Opspuiten urineleider en nierbekken (Retrograde Pyelografie)

Laatste wijziging: 13-09-2023 Foldernummer: 1511


U krijgt een onderzoek waarbij wij uw urineleider en nierbekken in beeld brengen. Wij noemen dit ook wel een retrograde pyelografie. Retrograad betekent tegen de stroom in. Pyelografie is een nieronderzoek.

Tijdens dit onderzoek onderzoeken we uw urineleider en nierbekken. Het nierbekken is een trechter. Het verzamelt de urine van de nier. Daarna gaat de urine via de urineleider naar de blaas.

We doen dit onderzoek als we denken dat er een:

  • vernauwing in de urineleider is
  • steen in de urineleider zit
  • poliep (uitstulping) in de urineleider zit.

Het onderzoek bestaat uit 2 onderdelen. Het eerste onderdeel vindt plaats op de polikliniek Urologie. Het 2 e deel op de afdeling Radiologie.

Röntgenstralen

Tijdens het onderzoek gebruiken we röntgenstralen. Röntgenstralen zijn niet te zien of te voelen. Röntgenstraling kan nadelig voor de mens zijn. Ze zijn voor het stellen van een diagnose in veel gevallen onmisbaar. De röntgenstraling die we bij dit onderzoek gebruiken is weinig. U hoeft zich hier niet ongerust over te maken.

Voorbereiding

U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te komen.

Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen? U kunt deze gewoon gebruiken.

De arts heeft u een recept gegeven voor medicijnen (antibioticum). Deze voorkomen een urineweginfectie. U moet deze 2 uur vóór het onderzoek slikken.

Heeft u een afwijking aan uw hartklep, hartklepprothese of een andere prothese? U krijgt dan extra antibiotica. De arts past het recept aan.

Slik de antibiotica. Als u dit niet doet, is de kans op een ontsteking te groot. Het onderzoek gaat dan niet door.

Twijfelt u of vindt u iets niet duidelijk over de antibiotica? Neem dan ruim op tijd contact op met de polikliniek Urologie.

Melden

Uw uroloog of de secretaresse van de polikliniek Urologie heeft u verteld waar u zich moet melden.

Is dit op de polikliniek Urologie? U meldt zich aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van het HagaZiekenhuis.

Word u kort opgenomen? Dan meldt u zich dan op de afdeling Dagbehandeling.

Het onderzoek

  • De arts maakt uw penis of schede schoon met desinfectie vloeistof. De arts spuit wat gelei in uw plasbuis. Dit is een glijmiddel. Het verdooft het slijmvlies. Hierdoor heeft u bijna geen pijn. De gelei moet even inwerken. Het kan een branderig gevoel geven. Ontspan zoveel mogelijk. U heeft dan minder last van het inbrengen van de cystoscoop.
  • Een cystoscoop is een dunne holle buis met een camera en een lichtbron. De arts brengt de cystoscoop via de opening van de plasbuis in de blaas. Hierna schuift de arts een slangetje (katheter) in de urineleider. Deze blijft achter tot na het röntgenonderzoek.
  • Daarna kleedt u zich aan. U gaat, met het slangetje in de urineleider, naar de afdeling Radiologie.
  • U gaat in een bed naar de afdeling Radiologie. Zo kan het slangetje in uw blaas niet uit uw blaas vallen.
  • Op de afdeling Radiologie gaat het onderzoek verder. U neemt plaats op een speciale tafel.
  • De radioloog spuit contrastvloeistof door het slangetje. De urineleider en nierbekken vullen zich met deze contrastvloeistof. Door middel van röntgendoorlichting kunnen we de urineleider en het nierbekken zien. Als de foto’s klaar zijn, verwijdert de radioloog het slangetje.
  • De contrastvloeistof plast u gewoon uit na het onderzoek. In uw urine zit geen radioactieve stof.
  • Dit onderzoek geeft geen schade aan uw nieren. Het komt raakt namelijk het filter van de nieren niet.

Belangrijk

Bent u overgevoelig bent voor sommige medicijnen of middelen, zoals pleisters of jodium? Meldt u dit dan vóór het onderzoek aan de radioloog.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt totaal ongeveer 2 uur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u als het nodig is naar het toilet. U kunt nog een paar uur een aandranggevoel houden. Soms zit er bloed bij de urine. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. Bij ernstige problemen (zoals koorts) moet u contact op te nemen met de polikliniek Urologie.

De uitslag

De uitslag krijgt u van uw eigen uroloog. Hiervoor maakt u zelf een afspraak bij de polikliniek Urologie.

Tot slot

Wij doen ons best om u op tijd te helpen. Kom op tijd. Kunt u niet komen? Meld dit dan zo snel mogelijk via het telefoonnummer hieronder. We kunnen dan iemand anders in uw plaats helpen.

Zo houden wij de wachtlijst zo kort mogelijk.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie, bereikbaar:

  • van maandag tot en met vrijdag
  • tussen 8.30 - 16.30 uur
  • via telefoonnummer: (070) 210 7365

Heeft u koorts of kunt u niet plassen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie, bereikbaar:

  • van maandag t/m vrijdag
  • tussen 8.30 - 16.30 uur
  • via telefoonnummer: (070) 210 6482

Buiten deze uren neemt u alleen in spoedgevallen contact op met de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (070) 210 2060

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie