Pijnbehandeling door blokkade van het Ganglion van Gasser - sweet procedure

Laatste wijziging: 30-05-2024 Foldernummer: 1386


U heeft last van aangezichtspijn. Dit wordt in uw geval (mogelijk) veroorzaakt door de drielingzenuw (nervus trigeminus). In overleg met uw arts krijgt u hier pijnbestrijding voor. De blokkade van dit ganglion noemen we ook wel de Sweet procedure. In deze folder vindt u informatie over de behandeling en mogelijke complicaties.

Trigeminus

De nervus trigeminus of drielingzenuw ontstaat uit het ganglion van Gasser, ook wel ganglion trigeminale, ganglion semilunare, ganglion lunare of ganglion Gasseri genoemd. Dit is een zenuwknoop. Hij ligt naast de hersenstam in de schedel.

De drielingzenuw splitst zich in 3 zenuwtakken. De takken gaan naar:

  • het voorhoofd;
  • de wang/bovenkaak;
  • de onderkaak.

De pijnscheuten komen meestal uit één van deze takken. Vaak vinden we geen directe oorzaak. De pijn kan bijvoorbeeld opgewekt worden door:

  • aanraken van de huid;
  • kauwen;
  • spreken;
  • slikken;
  • kou.

Hoe bereidt u zich voor op de behandeling?

Belangrijk : Meld altijd vóór de behandeling aan de pijnspecialist of

  • u (mogelijk) zwanger bent. De röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind
  • u een pacemaker, ICD of ander materiaal van ijzer in uw lichaam heeft
  • overgevoelig bent voor medicijnen, jodium, pleisters of contrastmiddelen

Neem vóór de behandeling contact op met de polikliniek Pijnbestrijding als u:

  • geen pijn of klachten meer heeft
  • de dag van de behandeling ziek bent of koorts heeft

Nuchter

Voor de behandeling moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u tot 6 uur voor de behandeling mag eten en drinken. Tot 2 uur voor de opnametijd mag u nog wel heldere vloeistoffen drinken. Heldere vloeistoffen zijn:

  • thee of koffie zonder melk, suiker mag wel
  • heldere aanmaaklimonade, zonder prik
  • appelsap zonder vruchtvlees

Kleding en sieraden

Draag gemakkelijk zittende kleding. Laat sieraden en andere waardevolle spullen thuis. Ook vragen wij u geen crème of bodylotion, make-up of nagellak te gebruiken op de dag van behandeling.

Medicijnen

De pijnspecialist heeft u verteld of u moet stoppen met het gebruik van bloedverdunnende of andere medicijnen. Houdt u zich hieraan.

Hoe laat en waar meldt u zich?

De behandeling vindt plaats in een behandelkamer van het operatiecomplex van het HagaZiekenhuis Den Haag.

Melden

U meldt zich 1 uur voor de behandeling op de afdeling Dagbehandeling van het HagaZiekenhuis Den Haag. Daar neemt u plaats in de wachtkamer. Een verpleegkundige haalt u daar op.

De verpleegkundige brengt u naar uw kamer. U neemt plaats in bed. Daarna krijgt u een operatiejasje aan. De verpleegkundige brengt u, in bed, naar de uitslaapkamer (verkoever). Daar haalt de behandel assistent u op en brengt u naar de behandelkamer. Na de behandeling haalt de verpleegkundige van de Dagbehandeling u weer op.

Hoe verloopt de behandeling?

Tijdens de behandeling ligt u op uw rug op de behandeltafel. De behandel assistent helpt u in de goede houding. U krijgt een slangetje in een bloedvat (infuus). Ook wordt u aangesloten op bewakingsapparatuur. Als de voorbereidingen klaar zijn, wordt u in een lichte slaap gebracht (sedatie). Tijdens het slapen houdt de sedatiespecialist uw bloeddruk, polsslag en zuurstofgehalte in het bloed in de gaten. U krijgt als het nodig is extra zuurstof.

De arts zoekt met hulp van röntgenstralen de goede plaats op. De arts tekent op uw huid de plaats waar de behandeling moet gebeuren. De huid wordt hierna schoongemaakt. Daarna wordt de naald op de goede plaats gebracht. Als de naald op de goede plaats zit, maakt de sedatiespecialist u wakker.

Door middel van een zwak elektrisch stroompje controleert de arts de positie van de naald. Hij doet dit door aan u te vragen of de stroom de uw bekende pijnklachten opwekt. Als dit niet zo is, gaat u weer slapen. De procedure wordt herhaald totdat de naald precies op de goede plaats zit. Daarna verhit de elektrische stroom de zenuwtak tot 80˚C. De behandeling onderbreekt de pijngeleiding. Dit remt de pijn voor langere tijd.

De behandeling duurt ongeveer 1 uur.

Na de behandeling

De opname duurt ongeveer 3 - 4 uur. De behandeling gebeurt meestal in de ochtend.

Na de behandeling controleert de arts u op de Dagbehandeling. U kunt in de loop van de middag naar huis.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? U mag ze na de behandeling weer gebruiken in overleg met de Trombosedienst of uw behandelend arts.

Na de behandeling mag u 24 uur niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg voor begeleiding en/of vervoer naar huis. De receptionist van het HagaZiekenhuis kan - als u dat wenst - een taxi voor u bellen. De taxikosten zijn voor uzelf.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?

Na 6 - 8 weken kunt u het resultaat van de behandeling verwachten. Hoelang het resultaat blijft, verschilt van patiënt tot patiënt.

Na 6 - 8 weken komt u terug op de polikliniek Pijnbestrijding. Is deze afspraak nog niet gemaakt? Bel dan zelf voor het maken van een afspraak naar (070) 210 6490.

Zijn er complicaties of bijwerkingen?

Na de behandeling kunt u minder voelen op de plaats die behandeld is. Dit herstelt meestal binnen 4 weken. Een deel van de gevoelszenuw kan altijd een minder gevoel hebben. U ervaart dit als een ‘doof’ gevoel. Ook kan de kaakspier zwakker worden.

U kunt napijn krijgen op de plaats waar de naald heeft gezeten. Dit kan een paar weken aanhouden. Neem hiervoor Paracetamol (maximaal 4x daags 2 tabletten van 500mg) of neem uw eigen medicijnen in. U kunt ook met uw behandelend arts overleggen of u andere medicijnen mag innemen.

Neem contact op met de polikliniek Pijnbestrijding als u 1 van de hieronder genoemde complicaties heeft:

  • ontsteking (infectie)
  • bloeding (bloeduitstorting van uw wang)
  • als u binnen 6 uur na de behandeling last heeft van koorts (boven 38,5˚C)

In zeer uitzonderlijke gevallen kan een hersenvliesontsteking ontstaan. Kenmerken hiervan zijn:

  • hoofdpijn
  • misselijkheid en overgeven
  • nekstijfheid

Als dit het geval is, neemt u direct contact op met de polikliniek Pijnbestrijding of de huisarts. Buiten kantooruren neemt u direct contact op met de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis. Het is belangrijk dat u dan snel antibiotica krijgt.

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Pijnbestrijding, bereikbaar:

  • maandag tot en met vrijdag
  • van 8.30 - 17.00 uur
  • telefoonnummer (070) 210 6490

Buiten kantooruren is de dienstdoende arts van de polikliniek Pijnbestrijding alleen voor spoedgevallen bereikbaar via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: (070) 210 0000.

U vraagt dan naar de dienstdoende arts van de polikliniek Pijnbestrijding.

Wat vindt u van deze patiënteninformatie?

Wij horen graag uw mening over deze folder. Wilt u na het lezen enkele vragen beantwoorden? U vindt de vragen via deze link: https://folders.hagaziekenhuis.nl/2228. Dank u wel.

Spreekt u geen of slecht Nederlands?

De informatie in deze folder is belangrijk voor u. Als u moeite heeft met de Nederlandse taal, zorg dan dat u deze folder samen met iemand leest die de informatie voor u vertaalt of uitlegt.

Do you speak Dutch poorly or not at all?

This brochure contains information that is important for you. If you have difficulty understanding Dutch, please read this brochure with someone who can translate or explain the information to you.

Czy Państwa znajomość języka niderlandzkiego jest żadna lub słaba?

Informacje zawarte w tym folderze są ważne dla Państwa. Jeśli język niderlandzki sprawia Państwu trudność, postarajcie się przeczytać informacje zawarte w tym folderze z kimś, kto może Państwu je przetłumaczyć lub objaśnić.

Hollandaca dilini hiç konuşamıyor musunuz veya kötü mü konuşuyorsunuz?

Bu broşürdeki bilgi sizin için önemlidir. Hollandaca dilinde zorlanıyorsanız, bu broşürü, size tercüme edecek ya da açıklayacak biriyle birlikte okuyun.

إذا كنتم لا تتحدثون اللغة الهولندية أو تتحدثونها بشكل سيء إن المعلومات الموجودة في هذا المنشور مهمة بالنسبة لكم. إذا كانت لديكم صعوبة في اللغة الهولندية، فاحرصوا عندئذ على قراءة هذا المنشور مع شخص يترجم المعلومات أو يشرحها لكم.

Deel deze informatie