Behandeling met korset - Bij wervelkolomletsel

Deze informatiefolder is voor patiënten die een behandeling krijgen met een korset. Lees de folder goed door en deel de informatie met uw omgeving.

De wervelkolom

Zijaanzicht van de wervelkolom

De wervelkolom is opgebouwd uit zeven halswervels, twaalf borstwervels en vijf lendenwervels. Deze wervels zijn onderling verbonden met gewrichtjes, banden (‘ligamenten’) en spieren. Dit maakt de wervelkolom normaal gesproken stabiel en toch beweeglijk.

Letsel en behandelkeuze

U heeft letsel van uw wervelkolom opgelopen. Dit letsel bestaat vaak uit een of meerdere breuken in de wervels en/of letsel van de banden en spieren. Hierdoor is de wervelkolom nu niet zo stabiel als normaal. Wervelkolomletsel kan vaak worden behandeld met een korset. Soms is een operatie nodig. Uw behandelend arts heeft met u besproken welk wervelkolomletsel u precies heeft opgelopen. Het letsel lijkt in uw geval het beste met een korset te kunnen worden behandeld. Afhankelijk van de mate van het herstel van het letsel is later soms alsnog een operatie nodig.

Werking van het korset

Twee voorbeelden van korsetten. Links de Somibrace, rechts het LumboLoc-korset.

Er is bij u een korset aangemeten. Er bestaan veel verschillende soorten korsetten. Afhankelijk van het type letsel dat u heeft opgelopen, wordt het best passende korset gekozen. Het korset is in de meeste gevallen afneembaar.

Als u het korset draagt, wordt de beweeglijkheid van uw wervelkolom zoveel mogelijk beperkt. Dit is belangrijk, omdat bij beweging van de wervelkolom de breukdelen ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en daardoor niet aan elkaar vastgroeien. Door het korset krijgt de breuk de beste kans om te genezen. Daarnaast is het korset van belang voor de stabiliteit van uw wervelkolom. Bij verschuiving van de wervels kan een beknelling optreden van de zenuwwortels of het ruggenmerg.

Dragen van het korset

U moet het korset altijd dragen als u overeind komt, omdat de belasting op de wervelkolom dan toeneemt. Doe het korset aan als u nog ligt, zoals met u is geoefend in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat u het korset volgens voorschrift draagt. Als u het korset niet volgens voorschrift draagt, bestaat er een verhoogde kans op verplaatsing van de wervels. Deze verplaatsing kan leiden tot (blijvende) neurologische schade door druk op zenuwwortels en/of het ruggenmerg.

Alleen wanneer u in bed ligt, moet u het korset afdoen. Bij platliggen is er nauwelijks belasting van de wervelkolom en is het korset dus niet nodig. Ook voorkomt u zo dat er drukplekken op uw lichaam ontstaan. Als u in bed ligt, mag u op uw zij draaien. Het is dan wel belangrijk dat u uw hoofd ondersteunt met een kussen, zodat uw rug- en nekwervels een zo recht mogelijke lijn vormen.

U mag het hoofdeinde van uw bed tot maximaal 45 graden omhoog zetten. Zolang het hoofdeinde uw nek en rug maar ondersteunt. Als u het hoofdeinde verder omhoog zet, moet u in bed het korset dragen.

De behandeling

Het doel van de behandeling is om het lichaam de kans te geven het wervelkolomletsel te herstellen. Herstel van het letsel duurt over het algemeen 12 weken of langer. Vooral in het begin kunt u het korset als oncomfortabel ervaren.

Opname

 Kort na het aanmeten van het korset wordt een röntgenfoto van uw wervelkolom gemaakt om de stand van de wervels te controleren. Meestal kunt u daarna gewoon naar huis. Soms is het nodig dat u voor uw herstel tijdelijk verblijft in een verpleeghuis of revalidatieafdeling.

Bezoek aan de polikliniek

Tijdens de behandeling bezoekt u een aantal keer de polikliniek:

  • 6 weken na de start van de behandeling wordt een röntgenfoto van de wervelkolom gemaakt. Uw behandelend arts controleert dan hoe het met u gaat. Daarbij wordt ook de röntgenfoto beoordeeld. Belangrijk hierbij is dat alleen wordt gekeken naar mogelijke verschuiving van de wervels en niet naar genezing van de breuk zelf.

Röntgenfoto van de wervelkolom, waarbij de wervels niet zijn verschoven

  • De genezing van de breuk duurt langer en is pas zichtbaar na ongeveer 12 weken. Dan wordt een CT-scan van de wervels gemaakt om de genezing te beoordelen. Afhankelijk van de aard van het wervelkolomletsel kan uw behandelend arts besluiten van het bovenstaande schema af te wijken. In sommige gevallen wordt bijvoorbeeld al 2 weken na de start van de behandeling een tussentijdse röntgenfoto van de wervels gemaakt.

CT-scan van de borstwervels (geen afwijkingen)

Einde van de behandeling

Wanneer het letsel voldoende is hersteld, bespreekt uw behandelend arts dit met u. Vanaf dat moment is het korset niet meer nodig. Omdat u de rugspieren tijdens de behandeling minder heeft gebruikt, voelen deze bij het afdoen van het korset in eerste instantie zwak aan. Vaak is het daarom prettig om het dragen van het korset geleidelijk af te bouwen, over een periode van 1 tot 2 weken. U kunt bijvoorbeeld het korset in de eerste dagen 1 uur per dag afdoen, daarna 2 keer per dag 1 uur, enzovoort, tot u weer met vertrouwen kunt bewegen. Behandeling door een fysiotherapeut is niet noodzakelijk, maar u kunt hier eventueel wel voor kiezen.

Operatie

In sommige gevallen verslechtert de stand van de wervels gedurende de behandeling of herstelt het letsel onvoldoende. Dit is niet per se merkbaar voor u. In die gevallen kan de arts besluiten alsnog een operatie uit te voeren als behandeling van het wervelkolomletsel. In dat geval bespreekt uw behandelend arts dit met u.

Hygiëne

Als u het korset draagt, is lichamelijke verzorging lastiger dan normaal. Vaak helpt het als u hulp van iemand krijgt. U kunt zich (laten) wassen in liggende houding, omdat het korset dan af mag. Ook kunt u douchen met de meeste korsetten. Na het douchen, kunt u het korset afdrogen met een handdoek. Vervang de natte voering (indien mogelijk) door een droge.

Dagelijkse bezigheden

U kunt een groot deel van uw normale dagelijkse bezigheden uitvoeren tijdens de behandeling. Intensief sporten, autorijden en fietsen wordt afgeraden. Ook het tillen van zware objecten (meer dan 2 kilogram) wordt afgeraden, omdat de kracht van het gewicht via uw armen doortrekt naar de wervelkolom. Als u last krijgt van uw rug tijdens uw dagelijkse bezigheden, is het belangrijk goed uit te rusten. Afwisselen van uw positie voelt over het algemeen het prettigst. Wissel daarom lopen, staan, zitten en liggen ongeveer om de twintig minuten af. Draag goede schoenen en let op of u zich op een ongelijke ondergrond bevindt. Ken uw grenzen.

Vervoer

Door het korset bent u minder beweeglijk. Houd hier rekening mee. Bestuur geen auto of (motor)fiets. U mag wel het openbaar vervoer nemen of meerijden in een auto.

Wanneer moet u contact opnemen?

Veel klachten kunnen wachten tot kantooruren. Neem contact op als u nieuwe klachten ontwikkelt. Let vooral op toenemende pijn, tintelingen of krachtsverlies in uw rug, armen en benen. Neem altijd direct contact op bij bloedingen, heftige koorts, neurologische uitval of plasproblemen. Neem ook contact op als zich ongerust voelt.

Polikliniek Neurochirurgie

  • Maandag tot en met vrijdag
  • van 8.00 - 17.00 uur
  • telefoon (070) 210 2040

Avond, nacht of weekend (bij spoed)

  • Algemene telefoonnummer: (070) 210 0000
  • U vraagt naar de dienstdoende assistent neurochirurgie.

Regel uw medische zaken online

MijnHaga is een beveiligde online omgeving waar u gegevens over uw behandeling bij het HagaZiekenhuis kunt inzien en medische zaken kunt regelen. U kunt er onder meer uw medisch dossier bekijken, uitslagen raadplegen, een afspraak inplannen of een beveiligde e-mail sturen naar uw zorgverlener. Meer weten? Kijk op www.hagaziekenhuis.nl/mijnhaga

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie