Informatie, behandeling en risico's.
Skintags zijn zacht aanvoelende huidflapjes rond de anus. Deze huidflapjes worden ook wel marisken genoemd. Wij spreken over het algemeen van skintags. Het zijn uitgerekte huidplooien, die vaak ontstaan nadat u aambeien hebt gehad. Ze worden soms verward met aambeien, omdat ze gelijktijdig kunnen voorkomen. Het verschil met aambeien is, zeker voor een arts, duidelijk te zien: aambeien bevinden zich in het slijmvlies, terwijl skintags bedekt zijn met huid.
Skintags zijn volkomen onschuldig, bloeden niet en doen geen pijn. Wel is het door de onregelmatigheid van de plooien wat moeilijker om de anus goed schoon te houden. Wanneer er restjes ontlasting achterblijven tussen de plooien kan dat irritatie of jeuk veroorzaken. Dat kan een reden zijn om de skintags weg te halen.
Voor de juiste informatie op het juiste moment adviseren we de Patient Journey App op uw telefoon of tablet de installeren. Uitgebreide informatie over deze behandeling vindt u in de Patiënt Journey app. In de app leest u onder andere wat u moet doen in de dagen voor uw afspraak. Download de app en lees de informatie van tevoren goed door. Alleen dan kunnen we u meteen goed behandelen. Scan de juiste QR-code of zoek in de App Store of Play Store op ‘Patient Journey’ om de app te downloaden. Na installatie opent u de app. Typ ‘HagaZiekenhuis’ in de zoekbalk en druk op Haga Behandelwijzer . Selecteer vervolgens de behandeling die voor u van toepassing is.
Appstore Play Store
Wat kunt u zelf doen om skintags te voorkomen?
Omdat skintags vaak het gevolg zijn van aambeien, kunt u proberen het ontstaan van aambeien te voorkomen. Een goede stoelgang is daarbij belangrijk: vezelrijk eten dus en voldoende water drinken (minimaal anderhalf tot twee liter per dag). Ook beweging is goed voor de stoelgang.
Verder moet u zorgen voor een goede hygiëne om jeuk en uitslag te voorkomen. Wanneer toiletpapier niet voldoende is om alles goed schoon te krijgen, is een nat washandje of regelmatig sproeien met de douchekop aan te raden.
Behandeling van skintags
Skintags kunnen worden verwijderd. Dat gebeurt onder lokale verdoving. De arts snijdt de huidflapjes dan nauwkeurig weg. De wondjes worden open gelaten om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden.
Na de behandeling
- Na verwijdering van de skintags blijven de wondjes open. Deze genezen vanzelf, maar dat heeft even tijd nodig. Tot die tijd blijven ze wondvocht afscheiden. Ook kunnen de wondjes de eerste dagen behoorlijk pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u een pijnstiller (paracetamol) nemen.
U moet de wondjes goed schoonhouden. Spoel de wondjes schoon onder de douche of veeg ze af met bijvoorbeeld zachte natte watten. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wond komt. - Het is enorm belangrijk zwelling te voorkomen . Dit gaat het makkelijkst door op een harde ondergrond te zitten. Eventueel een handdoek op te rollen en deze tussen de benen te plaatsen. Deze tegendruk voorkomt zwelling. ondergrond te zitten. Eventueel een handdoek op te rollen en deze tussen de benen te plaatsen. Deze tegendruk voorkomt zwelling.
- De eerste dagen kan de stoelgang pijnlijk zijn of een brandend gevoel geven. Dat wordt snel minder wanneer u spoelt met veel koud water. Eventueel kunt u een laxeermiddel voorgeschreven krijgen om de ontlasting wat zachter te maken.
Houd er rekening mee dat het 2 tot 4 dagen duurt voor u uw normale werkzaamheden weer kunt oppakken.
Risico's
Net als elke operatie heeft ook deze eenvoudige ingreep risico’s. Complicaties die direct kunnen optreden zijn:
- reacties op de verdoving;
- nabloeding;
- pijn;
- infectie;
- allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of verbandmiddelen.
Deze risico’s hoeven geen negatieve gevolgen te hebben voor het resultaat van de operatie.
Omdat de anus zeer veel bloedvaten bevat, kan soms een nabloeding optreden.
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meldt dit dan vóór de behandeling aan de arts. Deze medicijnen geven namelijk een verhoogd risico op nabloedingen. In overleg met de arts zult u tijdelijk met deze medicijnen moeten stoppen.
Het operatief verwijderen van uitgebreide skintags kan soms littekenweefsel veroorzaken met vernauwing van de anus. Om dit te voorkomen zullen we overwegen om de ingreep over meerdere keren verspreiden. Soms kan het ook een reden zijn om van de operatie af te zien, wanneer de klachten niet al te groot zijn.
Heeft u vragen?
Als u vragen heeft over het onderzoek, de ingreep, of uw afspraak, kunt u contact opnemen met de polikliniek Proctologie op nummer (070) 210 6772.
Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 16.30 uur. Als u geen gehoor krijgt, belt u het algemene telefoonnummer van het HagaZiekenhuis: (070) 210 0000.
Spoedeisende zaken buiten kantooruren
Voor spoedeisende zaken buiten kantooruren belt u de Spoedeisende Hulp op locatie Leyweg: (070) 210 2060.
Bij geen gehoor
Als u geen gehoor krijgt, belt u het algemene nummer van het HagaZiekenhuis: (070) 210 0000.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.