Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek, of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De zwakke plek, of de opening in de buikwand is de breukpoort. Deze kan ontstaan door aangeboren factoren, of door uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan optreden in de loop van het leven, bijvoorbeeld door toename van het lichaamsgewicht, persen, veel hoesten of vaak zwaar tillen. Het is mogelijk dat de uitstulping van het buikvlies – de breukzak genoemd – een gedeelte van de buikinhoud bevat. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, bij persen of hoesten) kan er meer buikinhoud in de uitstulping komen. De breuk wordt dan groter.
Het gevaar van een breuk schuilt in de mogelijkheid van beklemming van de breukinhoud bij een betrekkelijk nauwe breukpoort. Alleen op zuigelingenleeftijd kan nog een spontaan herstel van de zwakke plek in de buikwand optreden, daarna is het niet meer te verwachten. Bij klachten is een operatie dan ook meestal nodig.
De navelbreuk
Bij de navelbreuk wordt onderscheid gemaakt tussen de aangeboren navelbreuk en de op latere leeftijd ontstane navelbreuk.
De aangeboren navelbreuk
Bij de aangeboren navelbreuk treedt meestal spontaan herstel op binnen de eerste drie levensjaren. Er is dan ook geen sprake van een ernstige aandoening. Beklemming van een navelbreuk op de kinderleeftijd is zeldzaam. Als na drie jaar nog geen spontaan herstel is opgetreden, kan een operatie overwogen worden. Bij meisjes zal men hier eerder toe besluiten in verband met mogelijke problemen van de navelbreuk bij een latere zwangerschap.
De operatie
De operatie wordt verricht onder algehele verdoving (narcose) in dagbehandeling. Via een snede in de onderrand van de navel wordt de breukpoort gesloten. Met oplosbare hechtingen wordt de huid gesloten en afgedekt met steristrips (smalle pleistertjes) en een pleister. De duur van de operatie is ongeveer 20 minuten.
Mogelijke complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij dit soort operaties de normale kans op complicaties aanwezig, zoals een nabloeding of wondinfectie. Bij een stoornis van de wondgenezing of een wondinfectie kan uiteindelijk opnieuw een breuk (een recidief breuk) ontstaan.
Richtlijnen eerste dagen na de operatie
Eerste dag
Na thuiskomst mag uw kind naar bed als het daar behoefte aan heeft. Zorg er in ieder geval voor dat uw kind voldoende rust krijgt. Het beste is om geen strakke kleding aan te doen. U geeft de pijnstillers waarvoor u een recept heeft meegekregen volgens voorschrift, ook als uw kind nog geen pijn heeft. Als het drinken goed gaat, mag uw kind het eten rustig aan uitbreiden tot normaal. Bij voorkeur niet te veel en niet te vet eten. ’s Avonds vóór 20.00 uur moet hij of zij hebben geplast. Uw kind mag niet in bad of onder de douche. Een wasbeurt bij de kraan met een washand is voldoende. De pleister moet u op de wond laten.
Tweede dag
Uw kind mag ook nu nog niet in bad of onder de douche. Wel mag uw kind weer normaal eten. U geeft uw kind de pijnstillers volgens het recept dat u heeft meegekregen.
Derde dag
Uw kind mag douchen zonder zeep, maar richt de sproeier niet op de wond. Uw kind mag nog niet in bad. Na 48 uur mag u de pleister verwijderen. De steristrips (smalle pleisters daaronder) laat u zitten. Uw kind mag naar buiten, maar voorlopig nog geen wilde spelletjes doen. Bij pijn kunt u een pijnstiller geven.
Daarna
De steristrips (smalle pleisters daaronder) laat u zitten totdat deze er vanzelf afvallen. Dit gebeurt meestal na 7 dagen. Na een week mag uw kind naar school, als het zich goed voelt mag dit eerder. Na een week mag uw kind sporten en in overleg met de arts zwemmen en fietsen. In principe is er geen controle nodig in het ziekenhuis. Als er problemen zijn kunt u een afspraak maken bij de chirurg of bij de huisarts.
Problemen die zich kunnen voordoen
Slap gevoel in de bovenbenen
Uw kind kan 6 tot 8 uur na de ingreep last hebben van een slap gevoel in de bovenbenen. Dat is het gevolg van de plaatselijke verdoving die tijdens de ingreep is gegeven. Door deze verdoving heeft uw kind een lichtere narcose gehad en minder of geen pijn na de operatie.
Plassen
Uw kind moet op de dag van de ingreep ’s avonds hebben geplast. Probeer eventueel de “lopende” kraan om dit te stimuleren. Als het niet lukt, neemt u contact op met het ziekenhuis.
Bloedverlies
Enkele druppels bloed op de pleister is geen probleem. Met een schone washand kunt u dat voorzichtig opdeppen. Bloedt de pleister dóór, neem dan contact op met het ziekenhuis.
Koorts
Uw kind kan de eerste avond koorts hebben. Ook kan de plaats rond de wond de eerste dagen gezwollen zijn. Dat is geen reden tot ongerustheid. Als de koorts hoger is dan 38,5 ºC neemt u contact op met het ziekenhuis.
Vragen
Indien u nog vragen heeft, dan kunt u de dag van de operatie tot 16.30 uur contact opnemen met de Dagbehandeling afdeling via telefoonnummer (070) 210 7212. Vanaf 16.30 uur, ‘s nachts en in het weekend neemt u bij problemen telefonisch contact op met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer (070) 210 2060. Op werkdagen neemt u zo nodig contact op met uw arts via telefoonnummer (070) 210 7300.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.