In deze folder treft u informatie aan over het doel, de opzet en de werkwijze van de polikliniek ‘bYzondere kinderen’. Daarnaast is informatie opgenomen over de specifieke kennis van de leden van het team over kinderen met aangeboren afwijkingen en/of een ontwikkelingsachterstand. Tot slot treft u een overzicht van de leden van het behandelteam.
Voor welke kinderen is de polikliniek bedoeld?
De polikliniek is voor kinderen met een verstandelijke of motorische ontwikkelingsachterstand, óf voor kinderen bij wie men dit vermoedt. Wél geldt voor deze kinderen dat de bundeling van kennis en ervaring van alle specialisten van het team noodzakelijk is.
Waarom een speciaal team?
Door de specifieke kennis van het team te bundelen wordt geprobeerd een totaalbeeld van uw kind te krijgen dat kan helpen bij het vinden van de oorzaak van de problemen. Daarbij wordt, door het vooraf verzamelen van alle benodigde gegevens en het plannen van de afspraken tijdens één polikliniekbezoek, tijd bespaard.
Mocht aanvullend onderzoek nodig blijken dan vindt dit op een zo kort mogelijke termijn plaats en altijd in overleg met u.
Gegevens zijn belangrijk
Informatie over uw kind mag niet zonder uw toestemming bij andere artsen of hulpverleners worden opgevraagd. Daarom wordt u gevraagd hiervoor een toestemmingsformulier te ondertekenen. Om een goed en volledig beeld van uw kind te krijgen, zijn gegevens nodig zoals school-, medisch dagverblijf- en revalidatieverslagen. Het is belangrijk om te weten hoe de zwangerschap en geboorte zijn verlopen en hoe uw kind zich tot nu toe ontwikkeld heeft. Gegevens over familie kunnen ook van belang zijn.
Daarnaast wil het team graag weten bij welke artsen en andere hulpverleners uw kind bekend is. De gegevens over eerdere onderzoeken zijn belangrijk.
Het eerste polikliniekbezoek
Graag willen wij dat beide ouders of verzorgers aanwezig zijn. U bezoekt met uw kind een kinderarts, kinderneuroloog, klinisch geneticus en kinderrevalidatiearts. Met elk van deze artsen hebben u en uw kind een gesprek. Deze gesprekken worden aansluitend op één middag gevoerd. Iedere arts zal uw kind lichamelijk onderzoeken.
Een aantal digitale foto’s van uw kind wordt gemaakt. De betrokken artsen bespreken hun bevindingen en stellen een advies op voor aanvullend onderzoek en/of begeleiding. Dit overleg vindt aan het eind van het middagspreekuur plaats.
Waarom nader onderzoek?
Als een oorzaak wordt gevonden geeft dit meer duidelijkheid over de toekomstverwachtingen van uw kind. Daarbij helpt het bij het maken van keuzes voor een gerichte aanpak en begeleiding. Dit is belangrijk voor u als ouders en uw kind, maar ook voor anderen in de omgeving, zoals familie, de school of bijvoorbeeld het kinderdagcentrum.
Het komt regelmatig voor dat er geen oorzaak kan worden gevonden. Maar ook dan kan het team een advies uitbrengen over de mogelijkheden van speciale begeleiding en u op weg helpen bij de realisatie daarvan. Soms is er sprake van een erfelijke ziekte. Dit is bijvoorbeeld van belang als u nog een kinderwens heeft.
Begeleiding
Uw kind krijgt na dit eerste polikliniekbezoek één van de artsen van het team als hoofdbehandelaar toegewezen. Deze arts onderhoudt het contact met u en is aanspreekpunt voor de andere artsen van het team.
Uw huisarts, de verwijzende arts en andere hulpverleners waar uw kind onder behandeling is, worden op de hoogte gehouden over, of betrokken bij de begeleiding van uw kind.
Soms wordt het advies van andere deskundigen gevraagd zoals:
- fysiotherapeut, logopedist, diëtist;
- maatschappelijk werker, transmuraal verpleegkundige;
- andere medische specialisten.
Een afspraak
Het team van de polikliniek voor “bYzondere kinderen” is werkzaam in het HagaZiekenhuis op locatie Juliana Kinderziekenhuis. De polikliniekbezoeken vinden plaats op vrijdagmiddagen. Na verwijzing van een medisch specialist is een bezoek aan de polikliniek voor “bYzondere kinderen” mogelijk. Ook uw huisarts kan na overleg met een van de artsen van het team uw kind verwijzen.
Voorafgaand aan het eerste polikliniekbezoek moeten alle benodigde gegevens binnen zijn én de ouder(s) moeten een vragenlijst hebben ingevuld. Nadat de verwijzing ontvangen is, neemt de secretaresse van de polikliniek voor “bYzondere kinderen” contact met u op voor de nodige afspraken.
Contactgegevens
Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met P. Quist, doktersassistente poliklinieken JKZ:
- via telefoonnummer: (070) 210 7215
- of via e-mail adres: P.Quist@hagaziekenhuis.nl
Uw aanmelding en/of verwijzing stuurt u per e-mail naar:
- P.Quist@hagaziekenhuis.nl
- of per post:
- HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis
- t.a.v. P. Quist poliklinieken JKZ
- Postbus 40551
- 2504 LN Den Haag
Samenstelling team
Kinderartsen
De kinderarts beoordeelt de groei en de algemene gezondheidstoestand van uw kind. De kinderarts is coördinator van het team.
Mw. Dr. R. Cuperus
Kinderneurologen
De kinderneuroloog onderzoekt of een afwijking in het zenuwstelsel (hersenen, zenuwen en spieren) een oorzaak kan zijn van de problemen van uw kind.
Mw. A. Kurver
Klinisch genetici
De klinisch geneticus kijkt of er aanwijzingen zijn voor een erfelijke oorzaak van de problemen van uw kind.
Mw. M. Suerink
Revalidatieartsen
De revalidatiearts kijkt vooral naar de ontwikkeling op motorisch gebied, onder andere de grove en fijne motoriek en of uw kind eventueel aanpassingen nodig heeft.
Mw. Dr. L.M. Breij
Aan het team is ook een doktersassistente verbonden.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.