Peri-anaal abces

U wordt voor een operatie aan een peri-anaal (omgeving anus) abces (met pus gevulde zwelling) opgenomen in het HagaZiekenhuis. In deze folder vindt u algemene informatie over deze operatie en eventuele klachten na de ingreep. 

Het is goed u te realiseren dat de nabehandeling en klachten voor iedereen anders kunnen zijn. Voor de juiste informatie op het juiste moment adviseren we de Patient Journey App op uw telefoon of tablet de installeren. Uitgebreide informatie over deze behandeling vindt u in de Patiënt Journey app. In de app leest u onder andere wat u moet doen in de dagen voor uw afspraak. Download de app en lees de informatie van tevoren goed door. Alleen dan kunnen we u meteen goed behandelen.

Scan de juiste QR-code of zoek in de App Store of Play Store op ‘Patient Journey’ om de app te downloaden. Na installatie opent u de app. Typ ‘HagaZiekenhuis’ in de zoekbalk en druk op Haga Behandelwijzer . Selecteer vervolgens de behandeling die voor u van toepassing is.


Appstore Play Store

Peri-anaal abces

Een peri-anaal abces is een verdikking die bestaat uit een geïnfecteerde holte met pus. Het is dikwijls pijnlijk, warm en rood. Door de pijn is het vaak niet mogelijk rechtop te zitten.

Behandeling

De operatie kan worden uitgevoerd met behulp van een ruggenprik (lokale verdoving) of onder algehele narcose (verdoving). De anesthesioloog (specialist in verdoven) bespreekt dit vooraf met u. Meer informatie hierover vindt u in de folder ‘Anesthesiologie’.

Als u (lokaal) bent verdoofd, snijdt de chirurg het abces open. Daarna spoelt hij de holte schoon om de pus te verwijderen. De chirurg laat soms een klein slangetje (drain) of een verbandgaas achter in de wond om deze open te houden. Op deze manier kan alle pus de wond uit. Ook kan de wond op deze manier goed worden schoongespoeld en kan er geen nieuw abces ontstaan.

De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

De wond is open of gesloten. Om de pijn goed te bestrijden, is het tijdig innemen van de pijnstilling wenselijk. U doet dit volgens voorschrift van de anesthesist. Zorg ervoor dat u paracetamol in huis heeft. Soms ontstaat er na de operatie een bloeduitstorting die de huid rondom het litteken rood of blauw kleurt. Deze bloeduitstorting kan langzaam naar beneden zakken. Dit kan geen kwaad en verdwijnt geleidelijk weer.

Leefregels

Voor een goede genezing van de wond is het belangrijk, dat u zich na de operatie aan een paar leefregels houdt:

  • De verpleegkundige geeft u instructie over wond zorg.
  • Als de wond is opengelaten, moet u de wond 1 tot 3 keer per dag (afhankelijk van de grootte), maar in elk geval telkens nadat u ontlasting heeft gehad, gedurende 2 minuten afspoelen met lauw water. Dit gaat het makkelijkst onder de douche. Dep de wond daarna droog. U kunt in uw onderbroek een maandverbandje doen om het wondvocht op te vangen. Het heeft de voorkeur om katoenen ondergoed te dragen.
  • Soms krijgt u een recept mee voor lactulose. Met lactulose kunt u de ontlasting zacht houden. Het eten van voldoende plantaardige vezels (zoals zemelen en bruin brood) en het drinken van veel water helpen ook de ontlasting zacht te houden. Probeer in elk geval de ontlasting niet op te houden.
  • U mag doen wat u kunt, maar gezien het ongemak en de genezing van de wond, is het verstandig rustig aan te doen.

Deze regels moeten worden opgevolgd totdat de wond dicht is.

Het ontslag

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle.

Heeft u vragen?

Als u vragen heeft over het onderzoek, de ingreep, of uw afspraak, kunt u contact opnemen met de polikliniek Proctologie op nummer (070) 210 6772.

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 16.30 uur. Als u geen gehoor krijgt, belt u het algemene telefoonnummer van het HagaZiekenhuis: (070) 210 0000.

Spoedeisende zaken buiten kantooruren

Voor spoedeisende zaken buiten kantooruren belt u de Spoedeisende Hulp op locatie Leyweg: (070) 210 2060.

Bij geen gehoor

Als u geen gehoor krijgt, belt u het algemene nummer van het HagaZiekenhuis: (070) 210 0000. 

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie