De Lastmeter (afdeling oncologie)

Laatste wijziging: 20-02-2024 Foldernummer: 1142

Lees voor

Uw arts of (specialistisch) verpleegkundige kan u vragen een zogenoemde ‘Lastmeter’ in te vullen. Het doel hiervan is om een algemene indruk te krijgen van hoe het met u gaat. Uw arts of (specialistisch) verpleegkundige kan aan de hand van de lastmeter nagaan hoeveel last u de laatste tijd heeft ondervonden op lichamelijk, psychosociaal en praktisch gebied. Op deze manier is snel na te gaan waar eventuele problemen liggen.

In deze folder vindt u informatie over de Lastmeter en een uitleg over mogelijkheden om te worden doorverwezen naar een specialistisch verpleegkundige, een medisch maatschappelijk werker, een medisch psycholoog, een geestelijk verzorger, een fysiotherapeut, een diëtist of naar een pijnpolikliniek of een trainingsprogramma.

De Lastmeter

De Lastmeter is een hulpmiddel om aan te geven of u klachten heeft en zo ja, welke klachten. De Lastmeter bestaat uit een thermometer waarop u met een cijfer kunt aangeven hoeveel last u ervaart.

Score op de Lastmeter lager dan 5?

Een score lager dan 5 duidt op weinig last. Scoort u op de Lastmeter lager dan 5, dan gaat uw arts of (specialistisch) verpleegkundige na of u op dat moment voldoende grip heeft op uw situatie. Het is mogelijk dat u, ondanks een lage score, toch graag wilt worden doorverwezen naar een andere hulpverlener.

Score op de Lastmeter hoger dan 5?

Bij een score van 5 of hoger op de Lastmeter geeft u aan dat u last ervaart. Om erachter te komen op welke gebieden u last ervaart, wordt aan u gevraagd een aanvullende vragenlijst in te vullen. De uitkomsten daarvan neemt uw arts of (specialistisch) verpleegkundige met u door. Eventuele (medische) acties worden, indien mogelijk, direct genomen. Afhankelijk van uw behoefte wordt u doorverwezen naar een andere hulpverlener.

Hulpverleners in het HagaZiekenhuis

Het is belangrijk en fijn te weten bij wie u terecht kunt met uw vragen en/of problemen. Hier volgt een overzicht van de verschillende hulpverleningsmogelijkheden die u in het HagaZiekenhuis kunt raadplegen.

Specialistisch verpleegkundigen

U kunt terecht bij specialistisch verpleegkundigen voor informatie over uw ziekte en (bijwerkingen bij de) behandeling. Specialistisch verpleegkundigen zijn bijvoorbeeld nurse practitioners, mammacare-verpleegkundigen, wond- en stomaverpleegkundigen, longverpleegkundigen, specialistisch verpleegkundige KNO, urologie-verpleegkundigen, oncologie-verpleegkundigen en physician assistants.

De specialistisch verpleegkundigen doen de algemene begeleiding, waaronder het geven van informatie over uw behandeling en wat u tijdens de behandeling kunt ervaren. Maar u kunt ook bij hen terecht voor het bespreken van veranderingen in uw leven, zowel op lichamelijk, emotioneel als sociaal gebied. Hierbij wordt ook aandacht geschonken aan uw partner/gezin.

Medisch maatschappelijk werker

U kunt bij de medisch maatschappelijk werker terecht voor vragen en problemen die kanker met zich meebrengen. Dit kunnen praktische vragen zijn die te maken hebben met uw werk, financiën of leefsituatie. Maar er is ook aandacht voor vragen van emotionele aard en de gevolgen van de ziekte voor u zelf, uw relatie, gezin en naasten. Het is mogelijk de begeleiding op ieder moment te starten. Dit kan direct na de uitslag, maar ook tijdens of na de behandeling zijn. De begeleiding kan kort- of langdurend zijn.

Omdat kanker ook de mensen in uw naaste omgeving raakt, kunnen zij eveneens een beroep doen op het medisch maatschappelijk werk. Indien nodig komt een maatschappelijk werker bij u thuis wanneer u niet naar het ziekenhuis kunt komen. Uw arts of (specialistisch) verpleegkundige kan een doorverwijzing voor u regelen.

Medisch psycholoog

De medisch psycholoog is bekend met de (psychologische) stressfactoren van kanker in de verschillende fasen van het ziekteproces en kan u helpen bij het versterken van uw veerkracht. Ook kan deze helpen bij het maken van (ingrijpende) keuzes en bij het omgaan met ingrijpende veranderingen die zich kunnen voordoen op lichamelijk, emotioneel, geestelijk en/of sociaal niveau. Uw arts of (specialistisch) verpleegkundige kan een doorverwijzing voor u regelen.

Geestelijk verzorger

De diagnose kanker kan zeer ingrijpend zijn in iemands leven. Gedachten over het eigen leven, relaties met anderen, het ouder worden en de dood hangen daarmee samen. Dit geldt ook voor zorgen over de toekomst, afhankelijkheid, verlies of de zin van het leven. Daarnaast kunnen ingrijpende keuzes, die gemaakt moeten worden, zorgen voor verwarring. De geestelijk verzorgers kunnen u begeleiding bieden, ongeacht geloofs- of levensopvatting. Zij zijn bekend met diverse religieuze rituelen. Een doorverwijzing van uw arts of (specialistisch) verpleegkundige is niet nodig.

Fysiotherapeut

Voor problemen die te maken hebben met bewegen, kunt u terecht bij de fysiotherapeut. Hierbij kunt u denken aan vermoeidheid of een slechte conditie. De fysiotherapeut kan adviezen geven over het vaststellen van uw grenzen en het opbouwen van uw conditie. De fysiotherapeut kan u verder begeleiden bij het bewegen zelf. De duur, intensiteit en de aard van de behandeling is afhankelijk van uw doel, mogelijkheden en beperkingen. Uw arts of (specialistisch) verpleegkundige kan een doorverwijzing voor u regelen.

Diëtist

Een ziekte als kanker en de behandeling daarvan, kunnen veel van het lichaam vragen. Vaak zijn extra energie, voedingstoffen en vocht noodzakelijk om u in goede conditie te houden. Zowel voor, tijdens als na een behandeling kunt u begeleid worden door een diëtist. Uw arts of specialistisch verpleegkundige kan een verwijzing voor u regelen.
U kunt bij de diëtist terecht met vragen over verminderde eetlust, misselijkheid, braken, smaak- en geurverandering, slik- en kauwproblemen, gewichtsveranderingen en/of stoelgangproblemen.

Pijnbestrijding Polikliniek

Een ziekte als kanker en de behandeling daarvan kunnen pijnklachten veroorzaken. De pijn kan verschillende oorzaken hebben en daarom kan ook de behandeling op verschillende manieren plaatsvinden. Soms is hierbij de expertise van een pijnpolikliniek nodig. Hier werken verschillende specialisten samen met als doel de pijn te verminderen. Uw arts kan een doorverwijzing voor u regelen.

Revalidatie en herstel

Kanker en de behandeling ervan hebben een grote invloed op uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Uw lichamelijke conditie wordt meestal fors aangetast. Vaak is er last van vermoeidheid. De behoefte om u dan te gaan inspannen, is vermoedelijk niet zo groot en u krijgt nogal eens het goedbedoelde advies om het ‘rustig aan te doen’. Rust heeft echter als nadeel dat uw conditie nog verder achteruitgaat.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat sportief bewegen na de behandeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstel. Het HagaZiekenhuis heeft daarom diverse trainingsprogramma’s binnen en buiten het ziekenhuis. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Bewegen tijdens chemo:
    dit organiseert de fysiotherapie binnen het HagaZiekenhuis.
  • Beweeg je fit programma:
    Hiervoor kunt u terecht bij vrijgevestigde fysiotherapeuten buiten het HagaZiekenhuis.
  • Oncologische revalidatie:
    Dit revalidatieprogramma start via Basalt na het afronden van de behandeling en is gericht op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak.
  • Gespreksgroepen voor mensen met kanker: Dit kan via maatschappelijk werk of in een inloophuis.

Meer informatie over deze programma’s en een doorverwijzing hiervoor kunt u opvragen bij de (specialistisch) verpleegkundige.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie