Kraamzorg thuis of in het ziekenhuis

Laatste wijziging: 17-09-2024 Foldernummer: 1940


Kraamzorg is belangrijk om jou en je kindje een goede en veilige start te geven. In deze folder lees je wat een kraamverzorgende allemaal doet en waarom. Inschrijven voor kraamzorg kun je het beste doen na de termijnecho. Deze is tussen de 10 en 12 weken. Bij deze echo wordt ook de uitgerekende datum vastgesteld. Die kun je dan meteen doorgeven aan het kraambureau.

Wat kun je van een kraamverzorgende verwachten?

  • Assistentie bij de thuisbevalling of met je eigen verloskundige in het Haga Juliana Geboortecentrum;
  • Zorg voor moeder en kind;
  • Verzorging en controle van de kraamvrouw;
  • Verzorging en controle van de baby;
  • Voorlichting en instructie over de verzorging van je baby;
  • Observeren, signaleren en rapporteren aan verloskundige;
  • Waarborg hygiëne;
  • Hulp bij voeding kind (borst- of kunstvoeding);
  • Zorg voor eventuele andere kinderen;
  • Licht huishoudelijk werk (in overleg).

Kraamzorg thuis

Het is belangrijk dat de kraamzorg start op de dag dat je thuis komt. Je kunt het door jou gekozen kraambureau bellen, voordat je het ziekenhuis verlaat en aangeven hoe laat jullie thuis komen. De kraamverzorgende komt dan zo snel mogelijk. In de folder ‘Naar huis na de bevalling’ staat alles wat je moet weten totdat de kraamzorg arriveert.

De kraamverzorgende helpt jou de eerste dagen met je kindje zo veilig en prettig mogelijk door te brengen. Als de kraamverzorgende er niet meteen na thuiskomst is, neem dan onderstaande zaken in acht:

  • Zorg met een dekentje van bij voorkeur natuurlijk materiaal (katoen of wol) dat je kindje goed op temperatuur blijft. In principe is één dekentje genoeg;
  • Gebruik een mutsje van natuurlijk materiaal;
  • Verwarm het bedje eventueel voor met een kruik maar haal deze eruit voordat je je kindje in het bedje legt.
  • Als de baby het koud heeft/koud aanvoelt en kruiken nodig heeft, leg je de kruik in een kruikenzak tussen twee lagen dekentjes met de dop naar beneden. Leg de kruik nooit rechtstreeks tegen uw kind aan. Leg de kruik altijd bovenop de deken met de dop naar beneden. De kruiken van het ziekenhuis zijn niet geschikt voor gebruik thuis, omdat deze niet gevuld kunnen worden.
  • Laat je kindje niet bij je in bed slapen; dit is erg gevaarlijk. Kijk op de website https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapen

Kraamzorg in het ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis is altijd mogelijk, ook zonder medische indicatie. Kies je voor een bevalling in het ziekenhuis, dan zijn er twee mogelijkheden:

1. Zonder medische indicatie: bevalling in het Haga Juliana Geboortecentrum aan de Leyweg.
Een verloskundige van je eigen verloskundigenpraktijk en een kraamverzorgende van het GeboorteHotel Haga begeleiden de bevalling.

2. Met medische indicatie: je bent onder controle bij een gynaecoloog van het Haga Juliana Geboortecentrum. Dan is de bevalling ook in het Haga Juliana Geboortecentrum aan de Leyweg. Een medisch specialist gespecialiseerd in verloskunde en een verpleegkundige van de afdeling Verloskunde begeleiden de bevalling.

Na de bevalling

Als alles goed is gegaan kun je na de bevalling naar huis waar de kraamverzorgende van de door jou gekozen organisatie zo snel als mogelijk komt.

Als je wilt (en er is plaats) dan kun je ook nog enkele dagen verblijven in het GeboorteHotel Haga. Je krijgt hier ook de eerste dagen van de kraamverzorging. Als je hiervoor kiest, is het wel van belang je in te schrijven bij het GeboorteHotel Haga.

Plusdagen

Wanneer je onder begeleiding van een gynaecoloog bevalt of tijdens je bevalling een medische indicatie krijgt, ben je in bepaalde gevallen een zogenaamde ‘plusgast’. Jouw gynaecoloog bepaalt dit. Als plusgast kun je enkele plusdagen krijgen. Dat betekent dat een kraamvrouw enkele dagen zonder extra kosten in het GeboorteHotel kan verblijven. In zo’n geval vervallen de kosten voor de eigen bijdrage, de maaltijden van de kraamvrouw en materiaalkosten. Als je langer blijft dan de plusdagen brengt het GeboorteHotel deze kosten wel in rekening.

De afdeling Neonatologie

Als je kindje onverhoopt op de afdeling Neonatologie terecht komt, dan levert het GeboorteHotel Haga kraamzorg aan jou, als kraamvrouw, op de afdeling Neonatologie. Op deze manier ben je verzekerd van de noodzakelijke zorg tijdens je kraamperiode.

Als jouw kind na de geboorte in het ziekenhuis moet worden opgenomen, vergoedt de zorgverzekeraar het verblijf als moeder tot en met 27 dagen na de geboorte. Hou er rekening mee dat dit wel ten koste gaat van jouw eigen risico. Je verblijft bij je kind op de kamer en ontvangt van het ziekenhuis de maaltijden. Tot 10 dagen na de bevalling krijg je de kraamzorg vanuit het GeboorteHotel. Als je kindje is opgenomen op de afdeling Neonatologie, is het mogelijk om in het GeboorteHotel te verblijven. Het GeboorteHotel levert dan de kraamzorg aan jou. Als je besluit thuis te blijven wanneer je kindje wordt opgenomen op de afdeling Neonatologie, dan levert de door jou gekozen organisatie thuis de kraamzorg.

Wat kost kraamzorg thuis?

  • Kraamzorg zit in de (verplichte) basisverzekering. Gemiddeld heb je recht op 49 uur kraamzorg;
  • Wel geldt een eigen bijdrage per uur;
  • Het is aan te bevelen minimaal 3 uur moeder en kind zorg per dag af te nemen;
  • De verdeling van uren gaat in overleg met je kraamverzorgende en verloskundige;
  • Aan de hand van het indicatieprotocol en het verloop van je zwangerschap, de bevalling of het kraambed kun je eventueel extra uren krijgen. Dit is altijd in overleg met je verloskundige;
  • Soms vergoed je zorgverzekeraar speciale zorguren, zoals bijvoorbeeld uitgestelde kraamzorg, niet;
  • Ons advies is altijd vooraf contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te weten welke kosten van de kraamzorg jouw zorgverzekeraar wel en niet vergoed.

Na de kraamzorg

Tijdens de kraamperiode vult de kraamverzorgende een formulier in met de observaties, controles en zorg. Dit formulier draagt de kraamverzorgende na de kraamzorg over aan het Centrum Jeugd en gezin (voorheen consultatiebureau). Na je kraamweek kun je bij Centrum Jeugd en Gezin terecht met vragen. Ook krijgt je kindje hier de vaccinaties en maandelijkse controles voor lengte, gewicht en ontwikkeling.

Contactinformatie

Het Haga Juliana Geboortecentrum is een samenwerking van het HagaZiekenhuis (afdelingen Verloskunde, Gynaecologie en Neonatologie), 17 verloskundigenpraktijken in de regio en het GeboorteHotel Haga.

Els Borst-Eilersplein 275, Den Haag

Telefoon: (070) - 210 7570

Internet: http://hagajulianageboortecentrum.nl

GeboorteHotel Haga

Zie voor alle informatie Geboortehotel.com

Informatielijn: (070) 210 7700.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie