Echografie van de prostaat - PKC

Laatste wijziging: 06-02-2024 Foldernummer: 2232


U krijgt een echografie van uw prostaat. In deze folder krijgt u algemene informatie over het onderzoek. Uw uroloog laat het u weten als er voor u andere informatie geldt. Dit onderzoek wordt gedaan om mogelijke afwijkingen op te sporen of uit te sluiten. Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel deze dan vóór het onderzoek aan uw uroloog.

Wat is een prostaat?

De prostaat is een klier, die net zo groot is als een kastanje. Hij ligt rond de plasbuis, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis. De klier zorgt voor het maken van een deel van de zaadvloeistof. De prostaat kan na het veertigste levensjaar groeien. We denken dat dit gebeurt door hormonale veranderingen. De plasbuis kan hierdoor dichtgedrukt worden. U kan dan moeilijker plassen.

Het onderzoek

  • Voor het maken van een echografie zijn geen voorbereidingen nodig.
  • Aan een echografisch onderzoek zijn geen risico’s verbonden.
  • U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de balie van de Urologie. Na het intakegesprek brengt de verpleegkundige u naar een kleedkamer. Hier trekt u uw onderkleding uit. Hierna gaat u op de onderzoektafel liggen met uw benen in beensteunen.
  • De uroloog brengt met behulp van veel glijmiddel een kunststof staafje (de echoprobe) via uw anus naar binnen. Het inbrengen via de anus kan ongemakkelijk aanvoelen, maar is zelden pijnlijk.
  • Tijdens het inbrengen vraagt de arts u om zo goed mogelijk te ontspannen.
  • Op het staafje zijn geluidkristallen aanwezig die via ultrageluidsgolven de prostaat en de omgeving van de prostaat op een beeldscherm in beeld brengen.
  • Deze ultrageluidsgolven zijn niet te horen voor de mens. Uw uroloog bekijkt de structuur en de omgeving van de prostaat op het beeldscherm. Het is mogelijk de grootte van de prostaat precies te meten en de inwendige vorm te bekijken. Eventuele afwijkingen zijn soms zichtbaar.
  • U krijgt meteen alle uitslagen te horen.
  • Het onderzoek duurt 5 tot 10 minuten.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering?

Bent u ziek, of verhinderd? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. Wij kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Telefoonnummers

Polikliniek Urologie / Prostaatcentrum

Telefoon: (070) 210 6482

Spoedeisende Hulp, alleen in spoedgevallen

Telefoon: (070) 210 2060

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie