Spierbiopsie

Binnenkort heeft u een afspraak voor een spierbiopsie. In deze folder leest u wat het onderzoek inhoudt en hoe het verloopt.

Wat is een spierbiopsie?

Bij een spierbiopsie wordt een stukje spierweefsel uit uw lichaam genomen. Dit gebeurt meestal uit het bovenbeen en soms uit het onderbeen of de onderarm. Dit weefsel wordt in het laboratorium onderzocht.

Hoe bereidt u zich thuis voor?

  • Voor het onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen thuis nodig.
  • U mag gewoon eten en drinken voor het onderzoek, tenzij de arts anders aangeeft.
  • Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, zoals Fenprocoumon (Marcoumar), Acenocoumarol (Sintrom), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto) of plaatjesremmers zoals Clopidogrel (Plavix / Grepid), Carbasalaatcalcium (Ascal) of Dipyridamol (Persantin), dient u dit miniaal één week vóór het onderzoek te melden aan de arts die het spierbiopt afneemt. De arts bespreekt met u wanneer u met deze medicatie moet stoppen voor de biopsie. De dag na de biopsie kunt u deze medicijnen weer innemen.
  • Wij adviseren u na de biopsie niet te fietsen of lange afstanden te lopen. Komt u naar de afspraak voor de spierbiopsie dus met de auto of het openbaar vervoer. Het kan prettig zijn als iemand u naar huis kan brengen, maar dit is niet strikt noodzakelijk.

Waar vindt de ingreep plaats?

De ingreep vindt plaats op de polikliniek Neurologie in HagaZiekenhuis Den Haag. Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Daarna gaat u verder naar de polikliniek Neurologie, waar u plaats neemt in de wachtkamer.

Hoe verloopt de spierbiopsie?

De neuroloog voert de biopsie uit. Een specialistisch verpleegkundige assisteert hierbij. Tijdens de ingreep ligt u op een behandeltafel. De plaats van de biopsie wordt gedesinfecteerd en verdoofd. De omliggende huid wordt afgedekt met een steriele doek.

Het verdoven kan wat pijnlijk zijn. Zodra de verdoving werkt, maakt de arts een klein sneetje in de huid. Met behulp van een naald neemt de arts 3 x een stukje spierweefsel weg.

Op dat moment kunt u een trekkerig of pijnlijk gevoel ervaren; dit is meestal van korte duur. De arts waarschuwt u hiervoor. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten. Over het sneetje wordt een hechtstrip geplakt (de huid wordt dus niet gehecht). U krijgt een drukverband, waarmee u nog een half uur moet blijven liggen.

Na een half uur wordt het drukverband verwijderd. Tot slot krijgt u een waterdichte pleister op de plek van de biopsie.

Waar moet u rekening mee houden na de ingreep?

  • U kunt weer naar huis, nadat het drukverband verwijderd is en de wond er goed uitziet.
  • Het is belangrijk dat u de arm of het been waar de biopsie is genomen in de eerste week niet te zwaar belast met bijvoorbeeld sporten of lange afstanden lopen.
  • Het bovenbeen kan enkele dagen pijnlijk aanvoelen. Bij pijn adviseren wij u, zo nodig, paracetamol in te nemen.
  • De eerste drie dagen dient u extra voorzichtig te zijn bij het wassen en douchen en niet in bad te gaan.
  • Na 3 dagen kunt u de pleister en de hechtstrip verwijderen.

Bewegen

Het is raadzaam direct na de ingreep niet te fietsen of lange afstanden te lopen. Het beste is dus om met de auto of het openbaar vervoer naar de afspraak te komen.

Bijwerkingen

  • Er is een geringe kans dat er op de plaats van de biopsie een bloeduitstorting ontstaat.
  • U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Als er een grote zwelling ontstaat of u vertrouwt het wondje niet kunt u advies vragen aan de huisarts of na overleg naar de Spoedeisende Hulp komen.
  • Na het verwijderen van de pleister en de hechtstrip is de huid ter plaatse van de wond tijdelijk wat kwetsbaarder. Wij verzoeken u dringend hier rekening mee te houden.
  • Op de plaats van de biopsie kan een zeer klein littekentje ontstaan.

Wanneer is de uitslag van de biopt bekend?

De uitslag van het onderzoek is na vier weken bekend. De uitslag gaat naar de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. Wanneer u nog geen afspraak heeft meegekregen, verzoeken wij u zelf een afspraak met uw specialist te maken.

Bent u verhinderd voor het onderzoek?

Als u verhinderd bent uw afspraak na te komen, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Neurologie, telefoonnummer 070-2102381.

Heeft u nog vragen?

Deze folder dient ter ondersteuning van de informatie die u van de arts heeft gekregen. Als iets niet duidelijk is, vraagt u dit dan gerust aan de behandelend arts.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie