Deze folder bevat algemene informatie over MRI-onderzoek (MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging).
U kunt ook samen met uw kind foto’s van dit onderzoek bekijken. Zo bereidt u uw kind goed voor en weet het wat hem of haar te wachten staat.
Waarom dit onderzoek?
De behandelend arts heeft in overleg met u een MRI-onderzoek bij uw kind aangevraagd. Een MRI-onderzoek wordt verricht om mogelijke afwijkingen aan inwendige organen of weefsels op te sporen of uit te sluiten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiologisch laborant onder supervisie van een gespecialiseerd arts, de radioloog.
De MRI-scanner
Een MRI-scanner is een apparaat, dat met behulp van een sterke magneet en radiogolven de vorm, ligging en structuur van inwendige organen en weefsels weergeeft. Bij dit onderzoek wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling. De informatie uit de scanner wordt door een computer bewerkt.
Voorbereiding
MRI-onderzoek is niet pijnlijk. Behalve de geluiden van de apparatuur - een hard en bonkend geluid - merkt uw kind niets. Meestal is voor MRI-onderzoek geen voorbereiding nodig. In de onderzoekkamer mogen geen metalen of magnetische voorwerpen komen. Het magneetveld kan hierdoor verstoord raken. Het is daarom voor het betreden van de onderzoekkamer belangrijk dat piercings en metalen beugels voor het gebit voor zover mogelijk uit gaan.
Voorwerpen die u zeker niet in de onderzoekkamer mag meenemen zijn portemonnees, sleutels, sieraden, horloges, gehoorapparaten, gespen, haarspelden, zakmessen, bankpasjes met magneetstrip (pincode), glucose sensor (bijvoorbeeld Freestyle Libre). Een sensor moet voor het onderzoek eraf gehaald worden.
Uw kind mag wel een knuffel meenemen, als deze geen metalen delen bevat.
Bij onderzoek van het hoofd mag uw kind geen mascara op hebben.
Tijdens het onderzoek is het voor uw kind prettig een hemd of T-shirt zonder knoopjes te dragen.
Bij sommige onderzoeken is het nodig een injectie met contrastvloeistof toe te dienen. Voorafgaand aan de MRI krijgt uw kind dan een naaldje in de arm. Dit gebeurt in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). De vloeistof zorgt ervoor dat de organen beter zichtbaar zijn. Van de inspuiting van deze vloeistof merkt uw kind in het algemeen niets.
Als uw kind te jong is om stil te liggen, of niet stil kan liggen, krijgt het een narcose. In dit geval wordt uw kind via het Opnamebureau opgeroepen voor een dagopname.
Melden
Dit onderzoek vindt plaats op de Radiologie afdeling van het HagaZiekenhuis. U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de aanmeldzuil in de centrale hal van het HagaZiekenhuis.
Als het onderzoek bij uw kind onder narcose wordt verricht, meldt u zich op de afgesproken datum en tijd bij het opnamebureau in het JKZ. De opnameverpleegkundige brengt u dan naar de afdeling.
Voor het onderzoek controleert de radiologisch laborant of uw kind en u geen metalen voorwerpen dragen.
Het onderzoek
Uw kind komt op een tafelblad te liggen. Het tafelblad wordt in een korte verlichte tunnel geschoven totdat het te onderzoeken deel van het lichaam zich in het midden van het apparaat bevindt. De tunnel is aan de voor- en achterzijde open. De laborant helpt uw kind de juiste positie en houding in te nemen. Het is belangrijk dat uw kind tijdens het onderzoek in dezelfde houding blijft liggen.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. De laborant kan uw kind zien en via de intercom met uw kind praten.
Na het onderzoek
Na afloop van een MRI-onderzoek is geen nazorg nodig. Als het onderzoek onder narcose is verricht, moet uw kind enkele uren op een afdeling in het JKZ blijven. Als er van te voren een naaldje is geplaatst, verwijdert de laborant het naaldje.
De uitslag
De uitslag krijgt u van de behandelend arts. Hiervoor maakt u zelf een afspraak bij het afsprakenbureau van het JKZ.
U kunt ook bellen met telefoonnummer (070) 210 7300.
Tot slot
De medewerkers doen hun best uw kind zo veel mogelijk op tijd te helpen. Toch kan het zijn dat het uitloopt, omdat de MRI-scan ook voor spoedonderzoeken wordt gebruikt.
Wij vragen u om op tijd aanwezig te zijn voor het onderzoek. Als u om wat voor reden dan ook de afspraak niet kunt nakomen, meldt u dit dan zo snel mogelijk via onderstaand telefoonnummer. Zo kunnen wij de wachtlijst zo kort mogelijk houden.
Heeft u nog vragen?
Neemt u dan contact op met de Radiologie afdeling van het Juliana Kinderziekenhuis:
- Op maandag tot en met vrijdag
- Tussen 8.30 - 16.30 uur
- Telefoon: (070) 210 7365
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.