Correctie van afstaande oren (zeil- of flaporen) bij kinderen - Den Haag
Laatste wijziging: 05-03-2024 Foldernummer: 2026
Afstaande oren, ook wel zeil- of flaporen genoemd, komen vrij veel voor. Het is een erfelijke variant van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Correctie van afstaande oren is mogelijk met behulp van een ooroperatie.
Deze operatie kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van 6 of 7 jaar. Bij een operatie op jongere leeftijd bestaat de kans op littekenvorming en groeiachterstand van het oor tijdens de verdere groei. In deze folder leest u informatie over de correctie van afstaande oren bij uw kind.
Mogelijkheden en verwachtingen
Als u overweegt de oren van uw kind meer naar achteren te laten zetten, is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. U kunt een duidelijk zichtbare verbetering van de stand van de oren verwachten, maar geen perfecte. Zo is een absolute symmetrie van de oren bijvoorbeeld niet mogelijk. Verder krijgt uw kind door de operatie een litteken achter het oor. Omdat dit litteken achter het oor zit, valt het vaak niet op.
De operatie
De operatie wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie (verdoving met behulp van een narcose) in dagbehandeling.
Meer informatie over de operatie in dagbehandeling vindt u in de brochure ‘Dagbehandeling JKZ’.
De KNO arts maakt eerst een snee aan de achterkant van het oor. Vervolgens vervormt de arts het kraakbeen van het oor (het stevige weefsel van de oorschelp) door middel van hechtingen zodanig dat het oor meer naar achteren staat. Het stukje huid dat overblijft als het oor dichter tegen het hoofd komt te staan, wordt verwijderd. De arts sluit de snee vervolgens met een oplosbare hechting.
De operatie duurt 90 - 120 minuten.
Na de correctie
Na de oorcorrectie krijgt uw kind een strak verband (een zogenoemde tulband) om het hoofd. Dit moet een week blijven zitten. Het wassen van de haren is hierdoor niet mogelijk. Bij meisjes met lange haren, raden wij aan dit voor de operatie in te vlechten, zodat de haren niet tussen het verband gaan zitten.
Na het verwijderen van het verband adviseren wij om 4-6 weken ’s nachts een haarband te dragen.
Na thuiskomst mag uw kind naar bed als het daar behoefte aan heeft. Zorg er in ieder geval voor dat uw kind voldoende rust krijgt.
U geeft de pijnstillers waarvoor u een recept hebt meegekregen, ook als uw kind nog geen pijn heeft.
Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang rood/ blauw, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen. Na ongeveer 3 maanden is het uiteindelijke resultaat bereikt en is de stand van de oren zichtbaar verbeterd.
Contact met het ziekenhuis
Bij extreme pijn en/of bloeden kunt u de dag van de operatie tot 17.00 uur contact opnemen met de afdeling Dagbehandeling via telefoonnummer (070) 210 7212.
Vanaf 17.00 uur, ’s nachts en in het weekend neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp: (070) 210 2060.
Controle
Een week na de operatie komt u met uw kind terug op de polikliniek. Daar verwijdert de KNO-arts het strakke verband om het hoofd en beoordeelt de arts of de wond goed geneest.
Risico’s en complicaties
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Een oorcorrectie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Deze complicaties komen bijna nooit voor bij ooroperaties.
Verder bestaat een geringe kans op overmatige, hinderlijke littekenvorming op de plaats van de wond achter het oor.
Vergoeding
- Het corrigeren van afstaande oren valt onder cosmetische ingrepen en wordt niet vergoed uit het basispakket van uw zorgverzekering. U moet zelf bij uw zorgverzekeraar navragen of deze het corrigeren van afstaande oren bij uw kind in ons ziekenhuis vergoedt.
- Na het consult vraagt de KNO-arts de vergoeding voor u aan bij de zorgverzekeraar.
- Uw kind komt pas op de wachtlijst te staan als uw zorgverzekeraar positief op uw vraag reageert en schriftelijk laat weten de operatie te vergoeden. De verzekering stuurt u een brief met de uitkomst. De polikliniek krijgt hier een kopie van.
- Om uw kind zo snel mogelijk op de wachtlijst te krijgen, maakt u een belafspraak met de KNO-arts zodra u het schriftelijk akkoord van uw zorgverzekeraar hebt ontvangen. De wachttijd voor deze operatie bedraagt 2 à 3 maanden.
- Ook bij een afwijzing maakt u zo snel mogelijk een belafspraak met de KNO-arts.
- Neem op de dag van de operatie het schriftelijk akkoord van uw zorgverzekeraar mee.
Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur contact op met de polikliniek KNO: (070) 210 7322.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.