Trigger finger (Tendovaginitis stenosans) - Heelkunde

Knappende vinger of duim.

Deze folder bevat algemene informatie over een Trigger finger (een knappende vinger of duim) en de behandelmogelijkheden hiervan. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een Trigger finger?

Een Trigger finger (tendovaginitis stenosans) is één van de meest voorkomende handaandoeningen. Het is geen ernstige, maar wel een vaak hinderlijke en pijnlijke aandoening. Over het algemeen kan deze aandoening door een injectie of kleine chirurgische ingreep verholpen worden.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaak is doorgaans onbekend. Hormonale factoren kunnen een rol spelen. Het is aangetoond dat patiënten met suikerziekte (diabetes mellitus) en reumapatiënten meer kans hebben op een knappende vinger.

Wat zijn de verschijnselen?

In de vingers lopen strek- en buigpezen die er voor zorgen dat de vingers kunnen strekken en buigen.

De buigpezen lopen bij de vingers door een koker.

Bij een knappende vinger is er meestal een lichte ontstekingsreactie van de peeskoker waardoor deze vernauwd is. De buigpees wordt door deze vernauwing verbreed tot een knobbel. U kunt het vergelijken met een draad die door een te nauw oog van een naald wordt getrokken.

Bij het strekken van de vinger of duim, passeert de peesknobbel de ingang van de koker. Dit veroorzaakt het pijnlijke ‘knappen’. Bij langer bestaande klachten kan de vinger of duim ook in gebogen stand blijven staan. De peesknobbel past dan niet meer door de koker.

Welke behandelingen zijn er?

Injectie

Bij kort bestaande milde klachten kan een injectie met cortison (ontstekingsremmer) klachten-vermindering geven. Wel moet u er rekening mee houden dat de vinger/duim na de injectie een korte tijd gevoelloos kan zijn en de pijnklachten zeker 1à 2 dagen versterkt aanwezig kunnen zijn. U kunt binnen 2 weken na de injectie effect verwachten.

Operatie

Bij langer bestaande klachten, of als de aandoening weer opnieuw optreedt (recidief), wordt meestal voor een operatie gekozen. De poliklinische operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Er wordt een sneetje in de handpalm gemaakt, waarna het begin van de peeskoker wijder wordt gemaakt. De wond wordt met enkele hechtingen dichtgemaakt.

Aanvullende informatie voor de ingreep

Voor de operatie moeten eventuele bloedverdunnende middelen die u gebruikt via de trombosedienst worden gestaakt. Dit doet u alleen in overleg met de arts.

De operatie is poliklinisch en duurt meestal niet langer dan 15 minuten. U wordt geopereerd onder bloedleegte. Dat wil zeggen dat er een strakke band om de bovenarm komt, zodat er tijdelijk geen bloed naar de hand stroomt.

U krijgt na de ingreep een drukverband om de hand. De hand en arm worden gesteund in een draagdoek. Wij adviseren de draagdoek alleen de eerste dag te dragen. Direct na de operatie wordt u aangeraden om de geopereerde vinger te gaan bewegen, door te buigen en te strekken. Het verband mag u zelf na 1-3 dagen verwijderen. Na enkele uren is de verdoving uitgewerkt, u kunt eventuele pijn bestrijden met paracetamol.

U kunt niet zelf naar huis rijden.

De hand kunt u vanaf de operatie geleidelijk aan weer toenemend gaan gebruiken. De hechtingen worden 7 - 12 dagen na de operatie op de polikliniek verwijderd.

Na de ingreep

Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers als paracetamol kunt gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist en het is raadzaam om voor de ingreep al vast deze pijnstillers in huis te hebben. De dag na de ingreep mag u het verband verwijderen, een kleine pleister is dan voldoende.

Complicaties

Na elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Deze komen maar weinig voor en zijn goed te behandelen.

Bij alle operaties of verwondingen aan een arm of been kan, hoewel gelukkig zeldzaam, een pijn-syndroom ontstaan. Dit betekent dat de pijn die ervaren wordt en de klachten als zwelling en roodheid niet te verklaren zijn. Dit wordt ook wel een Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS)genoemd. Het is niet in te schatten of iemand dit probleem zal krijgen. Wanneer u last krijgt van deze complicatie, dan is het van belang dat zo snel mogelijk met de behandeling ervan wordt begonnen.

Bereikbaarheid

U kunt de polikliniek Heelkunde bereiken:

  • van maandag tot en met vrijdag
  • van 08.00 tot 16.00 uur
  • telefoonnummer (070) 210 2735

In dringende gevallen

In dringende gevallen kunt u buiten kantooruren contact opnemen met de Spoedeisende Hulp: (070) 210 2060.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie