Bij uw kind is een gastro-enteritis (maag- darmslijmvlies ontsteking) geconstateerd. Wat dit is en welke behandeling hierbij noodzakelijk is, leest u in deze folder.
Wat is een gastro-enteritis?
Een gastro-enteritis is een ontsteking van het slijmvlies in het maag- darmkanaal die veel voorkomt. De ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus en in sommige gevallen door een bacterie. Soms is er sprake van een epidemie die wordt verspreid via voedsel, drinkwater of onvoldoende hygiëne.
Verschijnselen
De verschijnselen bij een gastro-enteritis kunnen zijn: diarree (soms met bloed en/of slijm), braken, koorts, buikpijn en buikkrampen. Door koorts, braken en diarree kan uw kind veel vocht en zouten verliezen, waardoor uitdrogingsverschijnselen kunnen optreden. Deze zijn bijvoorbeeld:
- geen urineproductie gedurende 12 uur of langer
- minder alert reageren
- droge slijmvliezen
- huilen zonder tranen
- een ingezonken fontanel
Onderzoek
Uw kind wordt eerst door een arts onderzocht, waarbij vooral gelet wordt op signalen van uitdroging. Op basis van het onderzoek worden met u afspraken gemaakt over behandeling thuis of in het ziekenhuis. Zo nodig wordt de ontlasting en/of het bloed van uw kind onderzocht.
De behandeling bestaat uit het voorkómen of herstellen van uitdroging. Behandeling met medicijnen is vrijwel nooit nodig. De meeste kinderen kunnen na een bezoek aan het ziekenhuis met een door de arts opgesteld behandelplan weer naar huis.
Behandeling thuis
De voeding van uw kind hoeft bij milde verschijnselen niet aangepast te worden. Als u uw baby borstvoeding geeft gaat u daar mee door zoals u gewend bent. Eventueel kunt u uw kind vaker aanleggen.
Baby’s die flesvoeding krijgen kunnen doorgaan met normale voeding, zonder dat deze verdund wordt. Ook oudere kinderen kunnen normaal blijven eten en drinken, met uitzondering van vruchtensappen en vette voeding (zoals gefrituurd of gebakken voedsel, chips, vla en volle melk).
Ter voorkoming en behandeling van uitdroging moet uw kind wel veel drinken. Het lichaam verliest door de diarree namelijk veel vocht en zouten. Dit kan worden aangevuld door ORS (Oral Rehydration Salts). Dit is water waarin suikers en zouten zijn opgelost.
Na iedere verschoning van een luier met diarree heeft uw kind ongeveer 10 ml ORS per kilogram lichaamsgewicht nodig. Voor kinderen jonger dan een jaar is dat ongeveer een kopje en voor kinderen ouder dan een jaar een tot twee kopjes. Vaak kan een kind de ORS gewoon zelf drinken.
Als u borstvoeding geeft kunt u uw kind vaker aanleggen en daarnaast de ORS in een flesje geven.
Ook wanneer kinderen spugen wordt ORS over het algemeen makkelijk opgenomen. Het is wel belangrijk om dan zeer regelmatig kleine beetjes te geven en door te gaan tot de diarree over is. Dit kost veel energie en duurt doorgaans enkele dagen.
Behandeling bij opname
In een enkel geval kan het nodig zijn dat uw kind wordt opgenomen in het ziekenhuis, bijvoorbeeld als uw kind de ORS niet voldoende zelf drinkt of blijft spugen. Dan wordt een maagsonde ingebracht waardoor de ORS wordt toegediend. Een maagsonde is een slangetje dat via de neus in de maag wordt gebracht. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als uw kind blijft spugen of ernstig uitgedroogd is, is het nodig dat er vocht via een infuus wordt toegediend.
Verpleging
Omdat een gastro-enteritis besmettelijk is, wordt uw kind volgens ‘isolatie richtlijnen’ verpleegd. Dit betekent dat de medewerkers van het ziekenhuis voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat andere patiënten op de afdeling besmet worden. Bezoek is alleen toegestaan van ouders en eventueel van broertjes en zusjes.
Naar huis
Als uw kind wordt opgenomen in het ziekenhuis is het doel van de behandeling het herstellen van de uitdroging. Zodra dit is bereikt en uw kind voldoende drinkt, kan hij/zij snel weer naar huis. Uw kind kan dan nog wel diarree hebben en wat misselijk zijn. Na het herstel van de uitdroging is het niet nodig de voeding aan te passen. Zolang uw kind nog diarree heeft is er gevaar voor besmetting. Wij raden aan dat iedereen die contact heeft met uw kind regelmatig de handen wast.
In de meeste gevallen is het niet nodig dat uw kind terug moet komen voor controle op de polikliniek.
Tot slot
Als u nog vragen heeft, bespreek deze dan met de arts of de verpleegkundige.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.