Voorafgaand aan uw dialysebehandeling

In deze brochure vindt u algemene informatie over de behandelvormen en de gang van zaken voorafgaand aan uw dialysebehandeling op de dialyseafdelingen van het HagaZiekenhuis. De komende periode krijgt u de voorlichting stapsgewijs aangeboden als aanvulling op de gesprekken met uw behandelend arts.

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen, dan kunt u terecht bij uw behandelend arts of bij een van de verpleegkundigen van de NefroPlus polikliniek.

Aanmelding

De dialysebehandeling in het HagaZiekenhuis is mogelijk op 2 locaties: in Den Haag of in DialyseCentrum Zoetermeer.

Voor de aanmelding bespreekt uw arts samen met u of een dialysebehandeling bij u wenselijk en mogelijk is. Dit is de ‘indicatiestelling’. De arts laat zich hierbij leiden door medische mogelijkheden. Er kunnen medische redenen zijn waarom u wel voor de ene en niet voor de andere behandelvorm in aanmerking komt. Uw arts legt u hiervan de reden uit.

Bij twijfel overlegt uw arts met diens collega-nefrologen.

Wanneer duidelijk is dat uw nierfunctie zodanig verminderd is dat nierfunctievervangende therapie in de nabije toekomst noodzakelijk is, wordt u door uw behandelend arts aangemeld bij de NefroPlus polikliniek. U heeft altijd recht op de mening van een andere specialist: een second opinion.

Vormen nierfunctievervangende therapie

Er zijn 4 verschillende behandelvormen:

  • Transplantatie,
  • peritoneaaldialyse,
  • hemodialyse en
  • conservatieve behandeling.

Voor meer inhoudelijke informatie over deze opties zijn er ook aparte folders verkrijgbaar.

Intakegesprek

Nadat u bent aangemeld bij de NefroPlus poli maakt de verpleegkundige telefonisch een afspraak voor een intakegesprek op de poli. Tijdens dit gesprek heeft de verpleegkundige een anamnesegesprek met u en maakt afspraken voor voorlichtingsgesprekken. De anamnese gaat vooral in op uw medische voorgeschiedenis en omstandigheden die van invloed kunnen zijn op uw ziekte en/of behandeling.

Tijdens de voorlichtingsgesprekken komen aan de orde:

  • Eventuele transplantatiemogelijkheden
  • Verschillende behandelvormen van dialyse
  • Voor- en nadelen van deze vormen
  • De gang van zaken op de dialyseafdeling
  • Het bekijken van de afdeling

Bij de voorlichtingsgesprekken is het raadzaam iemand mee te nemen die samen met u naar alle informatie kan luisteren.

De NefroPlus-verpleegkundige meldt u ook aan bij het maatschappelijk werk. De maatschappelijk werker maakt een afspraak met u voor een huisbezoek. Tijdens dit huisbezoek kunt u vragen, gedachten en zorgen omtrent uw ziekte op tafel leggen. Dit bezoek van de maatschappelijk werker biedt ook gelegenheid om te kijken welke aanpassingen eventueel bij u thuis nodig zijn als uw keuze peritoneaaldialyse of thuishemodialyse zal zijn.

Na het huisbezoek en de voorlichtingsgesprekken bent u in principe in staat om een keuze te kunnen maken tussen de mogelijke behandelvormen. Dit keuzegesprek vindt plaats met de NefroPlus-verpleegkundige en met de maatschappelijk werker. Uw arts vraagt u daarna tijdens uw eerstvolgende polibezoek wat uw keuze is. Dit kan ook inhouden dat u ervoor kiest niet te starten met een behandeling. Uw keuze wordt vastgelegd in uw dossier.

Voorbereidingen

Wanneer u een keuze heeft gemaakt, wordt bekeken welke voorbereidingen nodig zijn. De start van deze voorbereidingen is afhankelijk van de snelheid waarmee uw nieren achteruitgaan en van uw (algehele) conditie. Tijdens de controles op de NefroPlus poli (elke 4 - 6 weken) informeren de arts en verpleegkundigen u hierover.

Peritoneaaldialyse

Als u kiest voor peritoneaaldialyse (PD) wordt u doorverwezen naar de chirurg om uw buikvlies en buikwand te laten beoordelen. Dit is nodig om operatief een PD-katheter te kunnen plaatsen. De PD-katheter bestaat uit een slangetje dat via de buikwand in de buikholte wordt aangebracht. Voor de plaatsing van deze katheter is een dagopname nodig.

Voordat u naar huis gaat, komt een PD-verpleegkundige bij u langs om de wond te controleren. Ook krijgt u uitleg over wat u wel en niet mag doen de eerste weken. U krijgt bij ontslag een afspraak mee voor een volgende controle.

Hemodialyse

Als uw keuze hemodialyse is, gaat u naar het vaatlaboratorium ter beoordeling van uw bloedvaten. Dit is nodig in verband met het operatief aanleggen van een shunt. Dit is een verbinding tussen een slagader en een ader in uw arm. Na de uitslag van het vaatlaboratorium wordt een afspraak gemaakt bij de chirurg voor de beoordeling van het plaatsen van een shunt. Zie de informatiefolder ‘toegang tot de bloedbaan’.

Voor het aanleggen van de shunt wordt u één dag opgenomen op de afdeling Dagopname. Voordat u naar huis gaat, krijgt u uitleg over de shunt. Ook wordt de werking van de shunt eerst gecontroleerd door een dialyseverpleegkundige.

U krijgt bij ontslag een afspraak mee voor een volgende controle.

Onverwachte dialyse

Als u onverwacht moet starten met dialyse en u nog geen shunt hebt, moet er een tijdelijke toegang tot de bloedbaan worden gemaakt met behulp van een katheter. Deze katheter komt in de ader van de hals of in de liesader en is altijd een tijdelijke toegang. Zie de informatiefolder 'toegang tot de bloedbaan'.‎

Wachtlijst

Op het moment dat uw arts aangeeft dat u binnenkort moet starten met de behandeling komt u op de wachtlijst. U kunt aangeven naar welke locatie van het ziekenhuis uw voorkeur uitgaat. Het kan wel zo zijn dat u tijdelijk op een andere locatie moet beginnen als daar eerder plek is. Daarnaast beslist de nefroloog op welke locatie u gaat dialyseren wanneer hier een indicatie voor is.

Vragen

U kunt altijd contact opnemen met de dialyseafdeling en vragen naar een van de NefroPlus- verpleegkundigen:

  • HagaZiekenhuis Den Haag:
  • DialyseCentrum Zoetermeer:

Meer informatie

Op de website www.nierstichting.nl vindt u meer algemene informatie over dialyse.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie