Ganglion, Hand-, pols- en elleboogcentrum

Deze folder geeft u algemene informatie over een ganglion en de behandelmogelijkheden hiervan.

Wat is een ganglion?

Een ganglion of een cyste is een veel voorkomende, goedaardige zwelling in de hand of pols die rond pezen of gewrichten ontstaat. Het ganglion lijkt op een waterballon op een steel en is gevuld met geleiachtig vocht. Ze komen vooral voor bovenop of aan de binnenkant van de pols, aan de palmzijde van de vinger of bovenop het eindgewricht van de vinger. Het ganglion kan uit zichzelf groter worden en soms weer geheel verdwijnen. Ze kunnen wel of geen pijn doen.

Wat zijn de oorzaken?

Als u de polsbotjes veel gebruikt (beweegt) kan een ganglion bovenop de pols komen. Een ganglion aan de binnenkant van de pols of op een eindgewricht kan slijtage (artrose) als oorzaak hebben.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts stelt de diagnose meestal op basis van uw verhaal, de plek van de zwelling en hoe die eruitziet. Soms is extra onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto, echo of MRI scan.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

De behandeling is vaak niet-operatief, zeker als het ganglion geen pijn doet. Het is een goedaardige zwelling die uit zichzelf kan verdwijnen. Als het ganglion pijn doet, u hindert bij activiteiten of cosmetisch voor u niet acceptabel is, is behandeling mogelijk.

Injectie

Leegzuigen van het ganglion is vaak een tijdelijke oplossing.

Handtherapie

Als een ganglion wordt veroorzaakt door veel beweeglijkheid tussen de polsbotjes, kan de arts u doorverwijzen voor handtherapie om de pols sterker te maken.

Operatie

Het doel van de operatie is om het ganglion in zijn geheel te verwijderen. Dit kan door een sneetje in de huid en in sommige gevallen met een ‘kijkoperatie’ (artroscopie).

De ingreep vindt meestal poliklinisch plaats en onder een regionale verdoving (okselprik) of een plaatselijke verdoving. U wordt geopereerd onder bloedleegte. Dat betekent dat er een strakke band om de arm of vinger komt, zodat er tijdelijk geen bloed naar de hand stroomt.

Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, kan het zijn dat u hier vóór de operatie even mee moet stoppen. Dit doet u alleen in overleg met de arts. Als dat nodig is, informeren wij de trombosedienst.

Na de operatie

U krijgt na de operatie een drukverband om de hand of pols. Na een paar uur is de verdoving uitgewerkt. Als u pijn heeft, kunt paracetamol gebruiken.

Let op: u kunt niet zelf met de auto, scooter of fiets naar huis rijden. Vraag of iemand u thuis brengt, ga met het openbaar vervoer of bestel een taxi.

Direct na de operatie is het goed om de vingers te bewegen. Maak regelmatig een lichte vuist. Het verband kunt u zelf na 2 dagen verwijderen. De hand kunt u na de operatie langzaam aan weer meer gaan gebruiken. De hechtingen worden ongeveer 10 dagen na de operatie verwijderd. U krijgt hiervoor een afspraak mee na de ingreep.

Zijn er complicaties?

Na elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Dit komt weinig voor en is goed te behandelen. De operatie is meestal succesvol, maar er bestaat altijd een kans dat het ganglion weer terugkomt.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel deze dan gerust aan een van onze medewerkers.

Krijgt u meer pijn? Is de hand rood en gezwollen? Heeft u een nabloeding of een ontsteking? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie/Hand-, Pols- en Elleboogcentrum, bereikbaar:

  • van maandag tot en met vrijdag
  • tussen 8.00 en 16.30 uur
  • via telefoonnummer: (070) 210 7760

Buiten deze uren neemt u in spoedgevallen contact op met de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis via telefoonnummer (070) 210 0000.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie