Schisis - Voeding na de geboorte

Laatste wijziging: 11-10-2023 Foldernummer: 1839


Inleiding

Uw baby heeft een lip-, kaak- en/of gehemeltespleet. Daardoor kan uw kindje problemen hebben met de voeding. Hoe groot de voedingsproblemen zijn, hangt af van de vorm van de spleet.

In deze folder geven wij u advies over het voeden van uw baby.

Borstvoeding

Kinderen met alleen een lipspleet hebben het minste last bij het voeden. Borstvoeding is meestal heel goed mogelijk bij kinderen met een lip- en/of kaakspleet. Dit heeft het bijkomende voordeel dat krachtig zuigen de ontwikkeling van mondspieren en kaken ten goede komt. Soms is het beter uw kind tijdens het voeden in een andere houding te leggen. U kunt de baby met de beentjes naar achter aanleggen (rugby houding). Daardoor sluit de borst de lipspleet af.

Flesvoeding

Als uw baby een complete lip-, kaak- en/of gehemeltespleet heeft, is het meestal niet mogelijk om borstvoeding te geven. Een baby met een spleet in het gehemelte kan niet krachtig zuigen. Tijdens het zuigen wordt met behulp van tong en gehemelte een onderdruk in de mond opgewekt. Door de gehemeltespleet is er een open verbinding tussen neus- en mondholte. Hierdoor kan de neusholte niet worden afgesloten en is het onmogelijk deze onderdruk tot stand te brengen. U kunt uw baby voeden met afgekolfde melk of flesvoeding uit een fles met aangepaste speen.

Geschikte flessen

Er zijn 2 speciale flessen op de markt voor kinderen met een gehemeltespleet:

 

SpecialNeeds Feeder Medela Benulux                                               Dr. Brown’s specialty Feeding System

Wij adviseren u 1 van deze flessen aan te schaffen via de apotheek of internet. Welke fles u kiest hangt af van wat u zelf prettig vindt. Door de grote opening in de speen, in combinatie met de spleet in het gehemelte, hapt de baby veel lucht mee. Daarom adviseren wij u uw baby regelmatig te laten boeren. Wel kunt u, om de hechting met uw baby te bevorderen, uw baby aanleggen zonder dat deze daadwerkelijk drinkt.

Houding tijdens het voeden

Geduld en een ontspannen houding geven het beste resultaat. Het beste is uw baby zo rechtop mogelijk te houden. Rechtstreeks lichamelijk contact tijdens de voeding, waarbij je elkaar ook kunt aankijken, is voor ouders en kind fijn. Als ouders kunt u het beste beoordelen welke manier van voeden voor uw baby het meest geschikt is. Iedere baby reageert nu eenmaal anders. Daarnaast is de wijze van voeden sterk afhankelijk van de vorm van de spleet.

Bedenk dat wat u kunt als vrouw/moeder, ook geleerd kan worden aan een ander, bijvoorbeeld uw partner of opa en oma. Dat geeft u af en toe wat rust. De voeding vergt in de meeste gevallen wat meer tijd. Neemt u rustig de tijd, maar laat het ook niet te lang duren; dertig tot veertig minuten per voeding is binnen vier à zes weken haalbaar. Moeder en kind hebben ook hun rust nodig en het is belangrijk dat er wat tijd overblijft om te spelen en te knuffelen voordat uw kind weer gaat slapen.

Is zuigen op een fopspeen mogelijk?

Omdat een baby met een gehemeltespleet niet vacuüm kan zuigen, houdt het de fopspeen vaak niet in de mond. U kunt het uiteraard wel proberen. Het beste is dan een fopspeen voor de leeftijd van drie tot zes maanden. Een hulpmiddel bij het beter in de mond houden van de speen is de “Knuffel je speen”, via diverse websites te vinden zoals op brabbels.nl en babykeur.nl.

Tot slot

Wilt u meer lezen over leren eten en drinken, kijk dan op:

Heeft u nog vragen?

Of blijft het voeden lastig en maakt u zich zorgen? Neemt u dan contact op met de logopediste of de kinderarts van het schisisteam, telefoonnummer (070) 210 8241.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie