Mediastinoscopie (Kijkoperatie in de borstholte)

Deze folder geeft u algemene informatie over een mediastinoscopie. Informatie over de dagopname en de narcose (algehele verdoving) vindt u in de folders ‘Dagopname’ en ‘Anesthesie’.

Uitgebreide informatie over deze behandeling vindt u in de Patiënt Journey app. In de app leest u onder andere wat u moet doen in de dagen voor uw afspraak. Download de app en lees de informatie van tevoren goed door. Alleen dan kunnen we u meteen goed behandelen.

Scan de juiste QR-code of zoek in de App Store of Play Store op ‘Patient Journey’ om de app te downloaden. Na installatie opent u de app. Typ ‘HagaZiekenhuis’ in de zoekbalk en druk op Haga Behandelwijzer . Selecteer vervolgens de behandeling die voor u van toepassing is.

App Store
Play Store

Mediastinoscopie

Een mediastinoscopie is een kijkoperatie achter het borstbeen in het bovenste deel van de borstholte. Het mediastinum is het gebied tussen de rechter- en linkerlong. Hierin liggen het hart, de luchtpijp, de slokdarm, bloedvaten (onder meer de grote lichaamsslagader), zenuwen, lymfeklieren en lymfevaten.

Een mediastinoscoop is een korte kijkbuis. Via een kleine snee (circa 4 centimeter) vlak boven het borstbeen kan de chirurg met de mediastinoscoop achter het borstbeen komen. Daar neemt de chirurg biopten (stukjes weefsel) uit de lymfeklieren rond de luchtpijp. Deze biopten worden in het laboratorium verder onderzocht. De uitslag van het laboratoriumonderzoek en de bevindingen van de mediastinoscopie bepalen samen welke behandeling nodig is. De kijkoperatie duurt ongeveer 30 minuten. De huid wordt netjes dichtgemaakt met oplosbare hechtingen.

Gevolgen en complicaties

Gevolgen

Na de operatie kan rond de wond een bloeduitstorting aanwezig zijn. Deze verdwijnt spontaan zonder problemen.

Complicaties

Ondanks de voorzorgsmaatregelen die worden genomen om de risico’s te verminderen, kunnen de volgende complicaties optreden: nabloeding, wondinfectie, trombose (bloedstolsel in een bloedvat) of longontsteking.

Specifieke complicaties die mogelijk zijn:

  • Bij het nemen van de biopten kan een beschadiging van de stembandzenuw optreden, wat een enkele keer kan leiden tot heesheid. Dit verdwijnt meestal na enkele weken.
  • Zelden ontstaat een bloeding tijdens de operatie. Als deze niet gestopt kan worden via de mediastinoscoop, kan het noodzakelijk zijn de hele borstholte open te maken.
  • In zeldzame gevallen treedt een klaplong op, waarvoor kortdurend een drain (slangetje om vocht af te voeren) geplaatst kan worden.
  • Zeldzaam is een beschadiging van de slokdarm. Meestal is het nodig dat er dan een tweede operatie volgt.

Na de ingreep

Na de kijkoperatie hebt u niet veel pijn. Vooral de eerste dag kunt u een drukkend gevoel hebben achter het borstbeen. Al snel na de operatie kunt u weer normaal eten en drinken en aan het eind van de dag kunt u het ziekenhuis waarschijnlijk weer verlaten.

De uitslag

Het laboratoriumonderzoek van de stukjes weefsel duurt vijf tot tien dagen. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor een controleafspraak bij de longarts op de polikliniek. Bij deze afspraak krijgt u de uitslag te horen en bespreekt de arts de verdere behandeling met u.

Heeft u nog vragen?

Stel ze gerust aan uw behandelend arts of aan een verpleegkundige. Als zich na de operatie thuis problemen voordoen, neem dan contact op met uw longarts of chirurg.

Telefoonnummers

  • Longziekten Polikliniek, locatie Den Haag: (070) 210 2076
  • Longverpleegkundigen: (070) 210 2080
  • Opnamebureau: (070) 210 2676
  • In dringende gevallen buiten kantoortijden kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp: (070) 210 2060

Met dank aan de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie