De arts die uw kind behandelt, heeft een onderzoek aangevraagd om de kracht en de hoeveelheid van de plasstraal van uw kind te meten.
Wat is een plastest?
Bij de plastest zit uw kind op een speciale wc waarmee de plasstraal kan worden gemeten. Onder de wc-bril staat een kannetje. Het kannetje staat op een weegschaal. Zodra de plas in het kannetje terecht komt, wordt gemeten hoeveel uw kind plast, hoe krachtig de plasstraal is, hoe lang uw kind er over doet en of de plas er in een keer uitkomt of onderbroken is.
De uitslag van deze plastest kunnen we lezen op een strookje dat uit computer komt. Na het plassen wordt er een echografie gemaakt om te kijken of er nog urine in de blaas is achtergebleven.
De onderzoektafel met daarnaast de apparatuur waarmee de echografie wordt gemaakt
Hoe verloopt de plastest?
U en uw kind melden zich op de afgesproken datum en tijd bij de polikliniek van het Juliana Kinderziekenhuis. Om de plastest goed te kunnen doen, is het nodig dat uw kind met een volle blaas naar het onderzoek komt. Dit kan een moeilijke opdracht zijn, helemaal voor kinderen die al moeite hebben om de plas op te houden.
Na het plassen vindt het echo-onderzoek plaats. Dit is niet pijnlijk. Uw kind ligt hiervoor op een onderzoektafel en krijgt een gel op de onderbuik. Daarna wordt met een echo-‘kop’ (probe) gekeken of er urine achter is gebleven. Na deze echo=(scan) is het onderzoek klaar.
Enkele praktische tips
- Geef uw kind 1 á 2 uur vóór het onderzoek extra drinken.
- Laat uw kind 2 á 3 uur NIET meer plassen. Heeft uw kind moeite met het ophouden van de plas? Laat uw kind dan korter plassen (dus niet helemaal uitplassen).
- Kom zo nodig een half uur tot drie kwartier eerder dan het afgesproken tijdstip op de polikliniek. U kunt dan rustig in de wachtkamer wachten totdat uw kind aangeeft nodig te moeten plassen. Zodra uw kind flink aandrang heeft om te plassen, kunt u dat doorgeven aan de doktersassistente van Polikliniek 4. Uw kind kan dan zo snel mogelijk het plasonderzoek doen.
- Het is verstandig om droge kleren voor uw kind mee te nemen. Het kan immers gebeuren dat uw kind de plas niet meer kan ophouden en in de broek plast.
- Als uw kind last heeft van diarree, kan het onderzoek niet doorgaan. Er mag niet op deze speciale wc gepoept worden. Als het onderzoek om deze reden niet door kan gaan, belt u dan zo snel mogelijk met het afsprakenbureau, telefoonnummer (070) 210 7300.
Contactgegevens
Als u nog vragen hebt, kunt u telefonisch contact opnemen met het afsprakenbureau, bereikbaar
- maandag tot en met vrijdag
- van 9.00 - 16.30 uur
- telefoon: (070) 210 7300
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.