Telemetrie betekent registratie van het hartritme ‘op afstand’. Dit onderzoek wordt gedaan bij (verdenking op) hartritmestoornissen of als de kans bestaat dat een hartritmestoornis zal optreden. De registratie gebeurt met een telemeter. Eventuele hartritmeproblemen worden zo direct geregistreerd. Als dat nodig is kunnen de verpleegkundigen u direct helpen.
Telemeter
De telemeter registreert 24 uur per dag uw hartritme. In de telemeter zit een zender die direct is verbonden met de bewakingspost op de afdeling. De verpleegkundigen observeren uw hartritme.
Waarom draagt u een telemeter?
U kunt een telemeter krijgen als er sprake is van:
- hartritmestoornissen;
- risico op hartritmestoornissen na bijvoorbeeld een hartinfarct;
- een wijziging in de medicatie, dit kan invloed hebben op het hartritme;
- na een hartoperatie of een hartklepoperatie .
- duizeligheid of plotseling onwel worden;
- restklachten na een verblijf op de Hartbewaking. De arts wil het hartritme langer observeren.
Hoe gaat het in zijn werk?
De verpleegkundige plakt vijf stickers (plakelektroden) op verschillende plekken op uw borst. Deze worden via dunne snoertjes (geleidedraden) verbonden met de telemeter (zie afbeelding). De telemeter wordt in een tasje om uw nek gehangen. De telemeter geeft de signalen van het hart door aan de bewakingspost op de afdeling. Uw hartritme is daar zichtbaar op een monitor.
De verpleegkundige brengt zo nodig een flexibel slangetje (infuus) in de hand of arm in. Hierdoor kan zo nodig snel medicatie worden toegediend.
Zodra er een hartritmestoornis optreedt, is dit zichtbaar op de monitor op de bewakingspost. De monitor geeft dan een alarmsignaal af, zodat de verpleegkundige actie kan ondernemen. Dit kan zijn:
- De verpleegkundige maakt een hartfilmpje en bespreekt dit met de arts.
- Bij een ernstige ritmestoornis komt er direct een team van (gespecialiseerde) verpleegkundigen en artsen naar u toe. Zij kunnen direct een behandeling starten.
Hoe lang draagt u een telemeter?
Gemiddeld draagt u de telemeter 24 tot 48 uur. De arts bekijkt met de verpleegkundige of er nog ritmestoornissen zijn opgetreden. Als de arts geen afwijkingen meer ziet in het hartritme, wordt de telemeter verwijderd.
De verpleegkundige verwijdert de telemetriezender en de daarbij behorende elektrodestickers. Mogelijk blijft er nog plakkerige substantie op de huid zitten. Dit is goed te verwijderen met Zwitsal baby huidolie (vraag uw verpleegkundige).
De arts bespreekt met u wanneer u naar huis kunt.
Als u pijn voelt
Houdt u er rekening mee dat de telemeter niet registreert of u pijn op de borst heeft. Als u pijn voelt, meldt u dit direct bij de verpleegkundige. Ook als u één van de volgende klachten heeft moet u dit melden:
- hartkloppingen
- gevoel dat uw hart overslaat
- duizeligheid
- opgejaagd, beklemmend gevoel.
Aandachtspunten
De verpleegkundige van de verpleegafdeling draagt zorg voor de telemeter. Hierbij gaat het om de volgende aandachtspunten:
- tijdige vervanging van de plakelektroden;
- de batterijen worden twee keer per dag vervangen, om 8.00 uur en om 20.00 uur;
- het infuusslangetje wordt éénmaal daags doorgespoten om verstopping te voorkomen. Er hangt geen infuuszak aan het slangetje. U heeft het infuus alleen gekregen om direct medicijnen te kunnen toedienen als u een hartritmestoornis heeft.
Er is een aantal dingen waar u zelf rekening mee moet houden:
- De telemeter is kwetsbaar, wees er voorzichtig mee.
- Het is belangrijk dat u overlegt met de verpleegkundige als u de afdeling wilt verlaten. De verpleegkundige weet dan altijd waar u bent, mocht er een hartritmestoornis optreden.
- Doe bij toiletbezoek de deur niet op slot. Bij eventuele problemen kunt u dan snel behandeld worden.
- Waarschuw de verpleegkundige als er een plakelektrode of geleidedraad losschiet.
- Meldt het ook aan de verpleegkundige als u pijn op of rond de plek van het infuus hebt.
Bereikbaarheid
De telemetriezenders kunnen draadloos de signalen zenden via een netwerk van antennes (wifi) in het plafond. U kunt gerust een stukje lopen zolang het signaal van de telemetrie maar goed te ontvangen is. Dit betekent dat u de afdeling niet kunt verlaten. Is het van belang dat u, bijvoorbeeld voor een onderzoek, toch de afdeling af moet, dan regelt de verpleegkundige dit. Wanneer u rondloopt kunt u de telemetriezender in een daarvoor bestemd tasje om uw nek doen. Deze krijgt u gelijk als u aan de telemetrie wordt gelegd.
Telemetriestickers
Zoals eerder vermeld is de telemetriezender via elektroden verbonden aan uw borst.
Dit gebeurt door telemetriestickers. Deze stickers worden vervangen als deze niet meer goed aan uw lichaam aansluiten. Het is dus ook mogelijk dat de verpleegkundige u ‘s nachts hiervoor wakker maakt. Wanneer de stickers jeuken of pijn doen, kunt u dit melden bij de verpleegkundigen. Ook zal tweemaal daags de batterij vervangen worden om opnieuw te worden opgeladen.
Wassen en douchen
Wij willen uw ritme ook observeren als u actief bent bijvoorbeeld tijdens het wassen. Bij het wassen is het belangrijk dat de draden (elektroden) op de juiste plaats blijven zitten. U moet dus proberen uzelf te wassen zonder dat de draden losraken.
Als toch een of meerdere draden losraken, zal de verpleegkundige deze weer op de juiste wijze vastmaken. Douchen met de telemetriezender is ook mogelijk. De elektrodes die op uw lichaam zijn geplakt mogen nat worden. U kunt hiervan geen elektrische schokken krijgen. Wel heeft u een waterafstotend tasje nodig.
Vragen
Als u na het lezen nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de arts of verpleegkundige.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.