Nierdrain inbrengen (Nefrostomie)

Laatste wijziging: 13-09-2023 Foldernummer: 1510


Inleiding

Uw behandelend arts heeft in overleg met u een een nefrostomie aangevraagd. Bij deze behandeling wordt er een slangetje ingebracht in het nierbekken waar de urine zich heeft opgehoopt. De behandeling wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd arts, de radioloog. Deze wordt bijgestaan door een radiodiagnostisch laborant.

Medicijngebruik

Meldt het gebruik van bloedverdunnende middelen zoals:

  • Marcoumar (acenecoumarol)
  • Sintrom
  • Plavix
  • Ascal

Heeft u snel blauwe plekken? Bloedt u lang na? Of komen er bloedziekten in uw familie voor? Laat dit dan weten voor het onderzoek.

Meldt het ook indien u bloedsuikerverlagende middelen gebruikt zoals:

  • Metformine
  • Glucophage

Overgevoeligheid

Indien u astmatisch of allergisch bent, meldt dit dan vóór het onderzoek aan de laborant of radioloog.

Ten gevolge van de injectie met contrastvloeistof treedt er soms een kortdurend warmtegevoel over het gehele lichaam op. Wanneer u hiermee al eerder ervaring heeft gehad, meldt dit dan ook vóór het onderzoek aan de laborant of radioloog.

Hoe wordt een nefrostomie gedaan?

Wij vragen u om op uw buik op de onderzoekstafel te gaan liggen. Eerst wordt een echografie gemaakt om de plaats te bepalen waar het slangetje wordt ingebracht. De huid wordt met een desinfectievloeistof schoongemaakt. Daarna wordt een blauw steriel laken over u heen gelegd.

De medewerkers in de kamer dragen steriele kleding, zoals een mondmasker, een muts en een jas.

De radioloog geeft een prikje voor de plaatselijke verdoving van de huid en het onderliggende weefsel. Met behulp van echografie wordt met een dunne naald in het nierbekken geprikt. Het aanprikken van het nierbekken kan soms erg lastig zijn en zal in de meeste gevallen niet in één keer lukken. Ook kan het zo zijn dat de radioloog een aantal keer aan u vraagt om de adem even stil te houden. Als de naald goed zit wordt door de naald een flexibel draadje ingebracht. Vervolgens wordt met behulp van dat draadje het insteekkanaal opgerekt totdat het definitieve slangetje erdoor past. Het slangetje wordt vastgehecht aan de huid en verder met pleisters goed aan de huid vastgeplakt.

Aan het slangetje wordt een opvangzakje vastgemaakt. In dit zakje verzamelt zich de urine.

Na de behandeling wordt u van de röntgentafel geholpen.

Duur van de behandeling

In het algemeen duurt de behandeling 1 uur.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u met uw bed naar de verpleegafdeling teruggebracht.

Deze behandeling geeft soms enige tijd wat napijn in de rug.

Als u in staat bent om te lopen, is daar na de behandeling geen bezwaar tegen.

U wordt geadviseerd er goed op te letten dat er nooit aan het slangetje wordt getrokken. Het slangetje kan van z’n plaats gaan en de behandeling zou mogelijk opnieuw moeten plaatsvinden.

Risico’s

Ernstige complicaties tijdens of na een nefrostomie zijn zeldzaam.

Bekende complicaties zijn:

  • (na)bloeding
  • ontsteking van de wond
  • nierbekken ontsteking

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie