Ambulante flebectomie volgens Muller, behandeling van spataderen

Behandeling van spataderen

Uw arts heeft een speciale operatie voor de behandeling van uw spataderen voorgesteld. Deze behandeling heet ‘ambulante flebectomie volgens Muller’ en is genoemd naar de Zwitserse arts, die het heeft ontwikkeld. De ingreep, die onder plaatselijke verdoving gebeurt, duurt ongeveer 45 minuten. In deze folder leest u wat de behandeling inhoudt.

Spataderen

De behandeling ‘ambulante flebectomie volgens Muller’ is geschikt voor spataderen aan de zijtakken van de grote vaten. De behandeling is cosmetisch (voor het uiterlijk) aantrekkelijk, omdat er kleine littekentjes zichtbaar blijven.

Voorafgaand aan de behandeling

  • Draag op de dag van behandeling ruime schoenen en kleding. Door de kousen die u na de behandeling moet dragen, kunnen strakke schoenen en kleren misschien niet passen.
  • Tijdens de operatie worden steriele doeken met kleefstrips aan uw been geplakt. Het verwijderen van deze kleefstrips na de operatie kan pijnlijk zijn bij behaarde benen. Wij adviseren u daarom het been aan de te behandelen zijde te scheren.
  • Op de dag van de behandeling mag u geen crème of zalf op uw benen smeren.
  • De behandeling vindt plaats in een van de Zelfstandige Behandelkamers (ZBK, voorheen poliklinische operatiekamer) van het HagaZiekenhuis.
  • U meldt zich aan bij de aanmeldzuil.
  • Zorg ervoor dat u zich 15 minuten voor de geplande ingreep meldt op de afdeling Zelfstandige Behandelkamers.
  • Autorijden direct na de ingreep kan door het verband moeilijk zijn. Neem bij voorkeur iemand mee die u naar huis kan brengen.

De behandeling

In de behandelkamer wordt u gevraagd te gaan staan. Dit is nodig om de spatader die verwijderd gaat worden met een stift af te tekenen. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel en krijgt u enkele kleine prikken in het been om de huid te verdoven. Dit is de plaatselijke verdoving.

Hierna worden ongeveer 5 tot 10 sneetjes van ongeveer 3 mm in de verdoofde huid aangebracht. Via deze sneetjes wordt de spatader losgemaakt, en met een soort haakje naar buiten getrokken. Als de spatader is verwijderd, worden de sneetjes met kleine hechtpleisters dichtgeplakt. Over het behandelde gebied wordt een drukverband aangelegd.

Als er voor u ook een kous is aangemeten, krijgt u deze kous aan. Dit om de vorming van bloeduitstortingen zoveel mogelijk te beperken.

Na de behandeling

Indien een kous is aangemeten, krijgt u direct na de behandeling een witte verbandkous om het behandelde been. Hier overheen komt een bruine of zwarte elastische kous.

De witte onderkous draagt u de eerste 48 uur (dag en nacht).

De bruine of zwarte kous draagt u gedurende 5 dagen alleen overdag.

Als uw been is gezwachteld (in plaats van ingepakt in een kous), laat u deze zwachtel gedurende 5 dagen zitten. Daarna mag u het zelf verwijderen.

Hierna hoeft u geen kous te dragen, tenzij uw arts anders heeft geadviseerd.

Meest voorkomende bijwerkingen

  • Bloeduitstorting (blauwe plek) en blaren/oppervlakkige wondjes van de hechtpleister. Bloeduitstortingen en blaren kunnen een pijnlijk gevoel geven en er lelijk uitzien, maar verdwijnen vanzelf weer.
  • Donkere verkleuring (pigmentatie) ter hoogte van de wondjes. Deze verkleuring verdwijnt meestal vanzelf. Mensen met een donkere huidtype hebben grotere kans op blijvende pigmentatie.
  • Er kan een nabloeding ontstaan. Als dit gebeurt, gaat u dan rustig zitten met uw benen omhoog. Laat de kousen aan en druk gedurende een kwartier op de bloedende plek. Als het daarna niet vermindert, neemt u contact op met de polikliniek Heelkunde via telefoonnummer: (070) 210 2735.

Bewegen

Bewegen is goed, maar doe het na de behandeling met mate. Vermijd de eerste week na de ingreep intensieve sporten, zoals wielrennen of hardlopen. Hierna kunt u uw normale activiteiten hervatten.

Pijn en zwelling

Pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. Mocht u wel pijn hebben, dan kunt u 4 keer per dag 1000 mg paracetamol innemen. Als de pijn aanhoudt ondanks de paracetamol, of bij roodheid en of zwelling van het behandelde been, neemt u contact op met de polikliniek Heelkunde.

Vragen

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Heelkunde via telefoonnummer: (070) 210 2735.

Verhinderd?

Bij eventuele verhindering zegt u de afspraak uiterlijk 24 uur voor de ingreep af via de balie van de Zelfstandige Behandelkamers: (070) 210 2840 én bij de polikliniek Heelkunde: (070) 210 2735. In de vrij gekomen tijd kunnen we een andere patiënt helpen.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie