U heeft een afspraak voor een pleurapunctie. Een pleurapunctie is een onderzoek om vocht af te nemen dat tussen het borst- en longvlies is ontstaan.
De longen zijn omgeven door 2 vliezen: een binnenste en een buitenste vlies. Het binnenste vlies zit om de long heen en het buitenste vlies zit tegen de borstholte aan. De ruimte tussen de beide longvliezen heet de pleuraruimte. Tussen de 2 vliezen bevindt zich een hele kleine hoeveelheid vocht, het pleuravocht. Dit vocht zorgt er onder andere voor dat de beide vliezen over elkaar heen kunnen schuiven. Soms maakt het lichaam teveel pleuravocht aan. Hierdoor kan benauwdheid ontstaan.
Bij een pleurapunctie prikt de longarts met een naald de pleuraholte aan. Daarna zuigt de arts door dezelfde naald het pleuravocht op.
Uw afspraak
Mw./Dhr. .......................
U wordt verwacht in het HagaZiekenhuis Den Haag op....................... dag
datum: ...……………20........
tijd: ...................... uur
U meldt zich bij het Opnamebureau / Endoscopie afdeling
Het kan voorkomen, dat een onderzoek vóór u uitloopt. Dit betekent voor u dat u dan later wordt geholpen. Wij vragen uw begrip hiervoor.
Bent u verhinderd? Laat dit dan zo spoedig mogelijk weten. In ieder geval minstens 24 uur van tevoren. Heeft u niet op tijd afgezegd? Dan wordt 45 euro in rekening gebracht.
Doel van het onderzoek
Een pleurapunctie kan om 3 verschillende redenen plaatsvinden:
- Diagnostiek: Om de oorzaak te achterhalen wil de longarts het vocht dat zich in de pleuraholte bevindt in het laboratorium onderzoeken.
- Ontlasten: een teveel aan pleuravocht zit de longen in de weg en veroorzaakt benauwdheid. Als dit pleuravocht verwijderd is, kunt u meestal makkelijker ademhalen.
- Een combinatie van beide.
Voorbereiding
Bloedverdunnende medicijnen
Gebruikt u bloedverdunnende middelen zoals acenocoumorol of fenprocoumon? Bespreek dit dan ruim van tevoren met uw behandelend arts die dit onderzoek heeft aangevraagd. Wilt u dit ook aan de trombosedienst doorgeven. Het is meestal noodzakelijk deze medicijnen tijdig te stoppen of aan te passen.
Gebruikt u Ascal, Plavix of Persantin of een NOAC (dabigratan, rivaroxaban, ticagrelor)? Meldt dit dan van tevoren aan uw behandelend arts. Uw arts bepaalt vooraf welke bloedverdunners doorgebruikt kunnen worden en welke gestopt moeten worden.
Stollingsstoornissen
Heeft u stollingsstoornissen? Meld dit dan ook vóór het onderzoek aan uw arts.
Het onderzoek
In de onderzoekskamer neemt u met een ontbloot bovenlichaam plaats op een kruk. Tijdens het onderzoek zit de arts achter u. Uw armen steunen op de behandeltafel. De arts bepaalt - door op uw rug te kloppen of met behulp van echografie - de plaats waar het pleuravocht wordt afgenomen.
Diagnostische pleurapunctie
Uw huid wordt niet verdoofd. Het geven van plaatselijke verdoving voor de pleurapunctie geeft namelijk meer pijnklachten dan de pleurapunctie zelf.
De arts ontsmet uw rug. Hierna wordt een dunne naald tussen 2 ribben ingebracht. Door deze naald wordt vocht opgezogen uit de pleuraholte. Het vocht wordt opgestuurd naar het laboratorium.
Ontlastende pleurapunctie
De huid wordt verdoofd op de plek waar de punctie plaatsvindt. Dit kan een branderig gevoel geven. Hierna wordt met behulp van een andere naald een dun slangetje in de pleuraholte gebracht. Door dit slangetje loopt het vocht uit de pleuraholte. Dit kan vermindering van benauwdheid geven. U kunt een tijdelijk een strak gevoel om de borst krijgen. Soms krijgt u ook een hoestprikkel. Het aanprikken van de longvliezen kan als pijnlijk worden ervaren.
Duur van het onderzoek
Afhankelijk van het doel van het onderzoek en van de hoeveelheid vocht die tijdens de behandeling wordt afgenomen, duurt de behandeling ongeveer 30 tot 60 minuten.
Complicaties
Na het onderzoek kunnen de volgende complicaties optreden:
- Tijdelijke prikkelhoest.
- Klaplong: bij het aanprikken van de pleuraholte kan het voorkomen dat de long geraakt wordt. Er ontstaat dan een lek in de long waardoor deze inzakt. Bij een grote klaplong moet soms een drain ingebracht worden om de situatie te herstellen. In praktijk komt dit zelden voor.
- Bloeding: in zeldzame gevallen kan een bloedvat geraakt worden waardoor een bloeding kan ontstaan.
De uitslag
De arts kan u direct na afloopt meestal nog niets vertellen. Indien er vocht voor onderzoek naar het laboratorium is gestuurd duurt het enkele dagen voordat de resultaten bekend zijn. U krijgt een vervolg afspraak bij uw longarts. Tijdens de controle afspraak vertelt de longarts u de uitslag.
Als u opgenomen bent zal de longarts de resultaten met u bespreken wanneer deze bekend zijn.
Contactgegevens
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan contact op met de arts die dit onderzoek heeft aangevraagd of met de Endoscopie afdeling. Ook als u problemen of klachten heeft na het onderzoek, kunt u op onderstaande telefoonnummers terecht:
Endoscopie afdeling
- maandag tot en met vrijdag
- van 8.15 tot 16.00 uur
- telefoonnummer (070) 210 2066
Spoedeisende Hulp
- Alleen voor spoedgevallen
- buiten kantooruren
- (070) 210 2060
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.