Bij uw kind is een RS-virus geconstateerd. In deze folder leest u wat het RS-virus is en wat de behandeling kan inhouden.
Wat is het RS-virus?
Het Respiratoir Syncitieel-virus, kortweg RS-virus, veroorzaakt een infectie aan de luchtwegen en komt vooral voor in de wintermaanden. De wat oudere kinderen en volwassenen worden alleen verkouden. Maar vooral baby's kunnen er ziek van worden.
Verschijnselen
De symptomen, die in het begin lijken op een verkoudheid, kunnen snel verergeren. Uw kind kan moeite hebben met ademhalen, hoesten en veel last van slijm hebben. Het drinken kan moeilijk gaan. Kinderen kunnen braken (mede door het hoesten) en zien vaak bleek. Als u de toestand van uw kind niet vertrouwt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de arts. Uw kind kan acuut medische zorg nodig hebben.
Het RS-virus is besmettelijk bij directe contacten. Het wordt overgedragen door hoesten en neusvocht, via handen, kussen en knuffelen. De tijd tussen de besmetting en het uitbreken van de ziekte varieert van 2 tot 6 dagen. De meeste kinderen zijn beter weerbaar als zij daarna opnieuw in contact komen met het RS-virus.
Het is belangrijk dat uw kind voldoende blijft drinken. Kinderen drinken vaak minder als ze ziek zijn. Het is ook belangrijk om erop te letten dat uw kind voldoende plast. Als uw kind niet voldoende plast, dat wil zeggen meer dan 6 uur een droge luier heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts.
Roken door ouders of verzorgers wordt sterk afgeraden. De benauwdheid en het hoesten verergeren door de rook.
Opname
Soms wordt besloten een kind met een RS-virus op te nemen in het ziekenhuis. Hieronder leest u wat er gebeurt tijdens de opname.
Verpleging
Omdat het RS-virus besmettelijk is, wordt uw kind volgens isolatie richtlijnen verpleegd. Dit betekent dat de medewerkers van de afdeling voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat medewerkers en andere patiënten op de afdeling besmet worden. Dit betekent dat uw kind apart van andere kinderen wordt verpleegd, behalve van kinderen die ook het RS-virus hebben. Alleen bezoek van de ouders/verzorgers is toegestaan. Er gelden wel bijzondere voorschriften. De verpleegkundige legt u deze uit.
U mag uw kind zelf verzorgen, of een gedeelte van de zorg op u nemen. Het is belangrijk uw kind rust te geven. Probeer uw kind niet elke keer uit bed te halen wanneer het hoest.
Observatie
De verpleegkundigen observeren uw kind. Eventueel met behulp van apparaten. Bijvoorbeeld met een saturatiemeter die het zuurstofgehalte in het bloed meet. Of met een monitor waarmee de ademhaling, de hartactie en het zuurstofgehalte in het bloed voortdurend worden gemeten. Ook wordt er goed in de gaten gehouden of uw kind voldoende drinkt en plast.
Behandeling
- Soms heeft uw kind extra zuurstof nodig. Dat wordt meestal toegediend via een ‘neusbril’.
- Als uw kind het benauwd krijgt, slecht drinkt en daardoor afvalt, kan het nodig zijn via een sonde voeding te geven. Een sonde is een slangetje dat via de neus in de maag wordt gebracht. Met behulp van de sonde krijgt uw kind wel voldoende voeding binnen.
- Het aantal dagen dat uw kind in het ziekenhuis blijft, hangt af van het herstel van uw kind.
- De gemiddelde duur is 4 tot 7 dagen.
Medicijnen
Het RS virus kan niet behandeld worden met antibiotica. Wel kan de arts symptomen zoals, benauwdheid of een verstopte neus behandelen met medicijnen. Dit zijn medicijnen in de vorm van neusdruppels, een drankje, pufjes of verneveling. Een verneveling geeft stoom af, waarin medicijnen zijn opgelost. Deze moeten worden ingeademd door een mond-/neuskapje. De dokter beoordeelt hoe vaak dit nodig is. Als u aanwezig bent, kunt u uw kind zelf vernevelen. De verpleegkundige geeft uitleg en helpt u hierbij.
Soms is het nodig dat uw kind zuurstof krijgt ter ondersteuning. Het zuurstofgehalte in het bloed kan wat lager zijn.
De neusdruppels die gegeven kunnen worden zijn fysiologische zoutdruppels en soms Xylometazoline. De zoutdruppels mogen onbeperkt gegeven worden en de Xylometazoline mag maximaal 7 dagen, 3x per dag gegeven worden.
Weer thuis
Als uw kind weer naar huis mag, kan het nog wel klachten hebben. Hij/ zij moet nog uitzieken van het virus, maar hoeft hiervoor niet in het ziekenhuis te blijven. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u instructies mee voor thuis.
Vragen
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stel deze dan gerust aan de behandelend arts of de verpleegkundigen.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.