal per week de buikwond en de huidpoort. Later leert u om het zelf te doen.
  • Voor een goede wondgenezing mag u niet trekken aan de katheter, niet krabben rond de katheter, geen korstjes verwijderen in de buurt van de huidpoort en geen talkpoeder gebruiken rondom de huidpoort.
  • Pas op voor (extra) belasting van de buikspieren: til geen zware dingen! Let op hoe u tilt en geef de buik bij hoesten of niezen met uw hand wat tegendruk.
  • Bij klachten van buikpijn of koorts of als de pleister loslaat, neemt u contact op met de PD- verpleegkundige voor een extra afspraak.

Woningaanpassingen

De maatschappelijk werker is bij u thuis geweest. Deze informeert u over de woningaanpassingen die nodig zijn en kan u helpen bij het regelen hiervan. Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van de woningaanpassing. Controleer dit bij uw zorgverzekeraar. 

Planning van de training

Rekening houdend met de medische situatie, de bloeduitslagen en in overleg met u bepalen we wanneer u met de training kunt starten. De training vindt in principe plaats op de dialyse afdeling.

Dagindeling bij de training

De verpleegkundige traint u volgens een vast voorschrift. Zij/hij houdt hierbij rekening met uw situatie.

  • Poliklinisch betekent dat u van ongeveer 09.00 tot 15.00 uur in het ziekenhuis bent.
  • Klinisch betekent dat u een week of langer wordt opgenomen en op de verpleegafdeling wordt getraind door de PD-verpleegkundige.

Meestal duurt de training 1 week totdat u goed op de hoogte bent van de behandeling. Tijdens de training krijgt u een handboek. In dit handboek staan alle handelingen beschreven en vindt u meer informatie over de behandeling. De training is afgerond als u zich vertrouwd voelt met de behandeling en de verpleegkundige daar ook vertrouwen in heeft. Bij problemen is altijd overleg mogelijk. De leverancier van de te gebruiken materialen brengt de voorraad bij u thuis.

Vragen en problemen

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Dialysecentrum HagaZiekenhuis, bereikbaar:

  • Maandag tot en met zaterdag van 07.30 tot 20.30 uur
  • Telefoon: (070) 210 2727

Buiten deze tijden vraagt u naar de dienstdoende PD-verpleegkundige. Deze is telefonisch oproepbaar via (070) 210 0000. Zo nodig maken wij een vervolgafspraak met u.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie