Een aantal mannen krijgt op latere leeftijd klachten van de prostaat. De prostaat is een klier die zich onder de blaas bevindt, rondom het begin van de plasbuis. Deze klier heeft tot functie vocht toe te voegen aan de zaadcellen bij de zaadlozing. Na ongeveer het veertigste levensjaar heeft de prostaat bij sommigen de neiging te gaan groeien als gevolg van hormonale veranderingen. Hierdoor kan de plasbuis worden dichtgedrukt, waardoor het plassen bemoeilijkt wordt.
De uroloog zal een lichamelijk onderzoek verrichten waarbij met de vinger via de anus de prostaat beoordeeld wordt (rectaal toucher).
Er zal een urine- en bloedonderzoek gedaan worden. Dit wordt apart afgesproken.
Met behulp van geluidsgolven (echografie) kunnen de nieren, de blaas en de prostaat pijnloos in beeld worden gebracht. De nieren en de blaas kunnen uitwendig bekeken worden. Als ook de prostaat met de echo moet worden beoordeeld, wordt een vingerdik echoapparaat via de anus in de endeldarm ingebracht.
Met behulp van het onderzoek flowmetrie wordt de kracht van de urinestraal gemeten en de tijd waarin een bepaald volume wordt geloosd.
Medische redenen om de prostaat te operen zijn:
Er zijn vier soorten behandelingen. Afhankelijk van de grootte van de prostaat en eventuele andere medische overwegingen, maakt de arts in overleg met u een keuze uit één van de mogelijkheden.
De afkorting TURP staat voor Trans Urethrale Resectie van de prostaat. Het is een soort kijkoperatie. Via een langwerpig instrument(een resectoscoop), die via de plasbuis wordt ingebracht, kunnen stukjes prostaatweefsel worden weggesneden.
Via een dwarse snede juist boven het schaambeen gaat de operateur achter het schaambeen langs naar de prostaat. Het vergrote klierweefsel wordt met de vinger “uitgepeld”. De wand van de prostaat blijft aanwezig.
De anesthesist (narcotiseur) bespreekt met u welke vorm van verdoving het beste kan worden toegepast. Meestal wordt de voorkeur gegeven aan een plaatselijke verdoving door middel van een prik tussen de wervels (de zogenoemde ‘ruggenprik’) ter hoogte van de lendenen. Soms wordt gekozen voor algehele verdoving. U krijgt altijd een infuus voor toediening van vocht en medicamenten.
Na de ingreep heeft u een katheter in de plasbuis waardoor urine en eventuele bloedstolsels kunnen aflopen. Door deze katheter kan de blaas af en toe worden gespoeld.
Deze katheter wordt, bij de TURP en de open procedure, binnen enkele dagen verwijderd. Soms heeft u de eerste dagen na verwijdering van de katheter nog klachten van frequente aandrang en ongewenst urineverlies. Meestal is dit van korte duur. Bij een TURP blijven patiënten in het algemeen 3 à 4 dagen in het ziekenhuis. Na een open prostaatoperatie is het verblijf iets langer.
Na de operatie kunt u even goed een stijve penis krijgen als ervoor. Het gevoel van klaarkomen is wel iets veranderd. Het kan zijn dat u de eerste weken of maanden nog wat pijn ervaart bij het orgasme. Na een prostaatoperatie loopt de zaadlozing meestal terug naar de blaas, hierdoor kan het orgasme als iets minder intens worden ervaren. Het zaad verlaat pas bij het urineren het lichaam. Dit betekent dat u bij het klaarkomen de zaadlozing meestal niet bemerkt. Men spreekt over “droog klaarkomen”.
Na zes tot acht weken is de wond in de plasbuis genezen. Het is verstandig in deze periode:
De eerste weken na de operatie kunt u soms wat bloed verliezen met de urine. Schrik daar niet van. Neem wat rust en drink veel. Meestal verdwijnt de bloederige urine weer snel.
Wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt zoals Marcoumar (fenprocoumon), Sintrom. Sintrommitis (acenocoumarol), Plavix, Reopo (abciximab), Persantin of Asasantin (dipryiadamol), dan stopt u - in overleg met de uroloog - tijdig met deze medicatie.
De Urologie Polikliniek is bereikbaar
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u ze gerust aan uw uroloog stellen.
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.