Voor uw behandeling krijgt u medicijnen via de bloedvaten toegediend. Ook wordt regelmatig bloed bij u afgenomen voor onderzoek. Uw bloedvaten kunnen door het regelmatig aanprikken beschadigd raken. Hierdoor kan het steeds moeilijker worden om toegang tot een bloedvat te krijgen Om dit te voorkomen krijgt u een centrale katheter in de arm. Deze wordt ook wel een PICC-lijn genoemd. PICC staat voor: peripherally inserted central catheter ofwel ‘perifeer ingebrachte centrale katheter’.
Via de PICC kunnen uw medicijnen op een veilige en minder pijnlijke manier worden toegediend. Ook kan via dit systeem contrastvloeistof worden ingespoten als u bijvoorbeeld een CT-scan moet ondergaan. De katheter kan tot twaalf maanden blijven zitten.
Het inbrengen van de katheter gebeurt in het Radiologisch Centrum, op een steriele manier. Steriel betekent ‘vrij van ziektekiemen’. De interventieradioloog die de katheter inbrengt, draagt daarom een operatieschort, masker en steriele handschoenen.
U krijgt de katheter ingebracht in een ader van uw arm. Meestal is dat een ader op de bovenarm, iets boven de elleboogplooi. De katheter kan in beide armen worden ingebracht, maar wordt bij voorkeur rechts ingebracht. Bij het plaatsen wordt de insteekplaats verdoofd. Het verdoven kan een onaangenaam gevoel geven. Het opschuiven van de katheter in uw bloedvat voelt u niet.
De katheter wordt onder echogeleide ingebracht. Dat betekent dat het inbrengen in beeld wordt gebracht met behulp van een echoapparaat. Het is dan direct zichtbaar of de katheter op de juiste plaats zit.
De katheter moet wekelijks worden verzorgd. Zolang u in het ziekenhuis behandeld wordt, verzorgt de verpleegkundige of de verpleegkundig specialist de katheter. Als u met de katheter naar huis gaat, neemt de thuiszorgverpleegkundige de verzorging over (dit wordt door de verpleegkundig of de verpleegkundig specialist geregeld).
Een klein gedeelte van de katheter bevindt zich buiten het lichaam. Hier wordt een beschermend verband op aangebracht. Zo blijft de insteekopening van de katheter zo schoon mogelijk. Ook voorkomt het verband dat bacteriën via de katheter het lichaam in kunnen gaan. De katheter wordt vastgezet met en beveiligd door een speciale pleister.
De katheter moet wekelijks en elke keer na het inspuiten van medicijnen worden doorgespoten met een natriumchlorideoplossing. Op deze manier wordt stolling in de katheter voorkomen. Dit doorspuiten doet de verpleegkundige.
Neem in de volgende gevallen direct contact op met het ziekenhuis:
Als u nog vragen heeft, dan kunt u altijd contact opnemen met de behandelend arts, de verpleegkundige, de verpleegkundig specialist of de oncologieverpleegkundige op de dagbehandeling of verpleegafdeling waar u bekend bent.
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.