Spataderen behandelen met Radiofrequente Ablatie (RFA)

In overleg met u is besloten uw spataderen te behandelen met een ClosureFast RFA behandeling. RFA is de afkorting van Radiofrequente Ablatie, een behandeling waarbij het zieke bloedvat wordt afgesloten met hoogfrequente energie. Deze poliklinische behandeling doen we in een van de Zelfstandige Behandelkamers (ZBK, voorheen Poliklinische Operatiekamers). In deze folder vindt u informatie over spataderen en de RFA behandeling.

Spataderen

Aderen zijn bloedvaten die zorgen voor de terugstroom van bloed naar het hart. Er zijn oppervlakkige en diepe aderen. Spataderen zijn uitgezette oppervlakkige aderen en komen voornamelijk in de benen voor.

Om te voorkomen dat het bloed daarbij naar beneden zakt, zitten er kleppen in de aderen Als deze kleppen niet werken, ontstaan spataderen. Bij de lies en in de knieholte zitten de belangrijkste kleppen. Hier komen de oppervlakkige en diepe aderen samen.

Door verschillende oorzaken kunnen de kleppen in de aderen gaan lekken. Hierdoor neemt de druk in het vat toe en kunnen andere kleppen ook bezwijken. Daarnaast zetten de aderen uit. Na verloop van tijd worden de gevolgen zichtbaar als kronkelige aderen vlak onder de huid. Dit zijn spataderen. Deze aderen kunt u na de behandeling gerust missen, omdat het bloed een andere weg zoekt via gezonde, goed functionerende aderen.

Klachten

Spataderen leveren vaak een cosmetisch bezwaar op. Mensen vinden ze niet mooi. Maar ze geven soms ook jeuk, pijn of een onrustig gevoel in het onderbeen, een enkele keer gepaard gaand met kramp. Zware en of vermoeide benen komen ook vaak voor, evenals vocht in de benen. Ook treden af en toe eczeem of huidverkleuring op. In de loop van de dag kunnen de onderbenen zwellen. Bovendien kan een aderontsteking optreden. Chronische spataderen kunnen leiden tot het ontstaan van een niet genezende wond (‘open been’).

Oorzaken

Iedereen kan spataderen krijgen. De volgende groepen hebben een verhoogd risico:

  • mensen bij wie spataderen in de familie voorkomen;
  • zwangere vrouwen;
  • mensen met een staand beroep;
  • mensen die een trombosebeen hebben gehad.

Voorbereiding op de ingreep

Voor de ingreep kunt u gewoon eten en drinken. Het is prettiger en daarom verstandig gemakkelijk zittende kleding te dragen. Bent u allergisch, bijvoorbeeld voor pleisters of medicijnen? Geef dit dan aan vóór de ingreep. Dit geldt ook voor medicijngebruik.

Vlak voor de ingreep nemen we een vragenlijst door waarbij deze punten aan de orde komen.

De behandeling

De RFA behandeling gebeurt met een speciale katheter die we in de spatader brengen. De kleine katheter is een buigzaam slangetje dat hoogfrequente energie afgeeft. Door de hitte die deze energie geeft krimpt de spatader en sluit deze zich uiteindelijk af.

Voor de behandeling trekt u uw schoenen, broek, sokken en vaak ook uw onderbroek uit. Meestal controleren we nogmaals met de echo hoe de ader precies loopt. Daarna desinfecteren we uw been en dekken het af met steriele doeken. Ook krijgt u plaatselijke verdoving.

Met behulp van de echo brengen we de ader in beeld en prikken deze met een naald aan. Vervolgens krijgt u een inbrenghulsje en de katheter ingebracht.

Hierna krijgt u op het hele traject van de ader een aantal prikken om te verdoven. Deze prikken kunnen als pijnlijk worden ervaren. Vervolgens verhit de katheter het bloedvat en maken we het dicht. Tot slot krijgt u een lange, stevige steunkous om uw been.

De behandeling is in handen van een chirurg, dermatoloog, arts-assistent of medisch assistent. De totale behandeling duurt ongeveer 45 minuten.

Na de ingreep

U blijft nog 20 minuten op de polikliniek om te controleren of alles goed gaat. Hierna kunt u naar huis. Zorg ervoor dat iemand anders u naar huis kan brengen met de auto of neem het openbaar vervoer. Zelf auto rijden op de dag van de behandeling is niet verstandig.

De steunkous moet u 24 uur dragen. Op het sneetje waar de katheter naar binnen ging zit een pleister die u na 24 uur kunt verwijderen. Het is meestal niet nodig daarna nog een steunkous te dragen, behalve als uw arts anders met u heeft besproken. Zodra de kous uit is, kunt u ook weer douchen.

We raden u aan zo veel mogelijk te lopen en niet te lang stil te zitten.

Het is verstandig in de eerste week na de ingreep geen zware lichamelijke arbeid te verrichten. Ook zwaar tillen, intensief sporten en lang staan raden we af. Gedurende 2 weken na de ingreep mag u niet vliegen.

De eerste dagen na de ingreep kan uw been wat gevoelig zijn. U kunt zo nodig paracetamol gebruiken tegen de pijn. De meeste mensen kunnen na 1 dag hun dagelijkse activiteiten weer hervatten.

Complicaties

Een goed uitgevoerde behandeling van spataderen kent geen grote risico’s. Soms ontstaat na een RFA behandeling een aderontsteking. Dit is vervelend maar onschuldig. De behandelde ader en/of zijtakken kunnen dan rood en pijnlijk worden. Het laat zich over het algemeen goed behandelen met ibuprofen.

Ook koelen met ijs of een natte washand is effectief. Soms kan het prettig zijn de kous wat langer te dragen. Aderontsteking kan zich ook na enkele weken nog ontwikkelen.

Soms kan het prikgaatje in de ader nalekken. Meestal zien we dit al op de polikliniek. Het laat zich goed behandelen door extra afdrukken en/of een drukkend verband.

Als uw hele been rood, warm, pijnlijk en gezwollen wordt, kan er sprake zijn van trombose. Neem dan direct contact op met uw huisarts of de spoedeisende hulp.

Een zeldzame complicatie is beschadiging van een huidzenuw, waardoor een deel van de huid van het onderbeen minder gevoel kan hebben.

Controle

Twaalf weken na de behandeling krijgt u controle op de polikliniek. De secretaresse maakt hiervoor een afspraak. U krijgt hierover ook thuis bericht.

Af en toe zijn na de behandeling nog spataderen zichtbaar. Dit kan geen kwaad, maar soms kan het nodig zijn een aanvullende (poliklinische) behandeling te verrichten. De arts zal dit op de polikliniek met u bespreken.

Vragen en contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u bellen met de polikliniek Heelkunde, afdeling Vaatchirurgie/Flebologie, bereikbaar:

  • maandag - vrijdag
  • 9.00 - 12.00 uur
  • 13.00 - 16.00 uur
  • telefoonnummer: (070) 210 2735

Bent u wegens onvoorziene omstandigheden verhinderd voor de afspraak? Neem dan via bovenstaand nummer contact met ons op.

In geval van nood kunt u buiten kantooruren contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, locatie Leyweg. Het telefoonnummer is (070) 210 2060.

Voor niet dringende vragen kunt u ook gebruik maken van het e-mailadres VNUS@hagaziekenhuis.nl. Vermeld hierbij altijd uw naam en geboortedatum. U ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie