Sterilisatie van de man

U hebt gekozen voor een sterilisatie ofwel een vasectomie. Een vasectomie is een betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen. In principe is een sterilisatie definitief en dus onomkeerbaar. Het is dan ook alleen een goede keuze als u er zeker van bent dat u geen kinderen (meer) wilt.

Sterilisatie heeft geen invloed op de seksuele potentie. Op het klaarkomen volgt een normale zaadlozing, net als vóór de sterilisatie. De zaadvloeistof wordt namelijk geproduceerd door de prostaat en de zaadblazen. Na de sterilisatie ontbreken wel de zaadcellen. De ingreep vindt plaats in een van de zelfstandige behandelkamers (voorheen poliklinische operatiekamers) van het HagaZiekenhuis, Els Borst-Eilersplein 275, Den Haag.

Kosten

Zorg zonder een medische noodzaak, zoals een sterilisatie, moet u meestal zelf betalen. Maar bij veel zorgverzekeraars zit vergoeding voor een sterilisatie wel in het aanvullende pakket. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden van een vergoeding.

De kosten zijn onderhevig aan jaarlijkse veranderingen. Ze zijn ook afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Ze bedragen ongeveer €500. Voor het opvragen van de exacte kosten in uw situatie kunt u contact opnemen met de Zorgadministratie van het HagaZiekenhuis. De mensen daar zijn bereikbaar tussen 10.00 en 14.00 uur, via telefoonnummer (070) 210 1671. De zorgproductcode waar u naar kunt vragen is 210301002.

Voorbereiding

  • De dag voor de ingreep moet u de haren van uw balzak scheren.
  • U hoeft niet nuchter te zijn. U mag voor de ingreep dus gewoon eten en drinken.
  • Neem een uur voor de ingreep 2 tabletten paracetamol 500 mg. Dit vermindert eventuele pijn na de ingreep.
  • Wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt, vermeldt u dit op het toestemmingsformulier. Bloedverdunnende middelen zijn bijvoorbeeld Marcoumar (fenprocoumon), Sintrom, Sintrommitis (acenocoumarol), Plavix, Reopo (abciximab), Eliquis (apixaban), Persantin (dipyridamol), Ascal (cabasalaatcalcium).
  • Wij adviseren u na de ingreep niet zelf in een auto naar huis te rijden.
  • Het is verstandig een nauwsluitende onderbroek te dragen. Dit vermindert eventuele pijn na de ingreep.

De ingreep

Nadat u op een operatietafel hebt plaatsgenomen, ontsmet een verpleegkundige het operatiegebied en dekt het steriel af. De uroloog brengt met de vingers een zaadleider tot vlak onder de huid van de balzak. Hierna krijgt u een injectie die plaatselijk verdooft.

Nadat er een kleine snee in de huid is gemaakt, wordt de zaadleider naar buiten gehaald. Daarna wordt een deel van de zaadleider verwijderd. Beide uiteinden worden dan afgebonden of dichtgeschroeid. De huidsnee wordt hierna gesloten met een oplosbare hechting. Soms wordt het wondje niet gehecht. Het sluit zich dan vanzelf. Eenzelfde procedure vindt aan de andere zijde plaats.

De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de ingreep

De verpleegkundige verbindt de wondjes direct na de ingreep. De volgende dag kunt u de pleisters verwijderen, als deze er nog niet vanzelf afgevallen zijn. Een nieuwe pleister is niet nodig, een schone onderbroek is voldoende. Als de wondjes iets doorlekken, kunt u eventueel een inlegkruisje gebruiken.

De dag van de ingreep en de dag erna kunnen de wondjes pijnlijk zijn. Indien u pijnstillers wilt gebruiken, adviseren wij u hiervoor paracetamol te gebruiken, maximaal 6 maal daags 500 mg.

Sommigen kunnen de dag na de ingreep weer aan het werk. Anderen blijven vanwege wat pijn nog een dag thuis.

De dag na de ingreep mag u weer douchen (niet in bad). Dep de wondjes na het douchen droog met een schone handdoek. Vaak is er enige afscheiding van wondvocht. Dit verdwijnt meestal vanzelf als de hechtingen zijn opgelost. Sporten of fietsen kan de eerste dagen wat gevoelig zijn.

Ook geslachtsgemeenschap kunt u de eerste drie dagen na de ingreep beter vermijden.

Ga pas weer zwemmen of in bad als de wondjes dicht zijn.

Complicaties

Zoals bij ieder medisch handelen geeft ook deze ingreep kans op complicaties:

  • Er kan een nabloeding ontstaan. De wondjes blijven nabloeden en/of de balzak wordt steeds dikker. Bel in dit geval met het secretariaat van de polikliniek Urologie. Buiten kantooruren belt u de spoedeisende hulp.
  • U kunt een bloeduitstorting krijgen. Meestal blijft dit beperkt tot een blauwe verkleuring van de balzak. Dit verdwijnt vanzelf maar kan wel lang duren. U hoeft hiervoor geen contact met ons op te nemen.
  • U kunt een wondinfectie krijgen. Meestal betreft het een oppervlakkige infectie bij de hechtingen.
  • Als u koorts krijgt en de pijn en de zwelling toenemen, neemt u contact op met de uroloog via het telefoonnummer van het secretariaat.
  • Er is een uiterst kleine kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien en weer doorgankelijk worden. Er ontstaat dan dus weer mogelijke vruchtbaarheid. Ook al liet controle van het zaadmonster zien dat er geen zaadcellen meer aanwezig zijn, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd mogelijk. Dit komt heel weinig voor, namelijk bij ongeveer 2 op de 1000 patiënten.
  • Een enkele keer (1 - 2%) ontstaat er chronische pijn in de balzak.
  • Sterilisatie is een definitieve ingreep, 2 tot 6% van de mannen krijgt na sterilisatie spijt van de ingreep, meestal vanwege een nieuwe kinderwens. De sterilisatie is te herstellen, maar dit lukt niet altijd. Vaak is door de sterilisatie de vruchtbaarheid verminderd.

Samenvattend: wanneer moet u contact opnemen?

Neem direct contact op bij een van de volgende complicaties:

  • koorts boven de 38,5°C;
  • een forse bloeduitstorting of aanhoudend bloedverlies;
  • de pijn wordt erger of de balzak wordt erg dik;
  • er komt pus uit de wond.

Overdag belt u met de polikliniek Urologie, ’s avonds en in het weekend belt u met de Spoedeisende Hulp.

Vruchtbaarheid

Na de ingreep bent u niet direct onvruchtbaar. Blijf daarom een voorbehoedsmiddel (anticonceptie) gebruiken. Want voorbij de plaats waar de zaadleider is onderbroken, zijn nog zaadcellen aanwezig in de zaadleider. Deze zullen na meerdere zaadlozingen of afbraak door het lichaam verdwijnen.

Na 3 maanden onderzoeken we een zaadmonster. Dit onderzoek is belangrijk voor het vaststellen van onvruchtbaarheid. Laat dit dus niet achterwege. Hieronder leest u hoe en waar u dit zaadmonster moet inleveren.

Als na onderzoek blijkt dat er nog zaadcellen aanwezig zijn, moet het spermaonderzoek worden herhaald. Een enkele keer zelfs meerdere malen. In het uitzonderlijke geval dat het zaadmonster zaadcellen blijft bevatten, kan uw uroloog een re-sterilisatie adviseren.

U ontvangt schriftelijk bericht over de uitslag van ieder zaadonderzoek. Daarin staat of u kunt stoppen met het gebruik van voorbehoedsmiddelen.

Let op: sterilisatie biedt geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia, hiv, gonorroe of syfilis.

Instructies voor spermaonderzoek

De spermacontrole gebeurt op het pathologisch-anatomisch laboratorium. We verzoeken u de volgende voorzorgen in acht te nemen:

  1. Inleveren kan alleen volgens afspraak van maandag tot en met vrijdag. U kunt een afspraak maken bij het secretariaat Klinische Pathologie via (070) 210 2709.
  2. Het te onderzoeken materiaal moet u binnen 1 uur na de zaadlozing op de afgesproken dag en tijdstip afgeven bij de balie van het laboratorium Klinische Pathologie.
  3. Vanwege de kwaliteit van het sperma mag u 2 dagen voor het inleveren van het sperma geen zaadlozing hebben gehad.
  4. Het sperma dient door masturbatie te worden verkregen. U moet al het geloosde sperma van 1 zaadlozing aanbieden.
  5. Het sperma moet rechtstreeks worden opgevangen in een schoon potje.
  6. De balie-assistente Urologie geeft u een speciale sticker en briefje mee voor het potje.
  7. Een week nadat u het sperma heeft ingeleverd bij het laboratorium, neemt u telefonisch contact op met de polikliniek Urologie om te laten weten dat u sperma heeft ingeleverd.

Let op: u krijgt dan nog niet de uitslag. De uroloog gaat de uitslag beoordelen. U ontvangt thuis een brief met de uitslag.

De uitslag

Als het sperma dat u hebt ingeleverd nog enkele zaadcellen blijkt te bevatten, moet u opnieuw sperma inleveren. Daarvoor haalt u van tevoren weer een potje en een formulier op aan de afsprakenbalie van de polikliniek Urologie.

Contactgegevens

Voor vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat Urologie van het HagaZiekenhuis, bereikbaar:

  • van maandag tot en met vrijdag
  • van 8.00 - 17.00 uur
  • via telefoonnummer (070) 210 6482

Wanneer u niet op de afgesproken datum en tijd aanwezig kunt zijn, geeft u dit dan tijdig door aan de afsprakenbalie Urologie.

Procedure

Als u na het lezen van deze folder de sterilisatie wilt laten uitvoeren, vul dan het bijgevoegde toestemmingsformulier mee en stuur dit naar HagaZiekenhuis t.a.v. polikliniek urologie, Antwoordnummer 1320, 2504 VB Den Haag. (Postzegel is niet nodig)

U kunt het toestemmingsformulier ook mailen naar secretariaaturologie@hagaziekenhuis.nl. U ontvangt binnen enkele weken een uitnodiging voor de sterilisatie.

Als u bloedverdunners gebruikt, belt een arts u op voordat u ingepland wordt.

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, belt u dan naar het secretariaat van de polikliniek Urologie. U krijgt dan een telefonische afspraak met een arts, zodat u de vragen kunt bespreken.

Bijlage: Toestemmingsformulier sterilisatie man

Toestemmingsformulier sterilisatie man (vasectomie)

Hierbij geef ik mijn behandelend arts in het HagaZiekenhuis toestemming een vasectomie/sterilisatie uit te voeren.

  • Ik heb kennis genomen van de toegestuurde informatie en de voorwaarden voor de vasectomie.
  • Ik ben ervan op de hoogte dat de ingreep onder lokale verdoving plaatsvindt.
  • Ik zal mijn behandelend arts op de hoogte brengen van mijn medische voorgeschiedenis, medicijngebruik en eventuele allergieën.
  • Ik ben ervan op de hoogte dat, zoals bij iedere operatie, complicaties en risico’s mogelijk zijn.
  • Ik ben over de onderstaande complicaties en risico’s geïnformeerd na het lezen van de patiëntenfolder:
    • ontsteking;
    • spijt na sterilisatie;
    • er een zeer kleine kans is dat de zaadleiders weer aan elkaar groeien;
    • pijnklachten;
    • zwelling;
    • blauwe plek balzak.
  • Het welslagen van deze ingreep kan, zoals bij alle ingrepen, niet worden gegarandeerd.
  • Ik ben ervan op de hoogte dat ik bij een fysiek zware baan ten minste 1 dag rust in acht moet nemen.
  • Ik ben ervan op de hoogte dat ik gedurende ongeveer 1 week na de operatie niet mag sporten, tillen, fietsen en ten minste 3 dagen geen geslachtsgemeenschap mag hebben om het gebied zo veel mogelijk rust te geven.
  • Ik weet dat ik bij het optreden van hevige pijn, hevige zwelling of bloeduitstortingen, bij het ontstaan van ontstekingsklachten of koorts (boven de 38,5 graden Celsius) direct contact moet opnemen met de polikliniek Urologie of buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp.

Het bovenstaande heb ik gelezen en ik heb de gelegenheid gehad om vragen te stellen over de voorgenomen behandeling en dit toestemmingsformulier.

Mijn vragen zijn naar tevredenheid beantwoord.

Gebruikt u bloedverdunners (omcirkelen wat van toepassing is): Ja / Nee

Ik begrijp de betekenis en de inhoud van het voorafgaande in dit toestemmingsformulier en ga hiermee akkoord.

Naam:

Geboortedatum:

Datum:

Handtekening:

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie