Centrum Bijzondere Tandheelkunde

In overleg met uw behandelend (tand-)arts bent u, uw kind of een familielid, verwezen naar het Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) van het HagaZiekenhuis. In deze folder vindt u informatie over het behandelcentrum en over de algemene gang van zaken. Informatie over de behandeling krijgt u van uw behandelend tandarts van het CBT. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel deze dan gerust aan een van de medewerkers van het CBT.

Algemeen

Het CBT verleent tandheelkundige hulp aan patiënten waarbij behandeling in de algemene praktijk niet goed (meer) mogelijk is door een aandoening of beperking. Voorbeelden zijn:

  • problemen met een gebitsprothese als gevolg van sterk geslonken kaken of lastige verhoudingen tussen boven- en onderkaak
  • moeilijkheden met kauwen, bijten of bewegingen van de kaak. Dit kan komen door pijn in het kaakgewricht, de kauwspieren of door ‘knappen’ of blokkeren van het kaakgewricht
  • emotionele problemen, zoals extreme angst
  • een sterke neiging tot kokhalzen
  • een (ernstige) lichamelijke en/of verstandelijke beperking
  • (ernstig) aangeboren afwijkingen zoals groeistoornissen, verhemeltespleten (schisis), afwijkingen van het tandglazuur of het in aanleg ontbreken van tanden en kiezen
  • andere specifieke problemen bij kinderen
  • ernstige afwijkingen als gevolg van een kaakbreuk of een ander letsel van de kaak of het aangezicht
  • problemen door de gevolgen van een tumor in het hoofdhalsgebied
  • een complexe medische situatie.

In het CBT werken tandartsen die beschikken over specifieke deskundigheid die is vereist om patiënten met bovengenoemde problemen te kunnen behandelen. Er is een nauwe samenwerking met de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Soms reiken problemen verder dan alleen de mond en het gebit. In dat geval kan een fysiotherapeut of klinisch psycholoog meewerken aan de behandeling. Andere zorgverleners die betrokken kunnen worden bij de behandeling zijn een orthodontist, kinderarts of keel-neus-oorarts.

Aanmelden

Voor aanmelding bij het CBT heeft u een verwijsbrief nodig van uw eigen tandarts. In sommige gevallen gaat de verwijzing via de huisarts, psycholoog of medisch specialist. Deze verwijsbrief dient u naar het CBT te sturen.

Na ontvangst van de verwijsbrief ontvangt u van het CBT een schriftelijke bevestiging en een indicatie van de te verwachten tijd op de wachtlijst. Het CBT streeft er naar de wachttijd voor een eerste bezoek zo kort mogelijk te houden. Door de grote zorgvraag voor bepaalde afwijkingen kunnen de wachttijden toch langer zijn dan gewenst.

Zodra er een mogelijkheid is voor een eerste afspraak, ontvangt u hiervoor een schriftelijke uitnodiging.

Bij deze uitnodiging treft u ook een gezondheidsvragenlijst aan en soms een aanvullende vragenlijst. Deze vragenlijst(en) dient u ingevuld mee te nemen naar de eerste afspraak.

Eerste afspraak

U meldt zich aan bij de centrale aanmeldzuil bij binnenkomst. Om u aan te melden heeft u nodig:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • een bewijs van inschrijving (zorgpas) bij uw zorgverzekeraar

U ontvangt dan verdere informatie waar u zich moet melden.

Tijdens de eerste afspraak probeert de tandarts een zo goed mogelijke indruk te krijgen van uw (tandheelkundige) probleem. Daartoe stelt hij/zij vragen, worden de vragenlijsten besproken, bekijkt de tandarts uw gebit en laat eventueel röntgenfoto’s maken.

Let op:

  • Het is belangrijk dat u of degene die u begeleidt goed Nederlands (of Engels) spreekt en begrijpt. Dit is om uw probleem zo goed mogelijk in kaart te brengen.
  • Heeft u (gedeeltelijke) prothese(s), neemt u die dan mee.
  • Gebruikt u medicijnen, neemt u dan een actueel medicatieoverzicht mee.
  • Bij patiënten die communicatief onvoldoende vaardig zijn, is het belangrijk dat er een begeleider mee komt die de patiënt goed kent en eventueel informatie over de patiënt kan verstrekken. Dit is om een zo goed mogelijk beeld te kunnen vormen.

Op basis van het eerste onderzoek beoordeelt de tandarts of u in aanmerking komt voor behandeling in ons behandelcentrum. Als dat het geval is stelt de tandarts in overleg met u een behandelplan op. Soms is hiervoor een tweede afspraak nodig. Als u akkoord gaat met het gekozen behandelplan wordt er een aanvraag ingediend bij uw zorgverzekeraar.

Kosten en vergoedingen van de behandeling

Afhankelijk van de wijze waarop u verzekerd bent, vergoedt de zorgverzekeraar (een deel van) de kosten. De tandarts vult hiervoor een aanvraagformulier in voor de zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar bepaalt dus of, en zo ja, welk deel van het behandelplan wordt vergoed. Daarnaast kunnen er kosten voor uw eigen rekening komen (de eigen bijdrage) en moet u rekening houden met het wettelijk bepaalde eigen risico. De tandarts informeert u zo goed mogelijk over de kosten. Voor patiënten die in een AWBZ-instelling verblijven, bestaat een andere vorm van financiering.

Zodra de schriftelijke toestemming van uw zorgverzekeraar binnen is, kan de behandeling starten.

Wijzigingen in uw verzekeringssituatie

Meld wijzigingen in uw verzekeringssituatie zo spoedig mogelijk bij de medewerkers van de balie van het CBT. De wijzigingen kunnen gevolgen hebben voor de vergoeding van uw verdere behandeling.

Tijdens de behandeling

Behandeling bij het CBT is in principe tijdelijk. Het is de bedoeling dat u na verloop van tijd weer bij uw eigen tandartspraktijk behandeld wordt. U blijft dus patiënt bij uw eigen tandarts. Uw eigen tandarts doet de periodieke controles voor zover mogelijk.

Wat te doen bij problemen en pijnklachten?

Heeft u problemen of pijnklachten die het gevolg zijn van de behandeling bij het CBT? Of heeft u pijnklachten die niet op te lossen zijn door uw eigen tandarts? Dan kunt u het CBT bellen via

  • telefoonnummer (070) 210 6709
  • van maandag tot en met vrijdag
  • van 8.00 tot 17.00 uur

Buiten deze tijden neemt u contact op met uw eigen tandarts of met de tandartsspoedgevallendienst in uw regio. De tandartsspoedgevallendienst voor regio Den Haag is te bereiken via telefoonnummer (070) 311 0305.

Afspraak afzeggen

Wij verzoeken u dringend om afzeggingen tot een uiterste te beperken. Dit is omdat wij wachtlijsten voor behandelingen zo kort mogelijk willen houden.

U krijgt 2-3 dagen voor uw afspraak een sms, die u herinnert aan uw afspraak. Zorg ervoor dat uw mobiele telefoonnummer bij ons bekend is.

Als het niet mogelijk is om op de afspraak te komen, moet u dit uiterlijk 24 uur van te voren melden bij de medewerkers van de balie van het CBT. Zie de contactgegevens achter in deze folder.

Als u uw afspraak korter dan 24 uur van te voren afzegt, kan het zijn dat aan u een wegblijftarief in rekening wordt gebracht.

Na de behandeling

Als de behandeling is afgerond, overlegt de tandarts met u of u wordt terugverwezen naar uw eigen tandarts of dat u langer bij het CBT onder controle blijft. Voor de ziektekostenvergoeding moet dan in de meeste gevallen weer toestemming worden gevraagd aan uw zorgverzekeraar. Zonder deze goedkeuring komen deze kosten voor uw eigen rekening. Het kan ook zijn dat de CBT tandarts gedurende enige tijd samenwerkt met uw eigen tandarts.

Zekerheid en garanties

Een verwijzing naar het CBT betekent meestal dat uw tandheelkundig probleem en de specifieke situatie meer dan normale aandacht en deskundigheid vereisen. De tandartsen van het CBT spannen zich bij uw behandeling tot het uiterste in om een optimale verbetering te bereiken. Volledige zekerheid en garanties zijn helaas niet te geven. Het komt een enkele keer voor dat het resultaat van de behandeling tegenvalt, ondanks alle inspanningen. Als het mogelijk is, zoekt de behandelend tandarts met u naar andere oplossingen. Ook dan wordt bij uw verzekering toestemming gevraagd voor een aanvullende behandeling. Het komt ook voor dat er voor de problematiek geen afdoende behandelingsmogelijkheden zijn en het probleem uiteindelijk niet (geheel) kan worden opgelost. Als u niet tevreden bent over het resultaat van de behandeling, bespreekt u dit dan met de behandelend tandarts.

Klachtenregeling

Zorgverlening is bij uitstek mensenwerk. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Bent u niet tevreden over de gang van zaken, dan kunt u dit kenbaar maken. Neem dan bij voorkeur eerst contact op met de medewerker die uw onvrede heeft veroorzaakt of met het hoofd van de betreffende afdeling.
Als u dat om bepaalde redenen niet wilt of zo'n gesprek heeft u niet gebracht wat u wilt, dan kunt u zich wenden tot de Klachtenfunctionaris . Ook kunt u uw klacht schriftelijk indienen bij de Klachtencommissie. Op de website van het HagaZiekenhuis kunt u meer informatie vinden over de verschillende procedures. Kijk op www.hagaziekenhuis.nl bij de hoofdstukken Goed om te weten, Klachten, suggesties en complimenten.

 

Contactgegevens

Bezoekadres:

  • Els Borst-Eilersplein 275, 2545 AA Den Haag
  • telefoon (070) 210 6709 van 8.00 tot 17.00 uur

Postadres:

Postbus 40551, 2504 LN Den Haag

Openingstijden

  • maandag tot en met vrijdag
  • van 8.30 tot 16.30 uur

Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde is toegankelijk voor rolstoelen.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie