Videocapsule Endoscopie

U krijgt een videocapsule-onderzoek van de gehele dunne darm. Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen in de dunne darm op te sporen en/of uit te sluiten.

Een videocapsule endoscopie is een kleine camera die in een pil (capsule) zit. De camera maakt foto’s van uw maag-darmkanaal. De pil is 2 cm bij 0,5 cm groot en is makkelijk door te slikken. In deze patiëntenfolder leest u hoe u zich op dit onderzoek moet voorbereiden, hoe het onderzoek verloopt en wat de nazorg is.

Voorbereiding

Om het onderzoek goed te kunnen doen, moet de dunne darm leeg en schoon zijn. Anders kan het zijn dat er afwijkingen worden gemist of dat het onderzoek opnieuw moet. Het is daarom belangrijk dat u zich goed voorbereid met laxeermiddelen. U krijgt hiervoor een laxeerschema. Het laxeerschema staat in een aparte folder.

Draag makkelijke, loszittende kleding.

Medicatie

IJzertabletten

Gebruikt u ijzertabletten? Stop hier dan zeven dagen vóór het onderzoek mee. Door deze pillen kleurt uw ontlasting (poep) zwart. Dit veroorzaakt ‘aanslag’ op het slijmvlies. Dit is moeilijk weg te halen en bemoeilijkt het onderzoek.

Suikerziekte (diabetes)

Als u begint met laxeren, stopt u met de medicijnen die u voor uw suikerziekte gebruikt. Gebruikt u insuline?

  • Neem dan ruim vóór het onderzoek contact op met uw diabetesverpleegkundige of huisarts.
  • Neem uw medicijnen of insuline mee naar het onderzoek.

Medicatie die invloed heeft op de werking van de darm

Slikt u medicatie zoals codeïne, loperamide (Immodium, Diacure) en butyscopolamine (Buscopan)?

  • Stop dan 1 dag voor het onderzoek met het slikken van deze medicijnen.

Andere medicijnen

Andere medicijnen neemt u in zoals u gewend bent. Het is belangrijk dat u dat wel doet, ook al bent u aan het laxeren.

Het onderzoek

Kunt u zich niet goed uiten, bijvoorbeeld door afasie, dementie of ander hersenletsel? Neem dan iemand mee die voor u spreekt.

  • U meldt zich op de afgesproken datum en tijd op de maag-darm en leverziekten polikliniek.
  • U wordt opgehaald door een verpleegkundige van de afdeling endoscopie.
  • U krijgt een bekertje met een antischuimdrank.
  • U krijgt een buikband om met hierin de datarecorder. In deze buikband zit een gat. Dit gat moet de hele dag op uw navel blijven. Let goed op dat het apparaat niet verschuift.
  • U krijgt een schoudertas. Hierin zit het opnameapparaat. Draag deze altijd aan de linkerzijde van uw lichaam.
  • U slikt met een slokje water de videocapsule door. Hierna blijft u nog 1 uur in het ziekenhuis. Na dit uur meldt u zich weer bij de maag-darm en leverziekten polikliniek. De verpleegkundige controleert of de capsule in de dunne darm zit.
  • Als de capsule in de dunne darm zit gaat u naar huis. Als dit nog niet zo is, krijgt u een medicijn (Primperan) om de maag snel te legen. En na een half uur controleert de verpleegkundige opnieuw of de capsule in uw dunne darm zit.
  • Tot 2 uur na het slikken van de videocapsule, mag u niets eten en drinken.
  • Na 2 uur mag u heldere vloeistoffen, zoals thee, water en limonade drinken.
  • Na 4 uur na het slikken van de videocapsule mag u een lichte lunch eten, zoals een beschuit of cracker. Na de lunch mag u uw eten weer rustig uitbreiden.
  • U meldt zich om 16:00 uur weer bij de maag-darm en leverziekten polikliniek. De verpleegkundige kijkt of de capsule de dunne darm heeft verlaten, hierna levert u de apparaten weer in. 

Aandachtspunten

  • De buikband kan warm worden. Draag het apparaat daarom niet op uw blote huid.
  • Controleer iedere 15 minuten of het groene lampje knippert op het apparaat. Is dit niet zo? Meld dit dan bij de verpleegkundige. Het telefoonnummer is: 070-2102151.
  • U mag het apparaat nooit loskoppelen of de riem afdoen.
  • Behandel de apparatuur voorzichtig, voorkom schokken en stoten.
  • Zolang de videocapsule in uw lichaam zit, mag u niet in de buurt komen van sterke elektromagnetische velden.
  • Draag in uw linkerzak geen mobiele telefoon of apparaat met WIFI. Dit kan storing geven.
  • Vermijd tijdens het onderzoek lichamelijke inspanning waardoor u gaat transpireren.
  • Controleer bij elk toiletbezoek of de videocapsule in uw poep zit. Spoel deze dan niet door, haal deze uit de pot. In deze videocapsule zit een batterij. Lever daarom de capsule in bij het chemisch afval. U hoeft deze niet bij de polikliniek in te leveren.

Mogelijke complicaties

Complicaties komen bij onderzoek met een videocapsule zelden voor. Soms blijft de videocapsule in de darm vastzitten. Klachten die daarbij horen zijn koorts, pijn in de buik en misselijkheid. De videocapsule moet binnen 7 dagen uw lichaam uit zijn, is dit niet zo? Bel dan met de afdeling endoscopie. Het telefoonnummer vindt u bij de contactgegevens onderaan deze folder.

Uitslag

Na het onderzoek met de videocapsule krijgt u een afspraak bij uw behandelend arts. Hier hoort u de uitslag van het onderzoek.

Contactgegevens

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Of kunt u niet naar het onderzoek komen?
Bel dan met de afdeling endoscopie. Ook als u na het onderzoek problemen of klachten heeft, belt u met de afdeling endoscopie.

De afdeling endoscopie locatie Den Haag is bereikbaar:

  • Van maandag tot en met vrijdag
  • Tussen 8.00 uur en 17.00 uur
  • Telefoonnummer (070) 210 2066

Buiten deze tijden neemt u alleen in spoedgevallen contact op met de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (070) 210 2060.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie