Pijnbehandeling met Capsaïcine pleister - Qutenza

In overleg met uw arts krijgt u pijnbestrijding via een Capsaïcine pleister. We noemen dit ook wel Qutenza. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, mogelijke complicaties en de uiteindelijke resultaten van de behandeling.

Hoe bereidt u zich voor op de behandeling?

Voorafgaand aan de behandeling

Belangrijk: Meld altijd vóór de behandeling aan de pijnspecialist als u:

  • kort geleden een hartinfarct hebt gehad
  • een hoge bloeddruk heeft die niet goed onder controle is
  • huidbeschadigingen heeft

Als een van bovengenoemde punten op u van toepassing is, kan de behandeling niet doorgaan.

Eten en drinken

U mag voor de behandeling eten en drinken zoals u gewend bent.

Kleding

Draag gemakkelijk zittende kleding. Het pijnlijke gebied moet makkelijk bereikbaar zijn.

Let op uw huid

U mag zich niet scheren op de plaats waar u de behandeling krijgt. U voorkomt hiermee irritaties van de huid. Uw behandelaar knipt eventuele zichtbare haartjes als het nodig is weg. Gebruik op de dag van de behandeling geen huidlotion of -olie.

Medicijnen

Uw medicijnen tegen de pijn en eventuele andere medicijnen neemt u in zoals u gewend bent. Gebruikt u geen medicijnen tegen de pijn? Ons advies is dan om 2 tabletten Paracetamol 500mg in te nemen vóór de behandeling.

Ontspanning

Om te ontspannen kunt u iets meenemen om te lezen of muziek te luisteren.

Plaats van de behandeling

De behandeling vindt plaats op de afdeling Dag Infusie Therapie (DIT) van het HagaZiekenhuis.

Hoe verloopt de behandeling?

Tijdens de behandeling ligt u op een bed. De verpleegkundig pijnspecialist meet voor en na de behandeling uw bloeddruk.

De pijnverpleegkundige tekent op uw huid de pijnlijke plek af. Hierna wordt de Capsaïcine pleister op maat geknipt. De pleister geeft de medicijnen via de huid af. De stof heet Capsaïcine. Het is het werkzame bestanddeel van de Spaanse peper, maar dan in hele hoge dosis. Het doel van de pleister is het over-stimuleren van de zenuwen in het pijnlijke gebied. De zenuwen raken dan ongevoelig en geven geen pijn meer door. Over de pleister krijgt u een verband. Zo blijft de pleister op de goede plek. De pleister blijft 30-60 minuten zitten. Nadat de pleister verwijderd is, krijgt u een reinigingsgel op de behandelde plek. Dit moet even inwerken. Hierna wordt de huid gewassen met water en zeep.

Tijdens de behandeling kunt u een branderig gevoel en pijn ervaren. Heeft u hier last van? Meld dit dan aan uw behandelaar. Door de plek te koelen of door medicijnen neemt de pijn af. Meestal helpt dit. De behandeling duurt ongeveer 1 – 1½ uur.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u 24 uur niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg voor begeleiding en/of vervoer naar huis. De receptionist van het ziekenhuis kan, als u dat wilt, een taxi voor u bellen. De taxikosten zijn voor uzelf.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?

Na 7-14 dagen voelt u minder pijn. Bij sommige mensen is dit eerder. De pijnvermindering duurt ongeveer 12 weken. Na 12 weken kan in overleg met de arts de behandeling herhaald worden.

Zijn er complicaties of bijwerkingen?

Na de behandeling heeft u een rode, pijnlijke huid. Neem hiervoor Paracetamol (maximaal 4 x daags 2 tabletten van 500 mg.) en uw eigen pijnmedicatie in. Gebruik een cool-pack of koud verband op de plek. Dit vermindert de pijn. De cool-pack legt u van tevoren in de koelkast, niet in de vriezer. De beste temperatuur is tussen de 5 en 13 graden. Gebruik geen ice-pack. Dit maakt het effect van de behandeling minder.

De plek kan ook een paar dagen extra gevoelig zijn voor warmte en de druk van kleding. Ook douchen en een flinke inspanning zijn van invloed op de gevoeligheid. Na de behandeling kunnen bijwerkingen optreden, zoals:

  • jeuk
  • zwelling
  • blaasjes
  • hoesten of niezen
  • oogirritatie
  • misselijkheid
  • hoge bloeddruk en hartkloppingen.

In heel zeldzame gevallen kunnen er brandwonden ontstaan.

De bijwerkingen gaan voorbij. Ze verdwijnen binnen 2-3 dagen. Duurt het langer? Neem dan contact op met de polikliniek Pijnbestrijding.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de polikliniek Pijnbestrijding:

  • maandag tot en met vrijdag
  • van 8.30 – 17.00 uur
  • telefoon (070) 210 6490

Buiten kantooruren is de dienstdoende arts van de polikliniek Pijnbestrijding alleen voor spoedgevallen bereikbaar via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: (070) 210 0000. U vraagt naar de dienstdoende arts van de polikliniek Pijnbestrijding.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie