Verpleegafdeling Interne Geneeskunde - Afdelingsinformatie

U ligt voor uw behandeling op de afdeling Interne Geneeskunde van het HagaZiekenhuis Den Haag. In deze folder vindt u informatie over de afdeling en hoe het gaat op onze afdeling.

In het ziekenhuis

Als u op de afdeling komt, heeft u een gesprek met de verpleegkundige. Heeft u een mantelzorger, contactpersoon of ander familielid/bekende? Wij kunnen dan aan hun extra informatie vragen. Tijdens dit gesprek vragen wij u of u thuis zorg heeft. Heeft u dezelfde zorg nodig in het ziekenhuis, of moeten wij de zorg aanpassen?

Contactpersoon

Tijdens het gesprek vragen wij wie wij informatie mogen geven over u. Dit mag maar 1 persoon zijn. Het liefst iemand die nauw betrokken is bij u. Alleen deze persoon mag informatie over u vragen. Dit staat in de Wet. Het heeft te maken met uw privacy. Deze persoon kan, als u dat wilt, informatie delen met anderen, zoals bijvoorbeeld uw familie. We kunnen deze persoon bij belangrijke beslissingen over uw behandelingen erbij halen. Dit doen we alleen als u dit niet meer zelf kan doen.

Soms houden we ook een familiegesprek. We bespreken dan of u vooruit gaat. Wij plannen het gesprek in overleg met uw arts en/of de verpleegkundige.

U kunt nog een tweede persoon opgeven die informatie over u mag krijgen. Is uw eerste contactpersoon niet bereikbaar? Kan het contact niet wachten? Dan nemen wij, alléén bij haast, met de tweede persoon, contact op.

Privacyverklaring HagaZiekenhuis

In de Privacyverklaring van het HagaZiekenhuis vindt u meer informatie over de behandeling van persoonsgegevens. Deze privacyverklaring volgt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Wat neemt u naar het ziekenhuis?

Het kan zijn dat u onverwacht bent opgenomen. Misschien heeft u nog niet alle spullen bij u, die u nodig heeft? Het is fijn als uw contactpersoon voor voldoende kleding en toiletartikelen kan zorgen. Denk hierbij aan voldoende schone kleding en pyjama’s, ondergoed en sokken. Het is erg belangrijk dat u stevige schoenen heeft. Dit maakt de kans op uitglijden en vallen minder. U kunt ook pantoffels of sloffen extra meenemen.

Neem de toiletartikelen die u thuis gebruikt ook mee. Denk hierbij aan een scheerapparaat en een kam. Gebruikt u zalfjes voor uitslag of eczeem? Neem deze dan ook mee. Gebruikt u een inhalator of puffer? Ook die neemt u mee.

Gebruikt u thuis hulpmiddelen? Neem deze dan mee naar het ziekenhuis. Denk aan:

  • uw eigen loophulpmiddel (rollator, looprek, krukken, enzovoorts)
  • uw eigen bril, leesbril en gehoorapparaten
  • andere hulpmiddelen, zoals een spalk, kunstbeen/-arm/enzovoorts

Identiteitsbandje

Wij doen een bandje om uw pols. Op dit bandje staan uw gegeven:

  • uw naam
  • uw patiëntennummer
  • uw geboortedatum
  • of u man of vrouw bent.

Dit is voor de patiëntveiligheid. Als u op de afdeling komt, krijgt u hier meer informatie over.

Overgevoeligheid

Bent overgevoelig voor sommige medicijnen, stoffen of andere dingen? Het is heel belangrijk dat u dit aan de verpleegkundige zegt. Vertel het aan de verpleegkundige. Hij/zij legt dit vast bij uw gegevens.

Wel of niet reanimeren

De arts vraagt u tijdens het opnamegesprek of hij/zij u als u een hartaanval krijgt, moet reanimeren. Wilt u hier meer informatie over? Vraag de verpleegkundige naar een folder hierover. De arts kan beslissen of reanimatie geen zin heeft. De arts kijkt dan bijvoorbeeld naar hoe ziek u bent. Hij/zij schat in of reanimatie zin heeft. Hij gebruikt hier zijn kennis en ervaring voor.

Interne geneeskunde

De interne geneeskunde bestaat uit de onderdelen:

  • Infectieziekten
  • Nefrologie
  • Reumatologie
  • algemene interne ziekten

Van het totaal aantal bedden op de afdeling zijn er 8 bedden beschikbaar voor de patiënten van de afdeling Neurologie.

Het hangt af van uw behandelplan, of uw onderzoek of behandeling in de ochtend of middag is. Het kan zijn, dat u daarvoor naar een andere afdeling moet. Brancardiers brengen u daarheen. Soms mag er iemand mee tijdens een onderzoek. Soms is dat ook nodig. Wilt u dat iemand met u meegaat? Geef dit dan door aan de verpleegkundige. Als het mogelijk is, wordt er een vaste tijd ingepland waarop die persoon kan.

Wie zorgen er voor u?

Artsen

De zaalarts zorgt voor de dagelijkse medische dingen. De zaalarts is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen patiënten. Hij/zij werkt nauw samen met uw specialist. Zij hebben regelmatig overleg met elkaar. Meestal op een vaste tijd.

Verpleegkundigen

Op de afdeling werkt een vast team van verpleegkundigen, leerlingen en stagiaires. Zij zijn verantwoordelijk voor uw zorg. In een ziekenhuis gaat de zorg dag en nacht door. Hierdoor krijgt u te maken met verschillende verpleegkundigen.

Hotelteam

De medewerkers van het Hotelteam zorgen voor uw eten. Zij kunnen u helpen bij het maken van uw keuze. Zij mogen u niet helpen met eten en/of drinken. Zij kunnen u uitleg geven hoe de telefoon of de Haga-computer bij uw bed werkt. Daarnaast maken zij uw kamer, badkamer en wc schoon.

Fysiotherapeut

Zij helpen u om zo goed mogelijk in beweging te blijven. Op hogere leeftijd neemt de spiermassa namelijk in snel af. Het weer opbouwen van spieren gaat dan ook veel moeizamer dan op jongere leeftijd. Het is dus erg belangrijk dat u blijft bewegen, maar u moet het wel kunnen. De fysiotherapeut helpt u hierbij. Zij bepalen hoeveel u kan/moet bewegen.

Diëtist

Uw ziekte of waar u last van heeft, kan veel van uw lichaam vragen. Vaak zijn extra energie, voedingstoffen en vocht noodzakelijk. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam niet (verder)achteruitgaat en kan herstellen. Vooral bij patiënten met (grote) wonden is een extra energie- en eiwitrijke voeding belangrijk.

Geestelijk verzorgers

Bij ziekte kunnen vragen bij u boven komen, zoals:

  • Heeft het leven nog zin?
  • Hoe kwetsbaar ben ik?
  • Hoe ga ik om met de dood?
  • Heb ik nog de kracht om door te gaan?

De geestelijk verzorgers zijn er om naar u te luisteren en met u in gesprek te gaan. Zij sluiten aan bij uw verhaal en uw kijk op het leven. Geef aan met wie u het liefst praat. Dit hangt af van uw eigen levensbeschouwelijke achtergrond. U kunt de arts of verpleegkundige vragen om contact met hen op te nemen. U kunt hen ook zelf bellen op (070) 210 3835, iedere werkdag tussen 9.00 - 17.30 uur. In deze folder stellen zij zich aan u voor.

De afdeling

Huiskamer

Op onze heeft een grote huiskamer. Deze huiskamer is voor patiënten van onze afdeling. Er is een televisie en er staat een tafel met goed zittende stoelen. Tegenover de huiskamer is een kleine keuken (de pantry). Uw bezoek kan daar gratis koffie of thee halen.

In de huiskamer mogen geen familieleden/bezoekers komen. Wij staan dit niet toe. Familieleden en/of bezoek mogen hier ook niet eten of elkaar ontmoeten. Dit geeft te veel onrust op de afdeling.

Bezoekerstoilet

Voor bezoekers is op de afdeling een bezoekerstoilet.

Bezoektijden en -regels

Kijk voor de bezoektijden en -regels die op dit moment gelden op de website.

Haga rookvrij

Binnen en rondom het ziekenhuis mag u niet roken. Kijk op de website voor meer informatie www.hagaziekenhuis.nl/rookvrij.

Wilt u stoppen met roken?

Bespreek dat met uw huisarts of specialist. Of kijk op www.ikstopnu.nl.

Open teampost

Op de afdeling hebben wij een open teampost. De verpleegkundigen en bijvoorbeeld artsen en fysiotherapeuten doen hier hun administratieve taken. Zij hebben hier ook overleg. Heeft u een vraag? U kunt deze gewoon aan de verpleegkundige stellen.

Patiëntveiligheid

De afdeling is semi gesloten. Dit doen we voor de veiligheid van de kwetsbare oudere patiënt. Dit houdt in dat wij de deuren van de afdeling kunnen sluiten met een codeslot. Door het invoeren van een code kunt u altijd de afdeling af en weer op.

Uw kamer

Bediening van het bed

Aan uw bed hangt een afstandsbediening. Hiermee kunt (delen van) uw bed omhoog en omlaag zetten. Als eerste drukt u op de groene knop. Daarna gebruikt u de pijlen gebruiken om uw bed te verstellen.

HagaPatiëntenPC (HPPC)

Boven het bed hangt een televisiescherm met toetsenbord en een afstandsbediening. Dit is de HagaPatiëntenPC, hierna HPPC genoemd.

Hiermee kunt u zonder kosten:

  • om naar de tv te kijken of naar de radio luisteren
  • in de regio naar 070 en 0174 nummers bellen (daarbuiten is niet mogelijk)
  • internet gebruiken
  • spelletjes spelen
  • een medewerker van het Hotelteam oproepen
  • meekijken met de verpleegkundige of uw arts in uw verpleegkundig of medische gegevens. Dit kan niet overal.

Rooming in

Op de eenpersoonskamers is het mogelijk een logé bij u te laten blijven. Dit kan de hele dag en/of nacht. Er mag 1 logé bij u blijven. Dit mag alleen als het nodig is. Uw logé kan op een dag 3 keer op een dag op de afdeling mee eten. Wij vragen hiervoor een kleine vergoeding. U kunt alleen met uw betaalpas (pinnen) betalen. Uw logé moet goed Nederlands spreken en begrijpen. Wij maken met u en uw loge afspraken hoe hij/zij mee kan helpen met uw dagelijkse verzorging.

Ontslag en zorg na het ziekenhuis

Medicijnen na ontslag

Wanneer u met ontslag mag, regelt de arts een ‘ontslag recept’. Dit kunnen wij naar uw apotheek sturen. U of uw contactpersoon kunt/kan ook zelf met het recept naar de apotheek.

Zorg nadat u uit het ziekenhuis komt

Heeft u als u uit het ziekenhuis komt nog zorg nodig? Wij regelen dit samen met u. De verpleegkundige vraagt een transferverpleegkundige bij u langs te gaan. De transferverpleegkundige regelt in overleg met u en/of uw contactpersoon de zorg die u nodig heeft. Dit kan een plaats zijn in een verpleeghuis of bijvoorbeeld thuiszorg.

Vervoer

Kunt u niet zelf vervoer regelen? Kunt u slecht lopen? Wij kunnen een rolstoeltaxi voor u regelen. U moet hier wel zelf voor betalen. Wij kunnen hierover meer informatie geven. Kunt u niet zitten en moet u liggend naar huis of een verpleeghuis? Wij regelen dan een hulpambulance. Hiervoor is een medisch advies nodig. De verpleegkundige vertelt u of u hier recht op heeft.

Hoe kan uw contactpersoon de afdeling bellen?

De afdeling is altijd bereikbaar via telefoonnummer (070) 210 2013. Is het geen spoed? Dan graag bellen na 11.30 uur. Tot die tijd hebben wij het te druk. Wij geven dan zorg aan u en andere patiënten.

Adres

HagaZiekenhuis

Els Borst-Eilersplein 275

2545 AA Den Haag

Telefoon: (070) 210 0000

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie