Informatie en leefregels.
U krijgt deze folder omdat u een wond heeft. In deze patiënteninformatie leest u algemene richtlijnen over het verzorgen van een open wond. Het kan zijn dat voor uw wond aparte aanbevelingen gelden. Dan krijgt u hierover mondeling uitleg en toelichting van de behandelend arts, verpleegkundig specialist of (wond) verpleegkundige.
Een open wond is een wond waarvan de wondranden niet tegen elkaar aan liggen. Een open wond kan bijvoorbeeld ontstaan na een ongeval of bij het stoten van kwetsbare huid. Ook bij een chirurgische behandeling kan een open wond zijn gemaakt. De chirurg kan de wond open laten of sluiten met hechtingen, maar het kan ook gebeuren dat een gesloten wond weer open is gegaan.
Om zo goed mogelijk te kunnen herstellen, adviseren wij u de volgende leefregels te hanteren. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt, behalve als uw behandelend arts u anders adviseert.
Met een open wond kunt u gewoon douchen. Baden of zwemmen mag pas als de wond volledig is genezen. Neem bij het douchen de volgende leefregels in acht:
Roken
Bij rokers genezen wonden moeizamer. Hiervoor zijn verschillende oorzaken:
Activiteiten
Luister altijd goed naar uw lichaam. Onderneem bepaalde activiteiten pas als u zelf aanvoelt dat het kan. Neem rust als uw lichaam daarom vraagt en onderneem niet teveel activiteiten voordat de wond helemaal dicht is. Een teken van teveel activiteit kan zijn:
Deze verschijnselen verdwijnen zodra u rust neemt. Wanneer de klachten niet verdwijnen, dient u contact met ons op te nemen.
Zorg voor goede voeding
Eet voldoende en gevarieerd. Hierdoor krijgt uw lichaam alle energie en voedingsstoffen die het nodig heeft. Dit helpt de huid in conditie te houden. Let hierbij op het volgende:
Bij wonden is voeding een speciaal aandachtspunt om het herstel te bevorderen en de wonden te genezen. Wanneer u zelf niet in staat bent de adviezen uit te voeren, kan de zorgverlening u hierbij helpen.
Houd verder rekening met uw eigen dieetvoorschriften.
De belangrijkste risico’s bij een open wond zijn wondinfectie of bloeding. Hieronder staat een aantal symptomen die kunnen wijzen op een wondinfectie:
Hebt u last van één of meer van deze symptomen, neem dan contact met ons op. Aan het eind van deze folder staan de contactmogelijkheden.
Uw zorgverlener of zorgverzekeraar kan u informeren over mogelijke vergoedingen van verbandhulpmiddelen.
De controle van uw wond(en) gebeurt op de polikliniek of bij uw huisarts. De polikliniek Heelkunde heeft twee gespecialiseerde wondpoliklinieken; de diabetische voetenpolikliniek en de wond expertise polikliniek. Bij de afdeling Dermatologie is een gespecialiseerde polikliniek open benen (ulcus cruris).
De wond expertise polikliniek is een gespecialiseerde polikliniek voor patiënten met acute en complexe wondproblematiek. Het is onderdeel van het Wondexpertisecentrum van het Hagaziekenhuis.
Een verwijzing naar deze polikliniek gebeurt door een medisch specialist of huisarts.
De medewerkers werken in en buiten het ziekenhuis samen met enkele partners, zodat u zo snel mogelijk de juiste zorg krijgt. Samenwerkingspartners zijn bijvoorbeeld een orthopedisch schoenmaker, het Hyperbaar geneeskundig centrum en de afdelingen Plastische chirurgie, Dermatologie, Revalidatiegeneeskunde en het Vaatexpertise centrum van het HagaZiekenhuis.
Voor vragen over of problemen met de wondverzorging, kunt u 24 uur per dag bellen met de thuiszorg. Als u geen thuiszorg ontvangt, kunt u mailen naar wondzorg@hagaziekenhuis.nl of bellen met (070) 210 2735. Gebruik dit nummer ook voor het maken van een afspraak met het afsprakenbureau van de polikliniek Heelkunde.
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.