Stereotactisch biopt

Laatste wijziging: 11-10-2023 Foldernummer: 1046


Wegnemen van kleine stukjes weefsel uit uw borst

Uw behandelend arts heeft u verteld dat er een afwijking is te zien op de mammografie (borstfoto). Deze afwijking is bij lichamelijk onderzoek niet voelbaar en ook bij een echografisch onderzoek niet waargenomen. Om met zekerheid te kunnen beoordelen of de gevonden afwijking goed- of kwaadaardig is, gaan we verder onderzoek doen.

Een voorbeeld van een niet voelbare afwijking is een groep kleine kalkspatjes (microcalcificaties). Die kunnen een voorstadium of allereerste begin van borstkanker zijn.

Weefsel wegnemen

Om over de aard van dit soort afwijkingen betrouwbare informatie te krijgen, gaan we meerdere stukjes weefsel (biopten) wegnemen op de plaats van de afwijking. Deze biopten worden daarna microscopisch onderzocht in het pathologisch laboratorium.

De punctie wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie, locatie Leyweg met een speciaal biopsie-apparaat en het mammografie apparaat. De radioloog voert het onderzoek uit met assistentie van een radiodiagnostisch laborant en een doktersassistente.

Röntgenstralen

Tijdens het onderzoek gebruiken we röntgenstralen. Deze zijn niet zichtbaar of voelbaar. Hoewel röntgenstraling nadelig voor de mens kan zijn, is röntgenonderzoek voor het stellen van een diagnose in veel gevallen onmisbaar. De bij dit röntgenonderzoek gebruikte straling is zo gering, dat u daar niet ongerust over hoeft te zijn.

Voorbereiding

Het is niet mogelijk de punctie te doen als u bloedverdunnende middelen gebruikt, zoals bijvoorbeeld Sintrom, Marcoumar, Aspirine of Ascal. Aspirine of Ascal dient u - in overleg met uw behandeld arts - 7 dagen voor de punctie te stoppen. Voor het stoppen van Sintrom en Marcoumar dient u - ook in overleg met uw behandeld arts - de trombosedienst te benaderen.

Pijnstilling

We raden u aan 2 paracetamol in te nemen vlak voor het onderzoek.

Belangrijk

Indien u overgevoelig bent voor bepaalde middelen zoals pleisters, jodium of adrenaline meldt dit dan voor het onderzoek aan de radioloog of laborant.

Melden

U meldt zich op de afgesproken datum en tijd aan de balie van de afdeling Radiologie, locatie Leyweg.

Hoe gaat het onderzoek?

Afhankelijk van de plaats waar de stukjes weefsel weggenomen worden, komt u te zitten of te liggen. Uw borst wordt gedurende 20 á 30 minuten tussen 2 platen samengedrukt. De druk op de borst is lager dan bij een normale mammografie.

Foto’s maken

Vervolgens worden er een aantal foto's in verschillende richtingen gemaakt. Aan de hand hiervan berekent een computer, die met het mammografie apparaat verbonden is, de precieze plaats van de afwijking. Hierdoor is het mogelijk om de biopsienaald zeer nauwkeurig naar de plaats van de afwijking te brengen.

Verdoving

Voorafgaand aan de biopsie ontsmet de laborant de huid en verdooft de radioloog het gebied rondom de afwijking. U voelt van de biopsie in principe weinig. Tijdens de biopsie kunt u wel een trekkerig gevoel krijgen in de borst. Als dit gevoel te pijnlijk voor u is kunt u dit melden aan de radioloog of laborant.

Biopten

Om een (goede) correcte diagnose te kunnen stellen, nemen we meestal 6 stukjes weefsel weg. De ingebrachte biopsienaald blijft op zijn plaats zitten terwijl alle stukjes weefsel worden weggehaald.

Van de genomen biopten maakt de laborant een röntgenfoto om te bepalen of er voldoende weefsel weggehaald is voor een betrouwbare uitslag. Het kan soms gebeuren dat er nog extra biopten nodig zijn. Daarvoor hoeft de naald meestal niet verplaatst te worden.

Zitten of stilliggen is belangrijk

Het is van belang dat u zo stil mogelijk blijft zitten of liggen om te zorgen dat de biopsienaald niet verschuift. Dat lukt meestal goed, omdat de huid en het weefsel aan de binnenzijde van de borst door de verdoving niet pijnlijk zijn.

Mini-clipje

Als er genoeg biopten genomen zijn, wordt er een metalen mini-clipje ter grootte van een luciferkopje in de borst geplaatst. Met dit clipje kunnen we later nagaan uit welk gebied de biopten genomen zijn. Het plaatsen van het clipje gaat ook via de biopsienaald en is niet pijnlijk.

Duur van het onderzoek

De ingreep in totaal beslaat ongeveer 50 tot 60 minuten, waarvan u 20 tot 30 minuten stil moet liggen of zitten.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek wordt de borst ongeveer 10 minuten afgedrukt om nabloeden te voorkomen. Daarna komen er dunne pleisterstrips op het wondje en een plastic afdekpleister. De plastic afdekpleister kunt u zelf na ongeveer 3 dagen verwijderen. De dunne pleisterstrips zullen na een aantal dagen vanzelf loslaten.

Mocht u napijn krijgen, dan kunt u paracetamol tabletten innemen (max. 6 per dag) en eventueel ijsblokjes (in een plastic zakje met een washandje erom) tegen de plaats van de zwelling leggen.

U mag met de plastic pleister kort douchen. Dep het wondgebied daarna wel goed droog. We adviseren u op de dag van de punctie geen zware inspanningen te verrichten of te sporten. Draag als u dit prettig vind eventueel een BH die extra steun geeft.

De uitslag

De uitslag van het weefselonderzoek is na ongeveer een week bekend. De mammachirurg bespreekt de uitslag met u tijdens een afspraak op de polikliniek.

Mogelijke complicaties

Soms treedt een blauwe plek op die binnen een aantal dagen weer verdwijnt. Door de zwelling van de blauwe plek kan de borst pijnlijk aanvoelen. Een heel enkele keer treedt een nabloeding op. Wanneer deze fors is, neem dan tijdens kantooruren contact op met de afdeling Radiologie locatie Leyweg, telefoonnummer (070) 210 2349.

Buiten deze uren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (070) 210 2060.

Tot slot

De medewerkers doen hun best u zoveel mogelijk op tijd te helpen. Wilt u zo vriendelijk zijn op tijd aanwezig te zijn voor het onderzoek.

Mocht u om wat voor reden dan ook de afspraak niet kunnen nakomen, dan verzoeken wij u dit zo snel mogelijk te melden via telefoonnummer (070) 210 2349. Zo kunnen wij de wachtlijst zo kort mogelijk houden.

Vragen

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie: Locatie Leyweg: (070) 210 2349.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie