Door uw ziekte en behandeling neemt uw weerstand tegen infecties af. Dit noemen we de neutropene fase of ‘dip’. De kans op een (voedsel)infectie moet zo klein mogelijk zijn. Daarom moeten in uw voeding zo min mogelijk ziekmakende bacteriën, gisten en schimmels zitten.
Uit voorzorg hebben we deze hygiënische voedingsrichtlijn opgesteld. Hierin staat aan welke eisen uw voeding moet voldoen. Deze voedingsrichtlijn start een paar dagen voorafgaand aan de dip, en tegelijk met de preventieve antibiotica. De arts of verpleegkundige vertelt u wanneer en hoelang u deze richtlijnen moet volgen.
Alle producten die niet staan in bovenstaande lijst.
Wilt u tijdens de opname iets meenemen/gebruiken dat niet op bovenstaande lijst staat? Overleg dan eerst met de medewerker van het Hotelteam of de diëtist.
Boter, zoet beleg en kant-en-klaar koude sausen, zoals ketchup en mayonaise mag u uit grootverpakking gebruiken. U moet dan iedere keer schoon bestek gebruiken en de dop van de knijpfles na gebruik schoonmaken.
Koel een gerecht dat niet direct gegeten wordt snel af, bijvoorbeeld in een bak met koud water. Ververs het water een paar keer, zodat het koud blijft. Zet het afgekoelde gerecht daarna direct in de koelkast.
Verwarm het gerecht voor gebruik door en door.
Over het algemeen geldt:
Hoe korter u voeding bewaart, hoe veiliger het is.
Let op de houdbaarheidsdatum (THT) en bewaarinstructies op de verpakking. Als op de verpakking een kortere bewaartermijn staat dan de online bewaarwijzer van het Voedingscentrum aangeeft, houd dan de termijn op de verpakking aan.
Vraag bij eten wat door anderen bereid is (snackbar, restaurant, broodjeszaak) of de voeding voldoet aan deze hygiënische voedingsrichtlijnen. Afhaalrestaurants houden de voeding doorgaans langer dan een uur warm en zijn dus niet geschikt.
U kunt een warme maaltijd van thuis laten meenemen. Zorg dat de maaltijd is bereid volgens bovenstaande adviezen. Laat de maaltijd meenemen in een koeltas met koelelementen. In de keuken op de afdeling kan de maaltijd verwarmd worden (4½ minuut op 900 W). Roer tussentijds door. Een warme maaltijd van thuis moet u binnen 24 uur na bereiding eten.
Heeft u vragen over deze voedingsrichtlijn? Of lukt eten niet goed? Neem dan contact op met de diëtist. Bespreek uw voedingsproblemen op tijd.
Diëtist: ………………………………….
Telefoon: (070) 210 2288
Aanwezig:………………………………
Deze richtlijn is ontwikkeld door het Landelijk Overleg Diëtisten Hematologie en
Stamceltransplantatie (LODHS).
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.