EEG onderzoek bij kinderen

De behandelend arts heeft in overleg met u voor uw kind een EEG (Elektro Encefalo Gram) aangevraagd. In deze folder kunt u lezen wat dit onderzoek inhoudt. U kunt ook samen met uw kind foto’s van dit onderzoek bekijken: https://jkzfotoboeken-nl.headlinecms.com/eeg. Zo bereidt u uw kind goed voor en weet het wat hem of haar te wachten staat.

Doel van het EEG onderzoek

Aan de hand van registratie van de elektrische activiteit van de hersenen wordt informatie verkregen over het functioneren van de hersenen, met name of er sprake is van epilepsie.

Wat houdt het EEG onderzoek in?

In de hersencellen vindt voortdurend elektrische activiteit plaats. Deze activiteit kan worden opgevangen en geregistreerd. Dit gebeurt met behulp van ronde metalen plaatjes – elektroden - die op de hoofdhuid geplakt worden. Deze elektroden zijn met draadjes verbonden aan meetapparatuur. De opgevangen signalen worden door een computer vastgelegd. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 1 tot 1 ½ uur. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Er is een fotoboek over het onderzoek op de polikliniek, op de afdeling en in de behandelkamer, u kunt vragen of u dit in mag zien.

Voorbereiding

Om een goede registratie te verkrijgen moeten de hoofdhuid en het haar vetvrij, schoon en droog zijn. Wij verzoeken u daarom voor het onderzoek het haar van uw kind te wassen. Gebruik daarna geen crème, gel en dergelijke.

De dag van het onderzoek

Nadat u zich heeft aangemeld bij de aanmeldzuil, gaat u met uw kind naar de afdeling Kinderneurofysiologie in het Juliana Kinderziekenhuis. U neemt plaats in de wachtkamer ter hoogte van balie J0.9. De laborant haalt u daar op.

Verloop van het onderzoek

Na binnenkomst in de onderzoekskamer legt de laborant uw kind uit wat er gaat gebeuren. Daarna worden op het hoofd met potlood de plaatsen aangegeven waar de elektroden worden bevestigd. Ongeveer 25 elektroden worden met een speciale pasta op de hoofdhuid geplakt. Daarvoor wordt de hoofdhuid plaatselijk extra schoongemaakt. De voorbereiding neemt ongeveer 30 minuten in beslag.

Hierna begint de eigenlijke registratie. De laborant neemt plaats achter de computer om het onderzoek uit te voeren en begeleidt uw kind.

Bij kleine kinderen is het belangrijk dat het kind rustig ligt en zo mogelijk in slaap valt. Aan grotere kinderen wordt gevraagd opdrachtjes uit te voeren: ogen openen en sluiten, een vuist te maken en enkele minuten diep zuchten. Tot slot wordt een flitslamp voor het gezicht geplaatst die aan en uit gaat. De registratie duurt ongeveer 30 minuten.

Na afloop van de registratie worden de elektroden verwijderd met water. Het hoofd van uw kind wordt zo goed mogelijk schoongemaakt. Thuis moeten alleen de haren nog worden gewassen.

U kunt uw kind vooraf vertellen dat:

  • hij/zij ruim 1 uur in het ziekenhuis is, en dat u bij uw kind mag blijven;
  • er met een rood potlood kruisjes op het hoofd worden getekend, dit kriebelt een beetje;
  • hij/zij plakkertjes op het hoofd krijgt en dat de plakkertjes geen pijn doen;
  • hij/zij tijdens het onderzoek stil moet blijven liggen met de ogen open of dicht;
  • hij/zij naar een video mag kijken of naar een verhaaltje mag luisteren;
  • er aan het einde van het onderzoek een lamp komt met mooie lichtjes;
  • zijn/haar hoofd daarna wordt schoongemaakt;
  • hij/zij na het onderzoek weer naar huis mag.

Uitslag van het onderzoek

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt de uitslag van de klinisch neurofysioloog. De arts zal de uitslag bij uw volgende afspraak met u bespreken.

Oproep voor het EEG onderzoek

De afdeling Kinderneurofysiologie neemt binnen enkele weken contact met u op (telefonisch of schriftelijk) om een afspraak voor het onderzoek met u te maken.

Alleen in dringende gevallen kunt u telefonisch contact met de afdeling opnemen via telefoonnummer (070) 210 7380.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie