In overleg met u is besloten een Elektrische Cardioversie (ECV) uit te voeren. Dit is een behandeling waarbij met behulp van een elektrische impuls (stroomstoot) op uw borstkas uw hartritme wordt hersteld. De behandeling wordt uitgevoerd met sedatie (zie ook de folder ‘Sedatie’) en gebeurt tijdens een dagopname. Dit houdt in dat u dezelfde dag weer naar huis mag.
Waarom een ECV?
Bij bepaalde hartritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren of boezemfladderen, klopt het hart onregelmatig en/of te snel. Dit kan leiden tot klachten als hartkloppingen, vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en minder goed kunnen inspannen. Met een ECV kan het hartritme zelf hersteld worden.
Als dergelijke hartritmestoornissen niet worden behandeld, kunnen de klachten aanhouden en kunnen complicaties als een pompfunctiestoornis van het hart of stolselvorming in het hart optreden.
Stolsels kunnen vanuit het hart in de bloedbaan terechtkomen en op een andere plaats in het lichaam een bloedvat afsluiten. Om stolselvorming te voorkomen, worden bloedverdunners voorgeschreven.
Voorbereiding thuis
Voor een goede voorbereiding thuis vragen wij uw aandacht voor het volgende. Wanneer de hartritmestoornis langer dan 48 uur bestaat, is het belangrijk dat u ten minste 4 weken goed ingesteld bent geweest op bloed verdunnende medicijnen of direct werkende orale anticoagulantia (DOAC).
Om complicaties te voorkomen, is het belangrijk dat u de medicijnen altijd inneemt en niet een keer overslaat. De behandeling kan anders niet doorgaan.
Indien uw bloedwaarden goed zijn wordt u gebeld over de datum en tijd van de behandeling. Daarnaast krijgt u een bevestigingsbrief op uw huisadres. Lees de uitleg in deze brief goed door.
Op de dag van de behandeling moet u minimaal 6 uur voor de ECV nuchter zijn. Dit houdt in dat u gedurende 6 uur vóór de behandeling niet meer mag eten, drinken en roken.
Medicijnen kunt u volgens schema met water innemen. Neem uw medicijnenoverzicht en uw 4 laatste trombosedienstkaarten mee op de dag van de behandeling.
Gebruik (in verband met het opplakken van de defibrillatorplakkers) op de dag van de behandeling geen bodylotion, olie of crème op uw rug en borst. Laat sieraden thuis.
U kunt altijd iemand meenemen. Begeleiders kunnen wachten in de wachtruimte van de IC. Na de behandeling mag u naar huis. U mag na de behandeling niet deelnemen aan het verkeer.
In het ziekenhuis
Op de dag van de behandeling wordt u opgenomen op de Cardiolounge op de locatie Den Haag. U meldt zich bij aankomst in het ziekenhuis, zoals beschreven in de folder ‘Cardiolounge’. De Cardiolounge bevindt zich op de 2e etage. Op de Cardiolounge heeft u een opnamegesprek met een verpleegkundige. Uw medicijnen worden gecontroleerd en er wordt bloed afgenomen als dit nog niet is gedaan. Tijdens dit gesprek kunt u uw vragen nog stellen. Als u een pacemaker draagt, meldt dit dan aan de verpleegkundige. Als uw bloeduitslagen in orde zijn, kan de ECV definitief doorgaan.
U krijgt een infuusnaaldje in uw hand of arm. Ook wordt een hartfilmpje gemaakt. Het kan namelijk zijn dat uw hartritme spontaan of door middel van medicijnen in de tussentijd is hersteld. De ECV is dan niet meer nodig. Vlak voor de behandeling wordt u gevraagd een operatiejasje aan te trekken.
Als u een gebitsprothese heeft, wordt u gevraagd deze voor de ECV uit te doen. Ook moet u uw bril afdoen.
De behandeling
De ECV vindt op de Cardiolounge plaats. De behandeling wordt uitgevoerd door een team dat bestaat uit een cardioloog, anesthesioloog/sedatiespecialist en verpleegkundige.
Voor de behandeling wordt u aan de bewakingsmonitor en de defibrillator aangesloten. De bewakingsmonitor is voor het bewaken van uw hartritme, bloeddruk, zuurstofverzadiging en ademhaling. De defibrillator is het apparaat waarmee de elektrische impuls (stroomstoot) wordt gegeven. Om dit te kunnen doen, krijgt u 1 defibrillatorplakker op uw borstkas en 1 op de rug. Deze plakkers zijn verbonden via draden met de defibrillator.
U krijgt gedurende enkele minuten een zuurstofbril om ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof in uw bloed aanwezig is. Via de infuusnaald krijgt u de medicijnen voor de sedatie toegediend. Deze medicijnen zorgen voor een korte, maar zeer diepe slaap. De anesthesioloog ziet hierop toe. Terwijl u slaapt, wordt de ECV uitgevoerd.
Soms is het nodig meer dan 1 elektrische impuls te geven. Maximaal worden 3 impulsen gegeven. Als het na de derde keer niet lukt, stelt de cardioloog een vervolgbehandeling aan u voor. U krijgt hiervoor een vervolgafspraak op de Cardiologie Polikliniek. De behandeling en de diepe slaap duren ongeveer 5 minuten. U heeft daarna ongeveer 15 minuten nodig om goed wakker te worden.
Risico’s/complicaties
De kans op complicaties na en tijdens een ECV is gering. Als er complicaties optreden, worden deze met medicijnen of met een elektrische impuls behandeld. Complicaties die kunnen optreden zijn:
- Soms kan het spontane hartritme na de ECV kortdurend vertraagd of versneld zijn. Dit is goed te behandelen met medicijnen.
- Het losschieten van een bloedpropje uit het hart wordt tegengegaan door u 4 weken van tevoren te behandelen met bloedverdunners.
- De huid kan op de plaats waar de elektrische schok is gegeven, wat rood en branderig worden. De plek kunt u naderhand met een neutrale crème insmeren.
Als u meer uitleg wilt over de risico’s dan kunt u uw vragen stellen aan uw cardioloog.
Na de behandeling
Na afloop van de ECV wordt ter controle direct een hartfilmpje gemaakt. U ligt aan de bewakingsmonitor totdat u goed wakker bent. Regelmatig vinden controles plaats van uw hartritme, bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed. Hierna wordt de infuusnaald verwijderd. Na de behandeling kunt u zich aankleden en krijgt u een broodmaaltijd. Hierna kunt u direct naar huis.
Wanneer u wakker bent, krijgt u te horen of de behandeling geslaagd is. De cardioloog bespreekt ook met u of uw medicijnen gewijzigd moeten worden. Als de behandeling niet geslaagd is, bespreekt de arts met u welke vervolgbehandeling er mogelijk is. Dit gebeurt op de polikliniek bij uw cardioloog. U krijgt een afspraak voor een controlebezoek aan de polikliniek en eventueel een recept mee.
De medicijnen die u heeft gekregen, kunnen uw reactievermogen nog een aantal uren beïnvloeden, ook al bent u wakker. Bestuur na de sedatie beslist geen auto, fiets, of ander voertuig. Bedien ook geen machines en neem geen belangrijke beslissingen. Het is noodzakelijk dat u door een begeleider naar huis wordt gebracht. Ook kan de receptionist een taxi voor u bestellen.
Tenzij de cardioloog dit eerder heeft afgeraden, mag u de volgende dag weer aan het werk.
Terugkomende klachten
Als u klachten krijgt kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts of met de huisartsentelefoon. Voelt u zich acuut en ernstig niet lekker worden, dan kunt u het alarmnummer 112 (laten) bellen.
Mocht u, na het lezen van deze folder, nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de Cardiolounge, bereikbaar:
- van maandag tot en met vrijdag
- van 8.30 - 16.00 uur
- via telefoonnummer: (070) 210 1847
U kunt ook uw vragen noteren en bij opname meenemen naar het ziekenhuis.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.