CT-enteroclyse

Computer tomografie van de dunne darm

Uw behandelend arts heeft in overleg met u een CT-enteroclyse aangevraagd. Hierbij wordt de dunne darm duidelijk zichtbaar gemaakt op de CT-scan. De CT-scan is een zeer geavanceerd röntgenapparaat. Hiermee kan de dunne darm in dwarsdoorsneden worden weergegeven. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant. Deze werkt onder verantwoordelijkheid van een gespecialiseerd arts, de radioloog.

Overgevoeligheid

Indien u astmatisch of allergisch bent, meldt dit dan vóór het onderzoek aan de laborant of radioloog.

Contrastvloeistof en nierfunctie

Bij het maken van de afspraak vult de behandelend arts in samenwerking met u een vragenlijst in. Aan de hand van deze vragenlijst wordt duidelijk of de contrastvloeistof van invloed kan zijn op uw nierfunctie. Soms is het noodzakelijk dat bij u in de afgelopen drie maanden bloedonderzoek is verricht waarbij de nierfunctie is bepaald.

Wanneer dit niet is gedaan, moet u naar het laboratorium om bloed te laten prikken om alsnog de nierfunctie te bepalen. Wij hebben u verzocht dit binnen twee werkdagen te laten doen.

Dit bloedonderzoek is nodig aangezien het contrastmiddel dat bij het CT-onderzoek wordt toegediend een nadelige invloed op de nierfunctie kan hebben.

Om dit risico te voorkomen moet in sommige gevallen de voorbereiding voor het onderzoek worden aangepast. Dit wordt bepaald door de contrastpolikliniek, onderdeel van de polikliniek interne geneeskunde.

Indien uit het bloedonderzoek mocht blijken dat de voorbereiding voor het onderzoek zal moeten worden aangepast zal u hiervan telefonisch op de hoogte worden gesteld. Dit kunt u dan nalezen op het, bij het maken van de afspraak, alvast aan u meegegeven formulier.

Tenslotte

Het is van belang om te weten of u bekend bent met overgevoeligheid voor jodiumhoudend contrastmiddel. In dat geval wordt voorafgaand aan het onderzoek medicatie toegediend

Röntgenstralen

Tijdens het onderzoek wordt gebruikgemaakt van röntgenstralen. Röntgenstralen zijn niet zichtbaar of voelbaar. Hoewel röntgenstralen nadelig kunnen zijn voor de mens, is dit röntgenonderzoek voor het stellen van een diagnose vaak onmisbaar. De bij dit röntgenonderzoek gebruikte straling is zo gering dat u niet ongerust hoeft te zijn over de nadelige effecten van deze straling.

Zwangerschap

Onderzoeken waarbij röntgenstraling wordt gebruikt kunnen beter niet worden uitgevoerd als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel dient het onderzoek te worden uitgevoerd in de eerste week na de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak in overleg met de afdeling radiologie.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is een goede voorbereiding noodzakelijk. Het is van belang dat u 4 uur voor het onderzoek nuchter blijft als voorbereiding op het onderzoek. In gevallen waarin het noodzakelijk is hiervan af te wijken zal de behandelend arts met de radioloog overleggen. Indien uit het bloedonderzoek mocht blijken dat de voorbereiding voor het onderzoek zal moeten worden aangepast zal u hiervan telefonisch op de hoogte worden gesteld. Dit kunt u dan nalezen op het, bij het maken van de afspraak, alvast aan u meegegeven formulier.

Hoe wordt een CT-enteroclyse gedaan

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afgesproken tijd aan de balie van de afdeling radiologie, aangezien u vóór het onderzoek moet beginnen met het drinken van vloeistof. Deze vloeistof bestaat uit een oplossing van Mannitol in water. Een medewerker van de afdeling zal u de benodigde vloeistof geven. Houdt u er rekening mee dat het drinken van de vloeistof ongeveer een uur in beslag zal nemen.

Voor het onderzoek ontkleedt u zich, voor zover noodzakelijk, in een kleedkamer waarvan u de toegangsdeur aan de gangzijde kan afsluiten.

Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van contrastmiddel dat via een infuusje in de arm wordt toegediend. U wordt verzocht te gaan liggen op de onderzoekstafel van de CT-scanner. De tafel wordt tijdens het onderzoek automatisch door de CT-scanner geschoven. Voor een goede kwaliteit van het onderzoek is het belangrijk dat u tijdens het onderzoek goed stil ligt. Tijdens het onderzoek zult u enige tijd alleen in de onderzoeksruimte moeten verblijven. De laborant houdt u constant in het oog. Via de intercom kunt u met elkaar spreken. De laborant vertelt u precies wat u moet doen.

Duur van het onderzoek

In het algemeen duurt het onderzoek 10 tot 20 minuten.

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek weer eten en drinken zoals u gewend bent.

Let op

In de 24 uur na het onderzoek kunt u geen endoscopie ondergaan in verband met de samenstelling van de vloeistof die u tijdens het onderzoek te drinken heeft gekregen. Deze vloeistof bevat Mannitol. De vloeistof die u te drinken krijgt kan diarree veroorzaken. Diarree maakt de pil als anticonceptiemiddel minder betrouwbaar. Gebruikt u de pil, dan is het raadzaam om gedurende de huidige cyclus ook andere vormen van anticonceptie toe te passen, bijvoorbeeld condooms. U wordt geadviseerd om schone kleding mee te nemen.

De uitslag

De radioloog stuurt het verslag van het onderzoek naar uw behandelend arts.

Belangrijk

De CT-scanner wordt ook voor spoedgevallen gebruikt. Het kan voorkomen dat u daardoor iets langer moet wachten. Wij vragen uw begrip hiervoor. De medewerkers doen hun best u zoveel mogelijk op tijd te helpen. Wilt u zo vriendelijk zijn op tijd aanwezig te zijn voor het onderzoek. Mocht u om wat voor reden dan ook de afspraak niet kunnen nakomen, dan verzoeken wij u dringend dit zo snel mogelijk te melden. Zo kunnen wij de wachtlijst zo kort mogelijk houden.

Vragen

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de Radiologie afdeling:

  • maandag - vrijdag tussen 8.30 - 16.30 uur
  • (070) 210 2349

of met uw behandelend arts. De laboranten vertellen u vlak voor het onderzoek wat er gaat gebeuren. U kunt natuurlijk ook aan hen vragen stellen.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie