Duplex onderzoek (vaatonderzoek)

Algemene informatie over het vaatonderzoek.

U heeft een afspraak voor een duplex onderzoek gekregen. In deze patiënteninformatie leest u algemene informatie wat u bij dit vaatonderzoek kunt verwachten.

Het onderzoek

  • Bij een duplex onderzoek meet een vaatlaborant de vaatwand van de bloedvaten en de stroomsnelheden van het bloed via geluidsgolven en echografie. Op deze wijze is het mogelijk zeer nauwkeurig de plaats en ernst van eventuele afwijkingen in de bloedvaten te beoordelen.
  • Een duplex onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 30 minuten.
  • We raden u aan makkelijke kleding te dragen, omdat het te onderzoeken lichaamsdeel ontbloot moet worden.
  • Bij het onderzoek maken we gebruik van ultrageluid via een zogenoemde transducer. Deze wordt over de huid bewogen waar eerst gel over gesmeerd is. De geluiden van de bloedstroom worden versterkt weergegeven.
  • Een duplex onderzoek is op verschillende plaatsen in het lichaam mogelijk. Uw behandelend arts zal het onderzoek aanvragen dat specifiek toegesneden is op uw persoonlijke situatie.

Beschrijving van de verschillende duplex onderzoeken

Hieronder staat aangekruist welk onderzoek we bij u uitvoeren. Is dit niet gebeurd? Neem dan contact op met de polikliniek waar u de afspraak heeft gemaakt.

  • Duplex benen aderen (veneus)

Bij dit onderzoek brengen we de oorzaak van spataderen en/of open benen in kaart. Het bloedafvoerende systeem (aderen) wordt specifiek onderzocht op het functioneren van de kleppen in de aderen en eventuele aanwezigheid van trombose. Voor het onderzoek vragen we u uw benen te ontbloten. De vaatlaborant vraagt u vervolgens om op een zogenoemde kanteltafel te gaan liggen. Zo nodig wordt het onderzoek vervolgd in zittende of staande houding.

  • Duplex Benen – slagaderen (arterieel)

Bij dit onderzoek worden de slagaderen van het been onderzocht. Ook wordt een eventueel aanwezige bypass (vaatomleiding) geïnspecteerd en de stroomsnelheden gemeten.

U komt te liggen op een onderzoeksbank en u wordt verzocht de benen te ontbloten. Meestal wordt dit onderzoek in combinatie met een doppler verricht (zie folder ‘Doppler onderzoek’).

  • Duplex halsvaten (carotiden)

Bij dit onderzoek onderzoeken we de halsvaten op mogelijke afwijkingen en meten we de stroomsnelheid. Hiervoor komt u op uw rug op een onderzoeksbank te liggen. We verzoeken u bovenkleding met een wijde hals te dragen en geen halssieraden om te hebben.

  • Duplex arm
    Bij dit onderzoek onderzoeken we de slagaders en/of aders vanaf het sleutelbeen tot en met de pols. Ook wordt de stroomsnelheid gemeten. Hiervoor wordt u verzocht de arm volledig te ontbloten. U komt te liggen op een onderzoeksbank.
  • Duplex buikvaten (abdominaal)

Hierbij onderzoeken we de slagaderen en/of aders van de buik. We verzoeken u op de rug te gaan liggen met ontblote buik. Indien nodig drukt de vaatlaborant tijdens het onderzoek enigszins op uw buik. Probeer dan zo goed mogelijk te ontspannen. Dit vergemakkelijkt het onderzoek.

Na het onderzoek

U kunt uw dagelijkse bezigheden hervatten. De arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u tijdens uw volgend polikliniekbezoek. De afspraak hiervoor is al met u gemaakt.

Melden voor het onderzoek

U meldt zich in het HagaZiekenhuis, Els Borst-Eilersplein 275 in Den Haag, bij de aanmeldzuilen op de begane grond. Met het ticket meldt u zich vervolgens op de 1 e etage, bij de aanmeldzuil van de polikliniek Heelkunde.

Bereikbaarheid

In dringende gevallen kunt u telefonisch contact opnemen met het Vaatexpertise Centrum: (070) 210 2735 of (070) 210 2732.

Het kan een enkele keer voorkomen dat het programma, bijvoorbeeld door een spoedgeval, uitloopt. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Vragen

Indien u na het lezen van deze folder nog vragen heeft over het onderzoek, stel deze dan gerust aan de vaatlaborant of aan de arts van het Vaatexpertise Centrum.

Uw afspraak

U heeft een afspraak op _____________________ om ___________________uur

Als u niet op de afgesproken datum en tijd kunt komen, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan het Vaatexpertise Centrum: (070) 210 2735.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie