Dermatologische ingrepen

Voorbereiding, ingreep en nazorg

U hebt van uw arts het advies gekregen om een kleine dermatologische chirurgische ingreep te ondergaan. Deze ingreep vindt plaats in de behandelkamer van de polikliniek Dermatologie, HagaZiekenhuis Den Haag. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding, de ingreep en de nazorg.

Hoe bereidt u zich voor?

Informeer uw behandelend arts bij het plannen van de ingreep over onderstaande zaken:

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen?

Zo ja, dan kan het zijn dat u hiermee een aantal dagen voor de ingreep moet stoppen. Stop nooit zo maar op eigen initiatief. Bij het plannen van de ingreep bespreekt uw arts met u of u tijdelijk moet stoppen met deze medicijnen of dat er een aanpassing gedaan moet worden bij de trombosedienst. Als dit laatste het geval is stelt de arts de trombosedienst hiervan op de hoogte met een zogenaamd ‘Ingrepenformulier’.

Bent u allergisch?

Zo ja, vertel uw arts meteen dat u allergisch bent voor:

  • plaatselijke verdoving
  • antibiotica
  • jodium
  • pleisters
  • andere middelen, bijvoorbeeld latex.

Hebt u een kunsthartklep?

Zo ja, vertel dit aan uw arts. Het is mogelijk dat u uit voorzorg antibiotica moet gebruiken.

Hebt u een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator)?

Zo ja, vertel dit aan uw arts. Ook het type pacemaker of ICD is van belang.

Mag u voor de ingreep eten en drinken?

Ja, u mag voor de ingreep gewoon eten en drinken.

Wat moet u niet doen?

Gebruik op de dag van de ingreep geen make-up. Smeer bij voorkeur geen huidproducten op de plek waar de ingreep plaatsvindt. Doe ook geen sieraden om, zoals ringen, armbanden of een horloge.

Mag u iemand meenemen?

Het is prettig voor u om iemand mee te nemen die u voor en na de ingreep kan bijstaan. Ook al is het een kleine ingreep, u kunt zich toch wat minder prettig voelen. Afhankelijk van de plek waar de ingreep plaatsvindt, kunt u niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Denk bijvoorbeeld aan fietsen of autorijden. 

Waar meldt u zich voor de ingreep?

Op de afgesproken datum meldt u zich 10 minuten vóór de afgesproken tijd:

  • in het HagaZiekenhuis Den Haag bij 1 van de aanmeldzuilen
  • vervolgens meldt u zich bij de receptie van de afdeling Dermatologie. Het ticket uit de aanmeldzuil vermeldt het routenummer.

Nadat u zich hebt aangemeld, gaat u in de wachtruimte zitten. U wordt opgeroepen als u aan de beurt bent. Het kan gebeuren dat het operatieschema uitloopt omdat sommige ingrepen langer duren dan verwacht. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Hoe verloopt de ingreep?

  • De arts vertelt u wat er gaat gebeuren.
  • De arts verdooft het operatiegebied plaatselijk met behulp van een of meerdere injecties. Deze injecties kunnen pijnlijk aanvoelen.
  • De assistente maakt de huid van het operatiegebied goed schoon. Daarna krijgt u een steriele doek over het operatiegebied. In deze doek zit een opening op de plek waar de arts u gaat opereren.
  • Nadat de huidafwijking is weggenomen, hecht de arts de huid. Over de gehechte wond plakt de arts hechtstrips, ook wel ‘zwaluwstaartjes’ genoemd. Dit zijn dunne strookjes papieren pleister. Over de hechtstrips komt een pleister op de huid. In sommige gevallen brengt de arts nog een extra drukverband aan om een eventuele nabloeding te voorkomen.
  • De ingreep duurt ongeveer 10 tot 30 minuten.

Na de ingreep

Mag u direct na de ingreep naar huis?

Na een poliklinische ingreep hoeft u niet in het ziekenhuis te blijven. U kunt meteen na de ingreep weer naar huis.

Wanneer is de verdoving uitgewerkt?

De verdoving werkt nog 2 tot 3 uur door na de ingreep.

Hebt u dan pijn?

Als u pijn krijgt, neemt u een pijnstiller (bijvoorbeeld Paracetamol).

Let op: gebruik geen aspirine. Aspirine verdunt uw bloed en verhoogt de kans op (na)bloedingen.

Kunt u weer uw normale dingen doen?

Als dat nodig is, adviseert de arts u om rust te nemen. Zolang er hechtingen op de wond zitten, moet u uw lichamelijke activiteiten zodanig beperken dat er geen trekkrachten op de wond komen.

Waar moet u bij de wond op letten?

  • Houd de wond 48 uur na de ingreep droog. Hierna mag u weer douchen.
  • U mag dan ook de pleister verwijderen of vervangen.
  • Let op: laat de hechtpleisters zitten.
  • Na de ingreep krijgt u een afspraak mee om op de polikliniek de hechtingen te laten verwijderen. Als er weefsel is opgestuurd voor onderzoek bespreekt de arts tijdens deze afspraak de uitslag met u, als de uitslag dan al bekend is. Als dit niet zo is, wordt daarvoor een vervolg- of telefonische afspraak gemaakt.

Zijn er bijwerkingen of complicaties?

Een ingreep is nooit zonder risico. In enkele gevallen kunt u last hebben van onderstaande verschijnselen.

Bloedverlies

Enkele druppels bloedverlies is heel normaal. Als u ‘veel’ bloedverlies hebt, gaat u dan rustig zitten of liggen. Druk vervolgens met een gaasje onafgebroken de wond 15 - 20 minuten dicht. Meestal stopt het bloeden dan. Als de wond toch blijft bloeden, neem dan contact op met de Dermatologie Polikliniek.
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

Bloeduitstorting

Bij ingrepen in het gezicht ontstaat soms een bloeduitstorting. Deze is na enige dagen zichtbaar. De bloeduitstorting zakt meestal via de wang en hals naar beneden. Een bloeduitstorting is onschuldig en verdwijnt volledig.

Wondinfectie

Als de wond enkele dagen na de ingreep rood, verdikt en pijnlijk is, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de Dermatologie Polikliniek.

Geen gevoel op de plek van de ingreep

Soms gebeurt het dat een kleine huidzenuw is doorgesneden. In dat geval hebt u langere tijd (dit varieert van een paar weken tot een paar maanden) geen of minder gevoel op de plek van de ingreep. Dit herstelt in de meeste gevallen vanzelf.

Litteken

Bij iedere patiënt vormt het litteken zich anders. Het litteken is eerst rood en duidelijk te zien. Na 6 tot 9 maanden is het litteken gevormd. Pas dan kan de arts het definitieve resultaat beoordelen. Over het algemeen geldt: hoe ouder u bent, hoe fraaier het litteken.

Wondgenezing

Tijdens de genezing van de wond voelt u soms prikken, steken, een strak gevoel en/of jeuk. Dit zijn normale verschijnselen van herstel.

Contactgegevens

Hebt u nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met:

  • Dermatologie Polikliniek, HagaZiekenhuis Den Haag 
  • bereikbaar maandag tot en met vrijdag
  • van 8.00 uur - 16.30 uur
  • telefoonnummer (070) 210 2532

Buiten bovengenoemde tijden kunt u bellen met

  • Spoedeisende Hulp HagaZiekenhuis Den Haag 
  • telefoonnummer (070) 210 2060

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie