Nierbiopsie

Uw behandelend arts, de internist, heeft met u besproken dat weefselonderzoek van uw nier nodig is om de oorzaak van uw nierprobleem vast te stellen om een juiste behandeling te kunnen geven.

Het benodigde weefsel wordt verkregen met behulp van een nierbiopsie. Dit is een ingreep/onderzoek waarbij met behulp van een dunne naald 2 à 3 stukjes weefsel (biopt) uit de nieren worden gehaald.

Voorbereiding

Voor de nierbiopsie wordt u 1 dag en 1 nacht opgenomen in het HagaZiekenhuis. U mag 2 uur voor het onderzoek niets meer eten en drinken.

Voorafgaand aan het onderzoek wordt bloed afgenomen om te controleren of de stolbaarheid van het bloed goed is. Het bloed mag niet te dun zijn om bloedingen te voorkomen.

Let op:

  • Meld aan uw arts als u een of meer van onderstaande medicijnen gebruikt:
    • antistollingsmedicijnen (tabletten tegen trombose, zoals Fenprocoumon, Acenocoumarol, Rivaroxaban of Apixaban)
    • medicijnen zoals Ascal, Plavix of Aspirine of
    • pijnstillers zoals Ibuprofen, Brufen of Diclofenac,
  • U moet tijdelijk stoppen met het gebruik van deze medicijnen. Uw internist overlegt met u wanneer u stopt met deze medicijnen en wanneer u het gebruik ervan kunt hervatten.
  • Als u bij de trombosedienst loopt, meldt u dit ook bij uw arts.

Het onderzoek

  • Dit onderzoek gebeurt door een radioloog op
    • de echokamer van het Radiologisch Centrum Den Haag (Radiologie) of
    • de Dagbehandeling (afdeling 3a) in Zoetermeer.
  • Omdat de nieren rechts en links in de flank (zijwand van de buik tussen de ribbenboog en het heupbeen) zitten, ligt u tijdens het onderzoek op de buik. De radioloog zoekt uw nieren op met behulp van een echografie. Op deze manier worden de nieren zichtbaar gemaakt op een scherm.
  • Voordat de biopsie wordt verricht, krijgt u een lokale verdoving van de huid. Daarna prikt de radioloog de nier aan om de stukjes weefsel te verkrijgen. Hierbij kunt u een vrij harde tik voelen en horen. Omdat de nier zelf niet verdoofd kan worden, is dit aanprikken soms wat gevoelig.
  • Het op en neer bewegen van de nieren tijdens het ademhalen kan lastig zijn tijdens het aanprikken. Daarom zal de radioloog u aanwijzingen geven over uw ademhaling.
  • Wanneer de stukjes weefsel zijn verkregen, worden deze direct naar het laboratorium gestuurd om te zien of er voldoende nierweefsel is verkregen. Indien nodig wordt er direct een nieuw biopt genomen. De duur van het onderzoek is 20 à 30 minuten.
  • U hoeft niet nuchter te zijn op de dag van het onderzoek.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek moet u 4 uur plat in bed blijven liggen om een nabloeding te voorkomen. Na 6 uur mag u weer uit bed, maar u blijft nog wel 1 nacht in het ziekenhuis. Direct na de ingreep mag u gewoon weer eten en drinken.

Bij vrijwel alle nierbiopten ontstaat een bloeduitstorting rond of in de nier. Dit komt omdat de nier een zeer bloedrijk orgaan is. Bij 5 procent van de patiënten is deze bloeding ernstig en is een eventuele (chirurgische) behandeling nodig om de bloeding te stoppen.

Bij 3 procent van de patiënten kan de bloeduitstorting zich uitbreiden richting het nierbekken, waarbij het mogelijk is dat de patiënt bloed(stolsels) plast. Dit is van tijdelijke aard.

Nazorg

  • U mag de dag na het onderzoek naar huis, als er geen complicaties zijn.
  • We adviseren u de eerste week na het onderzoek geen zware lichamelijke inspanning te verrichten en niet te zwaar te tillen. Bij pijn mag u alleen de pijnstiller Paracetamol slikken. Andere pijnstillers, zoals aspirine, maken het bloed te dun.
  • Bij vrijwel alle nierbiopten ontstaat een bloeduitstorting rond of in de nier. Dit komt omdat de nier een zeer bloedrijk orgaan is. Bij ongeveer 5 procent van de patiënten is deze bloeding ernstig en is een eventuele behandeling nodig om de bloeding te stoppen. Bij ongeveer 3 procent van de patiënten kan de bloeduitstorting zich uitbreiden richting het nierbekken, waarbij het mogelijk is dat de patiënt bloed(stolsels) plast. Dit zal van tijdelijke aard zijn.
  • Twee weken na het onderzoek wordt u op het spreekuur van uw internist verwacht, zodat met u de uitslag van het onderzoek besproken kan worden. Een afspraak hiervoor is door de assistente of door u zelf inmiddels gemaakt.
  • Het is prettig, wanneer u zich na dit onderzoek zo mogelijk door iemand laat begeleiden. Het wordt afgeraden direct na het onderzoek zelf te rijden. Neemt u dus een taxi of laat u rijden.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek bij het eerstvolgende polikliniekbezoek aan uw internist.

Ondanks alle voorzorg kan het een enkele keer voorkomen dat het verkregen weefsel van onvoldoende kwaliteit is gebleken om een volledige uitslag te geven. De internist bespreekt dan met u of een herhaling van een biopsie nodig is.

Vragen

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw behandelend internist. 

HagaZiekenhuis Den Haag

  • op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur
  • via het secretariaat Interne Geneeskunde: (070) 210 4008.

HagaZiekenhuis Zoetermeer

  • Polikliniek Interne Geneeskunde via telefoonnummer: (079) 346 28 80.

Als u in het ziekenhuis opgenomen bent, kunt u altijd met uw vragen bij het verplegend personeel terecht.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie