Besnijdenis bij volwassenen (circumcisie)

Deze folder bevat informatie over een besnijdenis of circumcisie, waarbij de voorhuid van de penis wordt verwijderd. Indien u na het lezen nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan een medewerker van de polikliniek Urologie.

Waarom een besnijdenis

Er bestaan verschillende redenen om een besnijdenis te doen. Deze wordt bijvoorbeeld verricht om religieuze of om hygiënische redenen. Een heel praktische reden bestaat als de voorhuid vernauwd is en deze niet meer over de eikel geschoven kan worden. Welke reden er ook is om de voorhuid te verwijderen, in alle gevallen wordt dezelfde ingreep gedaan.

Vertel uw behandelend arts:

  • Als u ergens overgevoelig/allergisch bent (denk aan Jodium)
  • Als uw bloed verdunnende medicatie gebruikt.

Voorbereiding

  • De ingreep vindt plaats op de poliklinische operatiekamer. U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Indien u bloedverdunnende middelen gebruikt (Acetosal, Sintrommitis, Marcoumar), dient deze medicatie in overleg met de uroloog tijdig gestaakt te worden.
  • Wij adviseren u na de ingreep niet zelf in een auto naar huis te rijden.

De ingreep

U wordt verzocht op de operatietafel te gaan liggen. Allereerst krijgt u van de uroloog aan de basis van de penis een injectie waardoor de penis gevoelloos wordt. Een verpleegkundige desinfecteert het operatiegebied en dekt het hierna steriel af. De uroloog verwijdert de voorhuid en met een aantal oplosbare hechtingen wordt de huid van de penis weer vastgemaakt aan de huid, juist onder de rand van de eikel. Daarna wordt de penis verbonden. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten. Bij kinderen wordt de ingreep gedaan tijdens een dagopname onder een korte narcose.

Na de ingreep

  • Thuis kunt u weer wat eten en drinken en geleidelijk aan gewoon eten.
  • U voelt zich waarschijnlijk de dag van de operatie, en één of twee dagen daarna, wat hangerig.
  • Doordat de eikel na de operatie onbedekt is, is de eikel de eerste weken gevoelig.
  • Het is eigenlijk niet goed mogelijk een penis te verbinden. Het verstandigst is het om de wond droog aan de lucht te laten. Thuis kunt u het best met een wijd hemd of wijde broek lopen. In uw onderbroek kunt u eventueel een absorberend (maand)verband doen. Dit blijft beter zitten dan een verband.
  • Daarnaast is er de 1 e dagen ook roodheid en zwelling ten gevolge van de operatie. Dit is niet verontrustend en verdwijnt in de loop van de week. Het beste kunt u de penis omhoog leggen, richting navel.
  • Basisregel van de wondbehandeling is: schoon en droog houden. Wel 2 keer daags vaseline smeren op het wondgebied.
  • Omdat de eikel nu onbedekt is kan de huid van de eikel wat uitgedroogd tonen. Zo nodig kan daarvoor een dun laagje steriele vaseline worden opgebracht om de eikel soepel te houden.
  • Na een paar dagen wordt de wond droger en neemt de pijnlijkheid af. Bij de hechtingen kan de wond nog een tijdje blijven dragen. Ook kan de huid bij de hechtingen nog enkele weken gezwollen zijn. Vooral bij het riempje van de voorhuid treedt dit op. Maakt u zich hierover geen zorgen. De zwelling trekt vanzelf weg.
  • Indien u pijnstillers wilt gebruiken, adviseren wij u hiervoor paracetamol te gebruiken, maximaal 6x daags 500 mg.
  • Zolang de wond nog draagt, de hechtingen nog niet verdwenen zijn en het wondgebied nog duidelijk gezwollen is, adviseren wij geslachtsgemeenschap te vermijden. Daarna is het verstandig met een condoom te beginnen/. Die kunt u als het weer prettig voelt achterwege laten.
  • Na de ingreep mag eventueel weer worden gestart met bloedverdunnende middelen.
  • Het is verstandig om enkele dagen na de ingreep vrij te nemen. Over het algemeen kan gesteld worden dat u weer mag werken zodra u dit zonder al teveel hinder kunt.
  • U kunt ongeveer drie dagen niet werken. Na ongeveer twee weken kunt u weer sporten. Als de wond geheel genezen is en de hechtingen zijn uitgevallen/opgelost, mag u ook weer zwemmen.

Complicaties

Zoals bij al het medisch handelen, bestaat er ook bij deze ingreep kans op complicaties. Een beetje nabloeden van de wond is altijd mogelijk. Dit dient echter na korte tijd te stoppen.

  • Na de ingreep kan een bloeding optreden. U merkt dit doordat de wond blijft bloeden. U dient dan terug te keren naar de Urologie Polikliniek. Wij adviseren u eerst even te bellen met de polikliniek.
  • Bij problemen 's avonds en 's nachts kunt u terecht op de Spoedeisende Hulp.
  • De nabloeding wordt verholpen door het leggen van extra hechtingen op de plaats van de bloeding na het opnieuw verdoven van het betreffende huidgebied van de penis.
  • Een ontsteking van de wond komt een enkele keer voor, maar leidt over het algemeen niet tot grote problemen. Meestal betreft het een oppervlakkige infectie rond de hechtingen. Deze ontsteking gaat vanzelf over. Als de oplosbare hechtingen zijn verdwenen, houdt het dragen van de wond vrijwel altijd op.
  • Indien u een toenemende zwelling bemerkt, met toenemende pijn en met koorts dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.

Contact opnemen

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen.

HagaZiekenhuis Den Haag

Secretariaat van de polikliniek Urologie via telefoonnummer (070) 210 6482.

HagaZiekenhuis Zoetermeer

Van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur. Polikliniek Chirurgie: (079) 346 25 85 of polikliniek Urologie via telefoonnummer: (079) 346 28 60.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie