Lichtbehandeling
Inleiding
Zoals u met uw arts heeft besproken begint u binnenkort met een lichtbehandeling genaamd UVB-therapie . In deze folder vindt u hierover de nodige informatie. Heeft u na het lezen nog vragen stelt u deze dan gerust aan uw arts of een van de medewerkers van de Dermatologie afdeling.
Wat is UVB-therapie
Al heel lang is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten. Dit effect is grotendeels toe te schrijven aan een bepaald deel van het zonlicht, namelijk het ultraviolet licht (=UV). Vooral het zogenaamde ultraviolet-B licht (= UVB) is effectief, hiermee wordt u dan ook behandeld.
Belangrijk
- Voor de behandeling vraagt uw behandelend dermatoloog welke medicamenten u gebruikt. Sommige medicijnen kunnen namelijk in combinatie met UV-licht extra bijwerkingen veroorzaken. Mocht u tijdens de behandeling nieuwe medicijnen gaan gebruiken, geeft u dit dan door aan de lichtassistente.
- Wij adviseren u op de dag van de lichttherapie niet te zonnebaden en gedurende de periode van de behandeling geen gebruik te maken van de zonnebank.
- Doorgaans krijgt u van uw behandelend dermatoloog of van de lichtassistente het advies om uw gehele huid regelmatig in te smeren met een zogenaamde basiszalf (deze zalf bevat geen geneesmiddel). Dit om overmatige uitdroging van de huid te voorkomen.
- Soms krijgt u het advies om, ter ondersteuning van het effect van de lichttherapie, een zalf te gebruiken waarin wèl een geneesmiddel is verwerkt (recept dermatoloog). In beide gevallen raden wij aan om deze zalf op de belichtingsdagen pas na de belichting aan te brengen.
Duur van de behandeling
Afhankelijk van de aard van de huidziekte wordt u gedurende een periode 2 tot 3 maal per week behandeld. Als de huidziekte tot rust is gekomen, wordt meestal gestopt met de lichtbehandeling. Het beoogde effect is het grootst, indien u deze behandeling niet onderbreekt.
De totale behandelingsduur is gemiddeld 2 tot 3 maanden.
De huidaandoening vitiligo wordt vaak een jaar lang doorbehandeld (2 maal per week).
De duur per behandeling is kort: van enkele seconden in het begin, oplopend tot maximaal 8 minuten.
Voorbereiding (voor elke lichtbehandeling)
- Wij verzoeken u badslippers mee te brengen, zodat u in het kleedhokje niet op blote voeten staat.
- Tijdens de lichtbehandeling dienen uw ogen extra te worden beschermd. De eerste behandeling ontvangt u daarvoor van de lichtassistente een speciaal brilletje. Wilt u dit brilletje elke behandeling mee brengen en het tijdens de behandeling dragen?
- Als u geen huidafwijkingen op de billen of in de liesstreek heeft, wilt u dan tijdens de behandeling een slip of string dragen? Het is belangrijk dat bij elke behandeling steeds hetzelfde stuk huid bedekt is. Draag dus of steeds een slip. Of steeds een string. Zo heeft u minder kans op verbranding.
De lichtbehandeling
De belichting vindt plaats in een cabine waarin u staat. Aan alle 4 de zijden bevinden zich lampen die u belichten. Als het nodig is kunt u de deur tijdens de behandeling altijd zelf openen. De belichting stopt dan vanzelf.
De belichtingstijd wordt regelmatig verlengd, tenzij de lichtassistente het nodig vindt om dezelfde tijd te handhaven of iets in belichtingstijd terug te gaan (bijvoorbeeld lichte verbrandingsverschijnselen of het uitvallen van een eerdere afspraak).
Zwangerschap en borstvoeding
Deze behandeling is niet schadelijk als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
Bijwerkingen van de lichtbehandeling
- Soms kunnen verschijnselen van lichte verbranding optreden, zoals dat ook kan gebeuren als u te lang in de zon bent geweest. Vertelt u dit steeds aan de lichtassistente, zodat de belichtingstijd kan worden aangepast.
- Andere klachten die kunnen optreden zijn: droge huid (basiszalf geeft verlichting) en jeuk. Deze klachten hangen samen met de therapie en verdwijnen na stopzetting ervan.
- Langdurige en overmatige blootstelling van de huid aan zonlicht heeft een versnelde veroudering van de huid tot gevolg. Bovendien geeft het iets meer risico op het ontwikkelen van huidkanker. Ook lichttherapie kan hieraan bijdragen.
Deze risico's proberen wij zoveel mogelijk te beperken door grenzen te stellen aan de duur van deze lichtbehandeling.
Meer informatie
Voor meer informatie over huidaandoeningen en huidpatiëntenverenigingen kunt u kijken op
www.huidpatienten-nederland.nl
U kunt ook bellen met de vereniging Huidpatiënten Nederland: (030) 282 3195.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan contact op met de polikliniek Dermatologie van het HagaZiekenhuis, Els Borst-Eilersplein 275, Den Haag, telefoon (070) 210 2532.
Wat vindt u van deze patiënteninformatie?
Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.
Spreekt u geen of slecht Nederlands?
De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.
Do you speak Dutch poorly or not at all?
This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.
Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?
Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.
Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?
Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.
إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.