Download pdf
Other language
Deel deze informatie
AVA spreekuur (behandeling hemangioom of aardbeienvlek)
Laatste wijziging: 11-10-2023 Foldernummer: 1149
Behandeling hemangioom of aardbeienvlek
Inleiding
Uw kind heeft een hemangioom. Deze folder geeft antwoord op de meest voorkomende vragen van ouders van een kind met een hemangioom.
Een hemangioom, ook wel aardbeienvlek genoemd, is een van de meest voorkomende, goedaardige vaatafwijkingen bij baby’s. Een hemangioom komt voor bij één op de tien kinderen. Het is een kluwen bloedvaatjes die snel groeit en meestal zichtbaar wordt tijdens de eerste vier maanden na de geboorte. Een hemangioom trekt normaal gesproken in de loop van een aantal jaren vanzelf weg.
Bij welke baby’s komen hemangiomen voor?
Hemangiomen kunnen bij alle baby’s voorkomen. Ze komen echter vaker voor bij meisjes dan bij jongens (in de verhouding 5:1). Ze komen ook vaker voor bij blanke kinderen dan bij donkere kinderen. Te vroeg geboren kinderen, kinderen met een laag geboortegewicht en tweelingen hebben een verhoogde kans op een hemangioom. Ook zijn er aanwijzingen dat erfelijkheid een rol kan spelen: bij bepaalde families komen hemangiomen vaker voor.
Hoe snel groeit een hemangioom?
Een hemangioom kan vooral in de eerste maanden zeer snel groeien. De groei gaat door tot het kind maximaal 9 maanden oud is. Vaak verdwijnt een hemangioom vanzelf. Bij de helft van alle kinderen met een hemangioom is het hemangioom weg als het kind vijf jaar oud is.
Mag je een hemangioom aanraken?
Ja, u mag het hemangioom gewoon aanraken. U kunt de huid op precies dezelfde manier behandelen als wanneer er geen hemangioom zou zitten.
Wat te doen bij een zwerend hemangioom?
Soms gaat een hemangioom zweren. Dat kan gebeuren wanneer een hemangioom te snel groeit of wanneer hij begint te krimpen. Er ontstaat dan een korstje of een open plekje. Zwerende hemangiomen kunnen veel pijnklachten geven. U wordt aangeraden een afspraak te maken op het spreekuur van de chirurg of de arts bij wie uw kind onder behandeling is.
De arts bekijkt wat de beste behandeling is.
Wat te doen bij een bloedend hemangioom?
In de eerste plaats: probeer niet in paniek te raken. Bedek het hemangioom met een schoon gaas of een gestreken zakdoek (strijken doodt bacteriën) en geef druk gedurende acht tot tien minuten. Als het bloeden blijft doorgaan na twee keer druk geven, neemt u dan contact op met de polikliniek via telefoonnummer (070) 210 7215 (tijdens kantoortijden) of buiten kantoortijden met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer (070) 210 6646 of (070) 210 6648.
Blijft er een litteken over?
De meeste hemangiomen vervagen en verdwijnen zonder dat er nog iets zichtbaar is aan de huid. Sommige hemangiomen laten een wat slappere huid achter of kleine doorschemerende rode adertjes. Een (plastisch) chirurg kan ontsierende plekken in de huid soms corrigeren.
Wel of niet behandelen?
Een hemangioom is ontsierend, zeker als die in het gezicht zit. Toch behandelen we meestal niet, omdat niets doen goede cosmetische resultaten geeft op de volwassen leeftijd.
Soms adviseren we wel een behandeling, bijvoorbeeld bij een gecompliceerd hemangioom op het ooglid, bij de gehoorgang, bij de neus of als het hemangioom zweert of bloedt. Ook wanneer een gezichtje misvormd dreigt te raken, is het van belang dat de behandeling zo snel mogelijk wordt gestart.
Het multidisciplinaire Aangeboren Vaatafwijkingenteam (=AVA-team)
Elk kind met een hemangioom vraagt om een andere benadering. Daarom is in het HagaZiekenhuis het multidisciplinaire AVA-team opgericht. Het team komt één keer per maand bij elkaar. De specialisten bekijken gezamenlijk welke behandeling het beste is voor uw kind.
De samenstelling van het AVA-team is als volgt:
Kinderchirurgie
Mw. drs. G.W. Zijp
Dr. J.H. Allema
Plastische chirurgie
Mw. drs. M.J.I Braam
Dermatologie
Mw. dr. A.M. van Tuyll van Serooskerken
Mw. dr. F.M. Garritsen
Kindergeneeskunde
Mw. dr. Y. Koopman-Keemink
Dr. P. Vos
Mw. dr. A.J. Sprij
Cardiologie
Drs. L. Filippini
Doktersassistentie
Mw. S. Autar (tevens contactpersoon)
Zo nodig worden ook een radioloog, klinisch geneticus, oogarts of KNO-arts geraadpleegd.
Behandeling met Atenolol
Sinds juni 2008 is er een nieuwe behandeling van hemangiomen: het medicijn Atenolol. Dit is een bloeddrukverlagend middel (een zogenaamde bètablokker). Het kind krijgt in een vroege fase van het hemangioom, bij voorkeur voordat het kind 2 tot 4 maanden oud is, Atenolol via de mond (oraal) toegediend. De behandeling stopt als het kind negen tot achttien maanden oud is. Dat is de periode waarin het hemangioom normaal gesproken ophoudt met groeien. Dankzij de behandeling met Atenolol wordt de groei van het hemangioom geremd, vervaagt de donkere kleur en wordt het weefsel zachter. Voor meer vragen over de werking en mogelijke bijwerkingen van Atenolol kunt u terecht bij de kinderarts van het AVA-team.
Tot slot
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan contact op met het AVA-team voor meer informatie. U kunt hiervoor een afspraak maken via de doktersassistente of het Afsprakenbureau van het Juliana Kinderziekenhuis, telefoonnummer (070) 210 7300.
Patiëntenorganisatie Hevas
Hevas is de Nederlandse ouder- en patiëntenvereniging voor hemangiomen en vaatmalformaties. Hevas geeft voorlichting over de aandoeningen, biedt lotgenotencontact en onderhoudt contacten met gespecialiseerde artsen.
U kunt Hevas op internet vinden: www.hevas.eu .
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.