Jaarlijks onderzoek diabetes mellitus

Informatie voor ouder en kind

Ieder jaar, rond zijn of haar verjaardag, doen we een uitgebreid onderzoek. We noemen dit het ‘jaarlijks of groot onderzoek’. De uitgevoerde onderzoeken zijn afhankelijk van de leeftijd van het kind en de duur van de diabetes.

Het doel van het onderzoek is het tijdig opsporen van mogelijke complicaties van diabetes en het op tijd signaleren van bijkomende (auto-immuun) ziekten die bij diabetes vaker voorkomen. Als er tekenen zijn van complicaties, zullen we die behandelen en des te meer aandacht besteden aan het voorkomen van verdere schade.

Op de polikliniek hoor je wanneer het jaarlijks onderzoek is. De doktersassistente maakt de afspraak. En geeft de labformulieren mee en een potje voor het opvangen van de urine.

Wat houdt het onderzoek in?

1. Laboratoriumonderzoek

Dit laboratoriumonderzoek bevat bloed- en urineonderzoek:

Bloedonderzoek

Het bloed wordt onderzocht op:

  • het vetgehalte (o.a. cholesterol)
  • de schildklierfunctie
  • de nierfunctie
  • coeliakie (intolerantie voor gluten)
  • HbA1c.

Urineonderzoek

De urine wordt onderzocht op eventueel eiwitverlies via de nieren.

Het is heel fijn als het bloedonderzoek en de urine 2 weken voor de afspraak afgenomen en ingeleverd worden. De uitslagen kunnen dan gelijk tijdens de afspraak besproken worden.

Het is mogelijk om een recept voor de EMLA-crème te krijgen. Dit kunt u vragen aan de kinderarts. EMLA is een verdovende crème, zodat de bloedafname minder gevoelig is.

2. Bezoek aan de kinderarts

Vóór het bezoek aan de kinderarts moet uw kind digitaal een vragenlijst invullen. Aan de hand van deze vragenlijst bespreekt de arts met uw kind hoe zij/hij zich voelt.

De kinderarts doet uitgebreid lichamelijk onderzoek, waaronder:

  • Meten van de lengte, het gewicht en de bloeddruk;
  • Algemeen lichamelijk onderzoek van keel, neus en oren, hart, longen en buik;
  • Neurologisch onderzoek: dit is het testen van reflexen en het beoordelen van het gevoel van de huid
  • Onderzoek van de huid, bijvoorbeeld naar verkleuringen van de huid;
  • Bij tieners: het beoordelen van de puberteitsontwikkeling (Zie toelichting in kader)

Beoordelen puberteitsontwikkeling
Omdat bij meisjes de puberteit start met de borstontwikkeling, beoordelen we bij hen de borstvorming. Bij jongens start de puberteit met vergroting van de zaadballen (testikels). Bij hen beoordelen we de grootte van de zaadballen. Bij beiden kijken we naar de beharing in de schaamstreek en onder de oksels.

3. Bezoek aan de diabetesverpleegkundige

De diabetesverpleegkundige wordt regelmatig bezocht. Tijdens het jaarlijks onderzoek zal dit bezoek uitgebreider zijn. Sommige aspecten van diabetes komen dan uitvoeriger aan de orde en/of er wordt een voetscreening gedaan.

Enkele onderwerpen die de diabetesverpleegkundige bespreekt:

  • Voldoet de bloedglucosemeter nog aan de eisen?
  • Is de houdbaarheid van de glucagon nog in orde?
  • Hoe bevalt de deelname aan de groepsmiddagen? Onze ervaring is dat deelname aan deze middagen een positieve werking kan hebben op de omgang met diabetes.
  • Met regelmaat worden de voeten gecontroleerd. Het is belangrijk om bewust te zijn dat de voeten een apart aandachtsgebied vormen als je diabetes hebt.
  • Is er behoefte aan contact met de gezinsbegeleidster of met de psycholoog? Mocht dit gewenst zijn dan volgt een verwijzing.
  • Er wordt gekeken naar de zelfstandigheid van uw kind en bij tieners wordt de overgang naar de polikliniek Interne Geneeskunde besproken.

4. Oogheelkundig onderzoek

Omdat bij diabetes de bloedvaatjes van het netvlies beschadigd kunnen raken, is het controleren van de ogen belangrijk. De oogarts of optometrist bekijkt of er sprake is van Diabetische Retinopathie. In de eerste jaren na de diagnose hoeft dit nog niet vaak te gebeuren. Vanaf de puberleeftijd wel regelmatiger. De kinderarts zal aangeven wanneer u een eerste afspraak moet maken voor dit onderzoek, daarna zal de oogarts de frequentie van de controles bepalen.

5. Bezoek aan de diëtiste

Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes. Maar de juiste voeding voor een kind van 3 is niet hetzelfde als voor een kind van 8. Daarom wordt ieder jaar uitgebreid bekeken of de voeding volwaardig is conform de richtlijnen. Verder kijken we naar de groei in lengte en gewicht. U krijgt tips voor een gezonde leefstijl gerelateerd aan het seizoen, denk aan kerst, Suikerfeest, partijtjes en vakantie.

6. KLIK

De naam KLIK staat voor Kwaliteit van Leven In Kaart. Het gaat hierbij om hoe het kind in het dagelijks leven functioneert en hoe hij of zij zich voelt. Voor het jaaronderzoek vragen we u en/of uw kind om een vragenlijst in te vullen. Uit de antwoorden komt een profiel. Dit profiel wordt tijdens de afspraak op de polikliniek met u en uw kind besproken.

Hoe gaat het onderzoek praktisch in zijn werk?

  • Tijdens het voorafgaande polibezoek hoort u wanneer het jaarlijks onderzoek is.
  • Voor het bloed- en urine onderzoek geeft de doktersassistente een labformulier, een urinepotje en, indien gewenst, een recept voor Emla-crème mee. Emla is een verdovende crème.
  • Het laboratoriumonderzoek kan het beste 2 weken voor de poliafspraak gedaan worden. Tijdens de afspraak bespreken we de uitslag. Lukt dit niet, dan maken we hiervoor een belafspraak.

Aandachtspunten

  • Lees de bloedglucosemeter en de pomp thuis uit.
  • Neem de bloedglucosemeter mee.
  • Controleer thuis de houdbaarheid van de Glucagon.
  • Breng 1 uur voor de bloedafname de Emla-crème op.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie