POP-poli

(Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie)

Uw Gynaecoloog, klinisch verloskundige, huisarts of eerstelijns verloskundige heeft u verwezen naar de POP-poli. POP staat voor:

  • Psychiatrie
  • Obstetrie (verloskunde) en
  • Pediatrie (kindergeneeskunde)

De POP-poli is er voor patiënten van de polikliniek en de afdeling Verloskunde. In deze folder leest u informatie over de POP-poli.

Voor wie is de POP-poli bedoeld?

Voor zwangere vrouwen, die:

  • Een bekende psychiatrische aandoening hebben met (risico op) psychische instabiliteit tijdens de zwangerschap of het kraambed
  • Een voorgeschiedenis hebben van een depressie of psychose in het kraambed
  • SSRI gebruiken (een antidepressiva) met een toename van klachten als angst/depressie tijdens de zwangerschap
  • Psychiatrische medicatie gebruiken (met uitzondering van SSRI)
  • Advies willen over een kinderwens bij gebruik van psychiatrische medicatie of psychiatrische aandoening met risico op instabiliteit in de zwangerschap en/of kraambed

Wij bieden:

  • Advies over medicijngebruik tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding
  • Psychiatrisch of psychologisch advies in samenwerking met uw eigen behandelaar (huisarts, GGZ etc.)
  • Het opstellen van een preventieplan voor na de bevalling
  • Begeleiding bij het eventueel opstarten van medicatie
  • Individuele begeleiding aan moeder en eventuele partner
  • Zo nodig ondersteuning door een psychiater in het klinisch kraambed op de afdeling verloskunde
  • Een consult door de kinderarts voor de pasgeborene

Intakegesprek en behandelplan

Uw gynaecoloog, klinisch verloskundige, huisarts of eerstelijns verloskundige heeft u aangemeld voor de POP-poli. U krijgt een intakegesprek met de gespecialiseerd verpleegkundige van het POP- team. Deze verpleegkundige brengt samen met u zo goed mogelijk in kaart wat uw psychiatrische problemen zijn. Ook wordt een inschatting gemaakt of er risico bestaat dat u, als gevolg van uw voorgeschiedenis, tijdens uw zwangerschap of hierna uit uw evenwicht zou kunnen raken.

Als u een nieuwe patiënte bent, krijgt u ook een afspraak met een van onze gynaecologen. De gynaecoloog maakt een inschatting of er vanuit gynaecologisch oogpunt zaken zijn die van extra invloed kunnen zijn op uw psychische belasting tijdens uw zwangerschap en/of tijdens de bevalling.

De gespecialiseerd verpleegkundige van het POP-team bespreekt de bevindingen van het intakegesprek, na uw toestemming, in het POP-team. Dit team bestaat uit een gynaecoloog, kinderarts, psychiater, medisch psychologe, medisch maatschappelijk werker en de gespecialiseerd verpleegkundige van het POP-team met wie u het intakegesprek had. Ook het Centrum voor Jeugd en Gezin en het kraamhotel zijn hierbij betrokken. Zo nodig overlegt een hulpverlener uit het POP- team met de behandelaar(s) bij wie u misschien al onder behandeling bent. Ook hiervoor geeft u vooraf toestemming.

Het POP team stelt een behandeladvies en zo nodig een behandelplan voor u op en bespreekt dit met u. Het doel van het advies of plan is om een bijdrage te leveren aan een zo aangenaam en goed mogelijk verloop van uw zwangerschap en kraamtijd. Na uw bevalling en ontslag kan de POP-poli nog korte tijd bij u betrokken blijven. Als blijkt dat een langduriger behandeling/begeleiding gewenst is, schakelen wij in de meeste gevallen uw huisarts in. De POP-poli kan u ook naar de reguliere geestelijke gezondheidszorg verwijzen. Als u al onder behandeling bent bij de geestelijke gezondheidszorg is het belangrijk dat u met die behandeling doorgaat. De eventuele afspraken bij de POP-poli zijn aanvullend. Ze zijn bedoeld om uw situatie te blijven volgen. De POP-poli neemt geen al lopende behandeling over. Wij dragen bij aan het bieden van de beste zorg.

Voorbereiding

  • Neemt u de naam en telefoonnummer(s) mee van hulpverlener(s) en instantie(s), bij wie u in behandeling bent. Als dat van toepassing is.
  • Gebruikt u medicijnen? Neemt u dan een overzicht mee van de medicijnen die u gebruikt.

Een actueel medicijnenoverzicht (AMO) kunt u bij uw eigen apotheker ophalen.

Afspraak

U kunt altijd iemand meenemen naar het intakegesprek en eventuele vervolggesprekken. Zeker als u de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheerst, is het belangrijk dat u iemand meeneemt die u kan bijstaan. Het intakegesprek duurt 30 tot 60 minuten.

Aanmelden voor de POP-poli kan op elk moment in de zwangerschap, bij voorkeur in een vroeg stadium. De afspraken zijn op de polikliniek Verloskunde en Gynaecologie, telefoonnummer: (070) 210 2002

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie