Aërochamber met babymasker

Laatste wijziging: 11-10-2023 Foldernummer: 1213


Dosisaërosolverstuiver met voorzetkamer

Uw kind heeft medicijnen voorgeschreven gekregen ter behandeling van klachten van de luchtwegen. Deze medicijnen moeten door uw kind worden geïnhaleerd zodat deze rechtstreeks in de longen terechtkomen. Hierdoor kunnen de medicijnen snel hun werk doen. Iedere puf die u in de voorzetkamer brengt, bestaat uit nevel met medicijndeeltjes, die in de voorzetkamer blijft hangen en geïnhaleerd kan worden.

Hieronder staat beschreven hoe u uw kind het beste kunt laten inhaleren. Bij twijfel kunt u altijd een afspraak maken voor het spreekuur van de longverpleegkundige via telefoonnummer 070 - 210 7300.

Instructies

1. Verwijder het beschermdopje van het mondstuk van de Aerochamber.

2. Schud de verstuiver 10 keer) en haal daarna het beschermkapje eraf.

3. Plaats de verstuiver in de opening aan de achterkant van de Aerochamber. Let erop dat de verstuiver naar boven is gericht

4. Een baby kunt u het beste op schoot nemen. Een peuter of kleuter laat u zoveel mogelijk zelf rechtop zitten of staan. Laat uw kind het hoofd iets achterover houden.

5. Plaats het masker over de neus en de mond van uw kind (let op dat het kapje goed aansluit!).

6. Houd de voorzetkamer horizontaal en breng een puf in de voorzetkamer door de verstuiver één keer in te drukken.

 

Laat uw kind 5 tot 10 keer rustig in- en uitademen. Na circa 20 seconden is het geneesmiddel ingeademd.

 

7. Neem de voorzetkamer weg.

8. Als er meerdere inhalaties zijn voorgeschreven haalt u de verstuiver uit de voorzetkamer, schudt deze opnieuw en herhaalt u punt 5 t/m 7.

9. Haal de verstuiver uit de voorzetkamer.

10. Zet het beschermkapje weer op de verstuiver.

Om een eventuele infectie van de mondholte (spruw) te voorkomen, is het belangrijk dat u uw kind na het inhaleren van de ontstekingsremmer altijd wat laat eten of drinken! Neem daarna de mond af met een vochtig doekje.

TIPS

  • Om de medicijndeeltjes goed in de luchtwegen te kunnen laten komen is het belangrijk dat uw kind zich niet verzet of huilt. Daarom is het goed om uw kind eerst te laten wennen aan het inhaleren door het met de voorzetkamer te laten spelen. Uw peuter kan het inhaleren naspelen met bijvoorbeeld een pop of beer.
  • Inhaleren wordt voor uw baby of peuter een “leuk” spelletje als u met hem/haar voor de spiegel gaat zitten. Ook een aftelrijmpje, een liedje zingen of een muziekdoosje afspelen tijdens het inhaleren leidt af!
  • Probeer een tegenstribbelend kind zoveel mogelijk te kalmeren voordat u het laat inhaleren. Even pauzeren en later nogmaals proberen wil ook wel eens helpen. Als het echt niet lukt mag de medicatie ook gedurende de slaap in liggende houding gegeven worden.

Aandachtspunten

  • Controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum van de verstuiver.
  • Indien uw kind kortademig/benauwd is, is het belangrijk dat u eerst de luchtwegverwijder (blauw) laat inhaleren en daarna de ontstekingsremmer. (blauw) laat inhaleren en daarna de ontstekingsremmer.  
  • Bewaar de verstuiver op een droge, koele plek, niet in de koelkast, badkamer of zon.

Inhoud van de verstuiver

  • Op de verstuiver staat aangegeven hoeveel inhalatiedoses deze bevat. Bereken aan de hand van het aantal doses en het gebruik, de datum waarop de verstuiver leeg moet zijn. Dit is alleen mogelijk bij regelmatig gebruik.
  • Houd de verstuiver dichtbij een spiegel en spuit op de spiegel. Als deze wit uitslaat (ook na enige minuten) zit er nog medicijn in de verstuiver.

Schoonmaakadvies

Verstuiver:

Het plastic houdertje dient minstens 1 keer per week als volgt te worden schoongemaakt:
Haal het spuitbusje uit het houdertje en verwijder het beschermkapje.
Spoel het houdertje schoon onder warm, stromend water.
Laat het houdertje aan de lucht drogen of droog het af met een schone theedoek.
Plaats het spuitbusje en het beschermkapje terug.
Het spuitbusje mag niet in aanraking komen met water.

Voorzetkamer:

Maak het masker dagelijks schoon met een tissue of een vochtig doekje.
Het is voldoende om de voorzetkamer eenmaal per week als volgt schoon te maken:
Haal de achterkant van de voorzetkamer af en maak de delen en het masker schoon in water met een beetje afwasmiddel. Gebruik hierbij geen borstel of schuursponsje.

11. De onderdelen niet afspoelen of afdrogen, maar aan de lucht laten drogen op een schone theedoek. Hiermee wordt voorkomen dat de voorzetkamer statisch (plastic) wordt en de medicijndeeltjes aan de wand gaan plakken.

12. Zet de voorzetkamer weer in elkaar.

Kijk voor meer informatie op: https://inhalatorgebruik.nl/home

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie